BS Beograda i veterani obeležavaju 129 godina biciklizma

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 20.decembar (Info centar)

– Biciklistički savez Beograda i Udruženje biciklističkih veterana obeležiće u subotu 21. decembra 129 godina biciklizma u Beogradu i Srbiji.
Radni sastanak planiran je u 11,30 časova u hotelu Dom. Održaće se i pomen vetaranima biciklističkog sporta i biciklističkim radnicima u maloj crkvi hrama Svetog Save.
Biciklistički sport spada u tri najstarije sportske discipline na ovim prostorima (uz konjički sport i streljaštvo) jer je Prvo srpsko velisopedsko (biciklističko) društvo osnovano1884. u Beogradu na inicijativu nekoliko uglednih građana Beograda a prvi predsednik bio je Milorad Terzibašić…
Već u prvoj godini postojanja Prvo srpsko velisopedsko društvo postalo je član međunarodne organizacije „Sajkling turing klub“ sa sedištem u Londonu, a ubrzo su velisopedisti iz Beograda počeli da voze i na međunarodnim trkama. Već 1887. Beograđani su učestvovali na trkama u Novom Sadu sa vozačima iz Subotice i Budimpešte. Iste godne štampan je i „Velisopedski list“ koji je bio preteča sportske štampe u Srbiji. Industrijalac Đorđe Vajfert 1887. poklonio je velisopedistima zemljište za izgradnju biciklističke piste (velodroma) i nalazila se na mestu gde je danas Dom vojske Srbije na Trgu republike. Takođe, 1887. se prvi put u Beogradu pojavio bicikl sa istim prednjim i zadnjim točkom. Do tada, vozilo se na biciklima koji su imali veliki prednji točak prečnika 1,5 metara i mali zadnji prečnika 37,5 santimetra.
Prva trka organizovana je u Begradu 1. juna 1896. na stazi Beograd – Topčider i nazad. Vozili su vojnici i građani posebno, prvi pobednici bili su Dragan Rajković i Svetislav Savić. Prvi Šampionat Srbije organizovan je 5. oktobra 1897. na stazi Beograd – Smederevo – Beograd a pobedio je Đorđe Popara. Treće mesto zauzeo je osnivač i urednik lista Politika Vladislav Ribnikar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.