Žolt Der polomio lakat i odustao na trci „Oko Grčke“

posted in: Stare vesti | 0

Sreća je okrenula leđa srpskim biciklistima na trci „Oko Grčke“ (kategorija 2.2). Žolt Der je u padu u trećoj etapi polomio lakat i nije starovao u čevtrtoj, najtežoj etapi od Delfa do Maratona sa nekoliko uspona na preko 1.000 metara nadmorske visine.
– Der je pao u sprintu u finišu treće etape. Pad je je izazvao jedan nemački biciklista kada je laktom potkačio vodećeg Grka Tamuridisa. Sudije su Tamuridisu dale vreme prvog, a Deru su upisali skor pola minuta zatska. Po propisu ako je pad bio u poslednjem kilometru vozač dobija vreme pobednika. Žalili smo se  i sudije su uvažile našu žalbu i Der je u generalom plasmanu posle treće etape bio četvrti a Hasanović osmi. Nadali smo se da će Der moći da startuje i brani ovu odličnu poziciju, ali je snimak u bolnici pokazao da  je lakat polomljen i nastavak sezone je ozbiljno doveden u pitanje – kaže selektor Radiša Čubrić.- U trećoj etapi su svi sjajno vozili, Jovanović, Šmelcerović i Kasa, bili su u begu, ali su ulovljeni ispod brda na kome je bio cilj. Hasanović i Der su se odlično popeli i stvorili dobre pozicije za sprint ali je pad pokvario planove.

U četvrtoj etapi, Ivan Stević je posle samo kilometar vožnje izleteo u beg, ali nije iznenadio odlične Nemce koji su sve begove anulirali i preuzeli žutu majicu.
– Da se sve razvijalo kako smo planirali siguran sam da bi se Der bar u još jednoj etapi našao na postolju, ali bismo imali i mnogo bodova za generalni plasman – smatra Čubrić. – Momci se odlično bore, nemam zamerki, ali povreda Dera je veliki maler.
U četvrtoj etapi od Delfa do Maratona (141 km) pobedio je Nemac Šefer (Brandeburg) u vremenu 4:13,03 časova u sprintu grupe od 24 vozača. Drugo i treće mesto pripalo je Bisingeru (Nemčka, Arbo) i Tamuridisu (Grčka, Tablver). Gabor Kasa  reprezentativac Spartaka iz Subotice koji vozi za tursku Manisu spor, bio je 12, Hasanović 22. u vremenu pobednika. Plasman ostalih srpskih biciklista u četvrtoj etapi: 26. Stević + 15 sekundi, 38. Zekavica + 1,28 minuta, 55. Stankoviž + 2,36, 57. Jovanović, 59. Spasić- obojica u vremenu Stankovića, 80. Milivojević + 6,58, 91. Marić + 25,35 minuta zaostatka. Nije starovao Der, vremenska rampa uhvatila Šmelcerovića i Prokića.
U generalnom plasmanu Šafer je preuzeo žutu majicu u vremenu 14:25,14 časova. Ima pet sekundi bolje vreme od Tamuridisa i 56 sekundi od Fotena (Nemačka, NSP). Pozicije srpskih biciklista u ukupnom plasmanu: 7. Hasanović + 2,08, 31. Kasa + 5,30, 40.Zekavica + 7,08, 42. Stević + 7,42, 44. Stanković + 8,54, 45. Spasić + 9,09, 51. Jovanović + 11,14, 83. Marić + 26,22 minuta  zaostatka. U karavanu je 91 vozač.
Kasa je u četvrtoj etapi bio drugi vozač do 23 godine i sada je treći je i u ukupnom plasmanu u ovoj kategoriji. . Ujedno, izgubio je crvenu majicu  najboljeg „brđanina“ i sada je treći u generalnom plasmanu brdskih ciljeva, Stević je osmi a Jovanović 15. U bodovanju sprintera Stević je treći, Kasa četvrti, a Hasanović sedmi.
Trka „Oko Grčke“ ima ukupno pet etapa i oko 650 km i cilj je 17. aprila u Atini.
U reprezentaciji Srbije su Žolt Der, Predrag Prokić, Goran Šmelcerović i Dejan Marić (Radnički, Kragujevac), Aleksandar Milivojević i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo).
U ekipi Partizan „Pauer muv“ su Ivan Stević, Esad Hasanović, Dragan Spasić, Jovan Zekavica, Nebojša Jovanović i Fotios Antonarakis (Grčka).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.