BICIKLIZAM NA LISTI OSNOVNIH SPORTOVA ZA OI 2020

posted in: Stare vesti | 0

Biciklizam je demonstrirao silu na Olimpijskim igrama u Londonu. Prepune ulice prestonice Velike Britanije, potreba za mestom više na tribinama velelepnog Velodroma, kao i sve veća zainteresovanost, pre svega mlađe publike, za BMX i MTB, impresivno su svedočanstvo popularnosti i rasprostranjenosti sporta na dva točka. Preporuka Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) posle sastanka u Lozani da se biciklizam nađe na listi osnovnih 25 sportova za OI 2020, samo potvrđuje pomenuti uspeh, rast i razvoj svih disciplina u kojima se obrću pedale.
Time su ostavljena po strani nagađanja o eventualnom udaljavanju iz olimpijske porodice usled krize poverenja i umrljane reputacije biciklizma aferom oko Lensa Armstronga.
– Jedinstvenom raznovrsnošću, naš sport ima moć da privuče i animira pažnju sve šire javnosti. Od tradicionalnih disciplina na drumu i pisti, do novijih BMX i mauntin bajka, biciklizam može da ogovori na zahteve za spektaklom Olimpijskih igara u celosti. Apsolutni dokaz toga jeste fantastičan odziv i euforija ljubitelja sporta u Londonu prošle godine – reagovao je Pet Mekkvejd, predsednik Međunarodne biciklističke federacije (UCI)…

Biciklizam je deo najveće smotre sportista na planeti još od prvih letnjih Olimpijskih igara 1896. Poslednja disciplina na dva točka koja se pridružila olimpijskoj zajednici jeste BMX, i to u Pekingu 2008. UCI je nedavno istakao želju da se takmičenja na Igrama održavaju i u relativno novoj MTB disciplini kros – kantri eliminator, u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Veruje se da bi MOK lako mogao da prihvati predlog već za program OI u Riju 2016, zato što je reč o nadmetanju izuzetno neizvesnog, napetog i modernog formata, stoga veoma atraktivnog za najvažniji sportski događaj na svetu.
– Tajna moći biciklizma jeste što može da se pohvali zaista bogatom tradicijom, koja se poštuje, dok se istovremeno istražuju novi oblici i prilike za takmičenja na dva točka – zaključio je Mekkvejd.
Pored biciklizma na predloženoj listi 25 sportova za program Igara 2020. našli su se još: atletika, veslanje, badminton, košarka, boks, kajak, preponsko jahanje, mačevanje, fudbal, gimnastika, dizanje tegova, rukomet, hokej, džudo, plivanje, moderni pentatlon, tekvondo, tenis, stoni tenis, streljaštvo, streličarstvo, triatlon, jedrenje i odbojka.
Šokantna je, međutim, odluka da se na spisku nije našlo rvanje. Reč je o sportu koji predstavlja temelj Igara, antičkih i modernih, a za mesto na listi za 2020. moraće da se bori sa softbolom, karateom, sportovima na koturaljkama, slobodnim penjanjem, svošom, vušuom i vejkbordingom na prezentaciji u okviru sastanka Izvršnog odbora u Sankt Petersburgu u maju.
Definitivna lista sportova za Ol 2020. znaće se posle zasedanja MOK od 7. do 10. septembra u Buenos Ajresu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.