Završetak trke „Kroz Srbiju“ 2012. etapom Sirmium – Singidunum

posted in: Stare vesti | 0

Trka „Kroz Srbiju“ (12.- 17. jun) ove godine završiće se etapom od Sirmiuma (Sremske Mitrovice) do Singidinuma (Beograda) od 77,8 km. Ugovor o organizaciji ove etape, ali i za domaćinstvo etape dogodine, kada će se trka voziti pod sloganom „Putevima rimskih imperatora“, potpisali su, pred brojnim predstavnicima medija, u „Carskoj palati Sirmium“ u Sremskoj Mitrovici gradonačelnik Branislav Nedimović i direktor trke „Kroz Srbiju“ trostruki olimpijac u biciklizmu, smučarskom trčanju i biatlonu Aleksandar Milenković, u prisustvu direktora organizacije trke Ljubomira Živanovića.
– Nama je veoma drago što će završnica trke početi u našem gradu – rekao je gradonačelnik Branislav Nedimović.- Sremska Mitrovica je grad sporta i nadam se da će boravak biciklista ove godine, ali i dogodine, kada ćemo biti grad domaćin cilja i starta etape, pomoći i da se osnuje biciklistički klub i što više mladih privuče u biciklizam koji je veoma zdrav sport i najčistija i najeftinija vrsta prevoza. Učesnici i gosti, a biće ih 380 imaće priliku da pogledaju i turističke znamenitosti Sremske Mitrovice i svetski čuvenu carsku palatu…
U Sremskoj Mitrovici će učesnici ove godine u zatvorenoj vožnji proći ulicam grada a potom će krenuti ka Beogradu. Domaćini će obezbediti prevoz autobusima do zvaničnog starta u Rumi i 100.000 dinara.
– Zahvaljujemo gradonačelniku Branislavu Nedimoviću i njegovim saradnicma na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu. Sremska Mitrovcia će ove i iduće godine biti na mapi trke „Kroz Srbiju“ i siguran sam da će učesnici poneti najlepše utiske. Ovo je sjajna najava za 2013. kada smo tako koncipirali trasu trke „Kroz Srbiju“ da prođemo kroz srpske gradove gde su boravili, ili su čak i rođeni rimski imperatori, od Naisusa – Niša do Singidunuma- Beograda. Trka „Kroz Srbiju“ je najstarija biciklistička manifestacija u regionu i postala je, zahvaljujući i pomoći Minstarstva omladine i sporta Srbrije, Minstarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture ali i gradova domaćina etapa, koji su nezaobilazni i važan činilac u organizaciji, zaštitni znak srpskog sporta. I predstavnici mediji su naši dragoceni saradnici, pa preko njih pozivamo sve koji vole biciklzam da 16. i 17. juna u Sremskoj Mitrovici pozdrave učesnike 52. trke „Kroz Srbiju“.
I ove godine trka će preći u Republiku Srpsku i sa tim velikim orgazacionim izazovom uspešno se nosi direktor trke Aleksandar Milenković sa saradnicma, jer uz pomoć MUP i graničnih policija Srbije i Republike Srpske, učesnici prolaze bez zaustavljanja dve granice:
– Ko voli biciklizam imaće priliku da u Sremskoj Mitrovici pozdravi blizu 140 biciklista u 23 ekipe. Najčuveniji tim je danski Kristina Vočis koji je prošlu godinu završio na prvom mestu rang liste kontinentalnih ekipa. Lider tima je nosilac žute majice na Turu Mihael Rasmusen, nabolji brdski vozač na najprestižnijoj svetskoj trci 2005. i 2006. Dolazi i sjajna reprezentacija Venecuele sa vozačima pro tur tima Sele Italija, pa belgijska Telenet Fidea sa „medaljašima“ sa ciklo kros šamionata sveta, nemački Brandenburg sa olimpijcima – pistašima…Imaćemo dve brdske etape i jednu veoma dugačku od Niša do Kragujevca od 191 km. Ukupna dužina trke u šest etapa je oko 830 km a sa prebacivaljem karavana preko 1.200 km.
Milenković je poželeo da se ponovi prošla godina i da ponovo pobedi srpski biciklista:
– Imaćemo tri srpske ekipe, reprezentaciju Srbije sa vozačima do 23 godine, selekciju kragujevačkog Radničkog i kombinovani tim sastavljen od biciklista kraljevačkog Metalca i niškog Železničara MBN, a u turskom Salkano timu startovaće dva srpska kandidata za olimpijske igre, prošlogodišnji pobednik Ivan Stević i lane najbolji mladi vozač Gabor Kasa, četvrti u generalnom plasmanu. Stević je najavio sjajnu sezonu pobedom na trci „Velika nagrada Sočija“ u Rusiji u kategoriji 2.2 u kojoj je i naša trka i nadamo se da će u Sirmium doći u žutoj majici, a zatim, pobednički, po drugi put kao imperator ući i u Singidunum.
Trasa ovogodišnje trke ,,Kroz Srbiju:
Prva etapa, 12. jun: Niš, svečano otvaranje trke (58 km).
Druga etapa, 13. jun: Niš – Kragujevac (191 km)
Treća etapa 14. jun: Kragujevac – Bajina Bašta (175 km)
Četvrta etapa, 15. jun: Bajina Bašta – Pale (172 km).
Peta etapa, 16. jun: Milići – Ruma (154 km).
Šesta etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica – Beograd (77,8 km).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.