Čuvajte se Danaca, Rusa i Turaka

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 8. jun (Info centar).
– Trka „Kroz Srbiju“ koja 11. juna startuje u Nišu i posle 840 km u šest etapa drumovima rimskih careva završava se u Beogradu 16. juna, biće izuzetno uzbudljiva, ako je suditi po sastavu ekipa i – profilu staze!
– Dolazi 25 ekipa sa po pet biciklista, što otežava pravljenje taktike i biće veoma teško da se kontroliše trka, pogotovo jer je staza skoro bez brda i vremenske razlike biće veoma male – kaže selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić, koji je pod zastavu za najstariju srpsku trku pozvao Dejana Marića (Radnički, Kragujevac), Gabora Kasu (Spartak), Marka Danilovića i Jovana Zekavicu (Borac) i Miloša Borisavljevića (CCN Metalac).- Imamo mlad tim, do juče je Kasa sa 24 godine bio najmlađi, sada je najstariji, ali očekujem dobre rezultate, jurišaćemo na postolja u etapama, a cilj je i bela majica Ministarstva omladine i sporta za najboljeg mladog vozača. U tri srpske ekipa ima mnogo iskusnih i kvalitetnih vozača kao što su, na primer, Jovanović i Hasanović u Radničkom, a u rumunskom Tušnadu je pobednik 2011. Ivan Stević, koji je sa promenljivom formom ušao u špic sezone, ali se nadam da će zablistati upravo na našoj trci…
Pripreme su završene u Mitrovom Polju u hotelu “Cvetna dolina” i biciklisti su poslednju probu imali na trci “Dolinom vekova” u Kraljevu u organizaciji kluba CCN Metalac čiji je trener Radiša Čubrić.
– CCN Metalac će startovati na trci “Kroz Srbiju” sa tri srpska vozača: Marko Stanković, Marko Polumirac i Miloš Stojanović i dva stranca: Finac Sizko i Švajcarac Alborn. U Radničkom će voziti Esad Hasanović, Nebojša Jovanović, Goran Šmelcerović i Oto Jovanović i kao gost Nikola Kozomara iz OBK Beograda. U regionalnom timu Festina voziće Nemanja Ambruš iz Partizana, Dario Marton i Dejan Vidaković iz apatinskog Asa, Stefan Stafanović i Goran Antonijević iz čačanskog Borca. Što se tiče ostalih timova ima odličnih biciklista i neće biti lako popeti sa na postolje ni u etapi a ni u generalnom. Mladim biciklistima biće problem i peta etapa od 200 km od Požarevca do Sremske Mitrovice, gde može i da se reši trka.…
Najbolju poziciju, od ekipa koje dolaze na trku „Kroz Srbiju“, na UCI listi ima ruska Itera Kaćuša. Ona je 29. u konkurenciji 111 profi selekcija i ima dva sjajna vozača u sastavu. Maksim Razumov im je najbolje plasirani na ovogodišnjoj listi Evropa tura na 26. mestu sa 103 boda. Pobedio je na „Pet krugova oko Moskve“ i bio je drugi na „VN Sočija“ uz pobede u tri etape. Maksim Pokidov je drugi po rangu na 54. mestu sa 81 bodom, bio je drugi na „Kupu gradonačelnika“ u Moskvi i drugi na „VN Abigeja“ sa tri druga mesta u etapama. Na 37. mestu ekipa je Utensilnord (Mađarska) sa nekadašnjim srpskim reprezentativcem Žoltom Derom koji je 132. na listi sa 41 bodom. Danska Konkordija je 41. a predvodi je Martin Mortensen koji sa 98 bodova drži 35. mesto na rang listi. Na 63. mestu je Astana (Kazahtsan) sa Zaharovim koji je osvojio deset poena za listu Azija tura, 69. je BDC iz Poljske, 73. je Nipo Japan sa Kampanjarom koji je 303. na listi sa 17 poena, 76. je rumunski Tušnad sa Ciobanom (Moldavija) koji sa 30 bodova drži 209. mesto na listi i sa Stevićem koji je 372. sa 12 poena. Nemački LKT Brandenburg je 86, a norveški Oneko 88.


Ubedljivo najbolji pojedinačni plasman na listi Evropa tura ima Turčin Mustafa Sajar. Sa 148 poena nalazi se na 13. mestu. Pobedio je „Predsedničku trku“ HC kategorije u Turskoj, uz dve etapne pobede. Iz prvih sto su i Razumov i Pokidov iz Itera Kaćuše (24. i 56) kao i Martin Mortensen (Danska, Konkordija) koji je 35. sa 98 bodova. Bio je tri puta drugi na jednodnevnim trkama i pobedio u drugoj etapi na „Oko Normandije“.
U reprezentaciji Bugarske je Evgeni Gerganov pobednik trke „Oko Vugarske“ 2007. U ekipi su i Georgi Georgijev koji je bio drugi na „Oko Bugarske“ 2007. kao Georgi Petrov Georgijev, lane bio vicešampion Bugarske u drumskoj vožnji i treći na „Oko Bugarske“.
Na prošlonedeljnoj trci „Oko Slovačke“, sjajno su vozili Danci iz Konkordije, Itera Kaćuša sa timom koji će doći i u Srbiju i mađarski Utensilnord. Kasper Klostergard (Konkordija) je završio na 19. mestu u generalnom plasmanu, Martin Mortensen je bio prvi u četvrtoj etapi. Sergej Nikolajev iz Itera Kaćuše pobedio je u drugoj etapi, bio drugi u trećoj i na kraju peti u generalnom. Mađar Kristijan Lovaši je bio drugi u drugoj etapi.
Treba obratiti pažnju i na Turčina Redžepa Unalana, balkanskog šampiona, koji se na nedavnoj trci „Oko Irana“ bio drugi u drugoj i treći u trećoj etapi!
Od srpskih vozača na trci ove godine bodove je, uz Stevića, osvajao samo Jovan Zekavica (3) i nalazi se na 617. mestu u konkurenciji blizu 700 rangiranih biciklista.
Na trci „Kroz Sbriju“ koja se vozi u kategoriji 2.2, u etapama će se dobijati 8, 5 i 2 boda za prva tri mesta. Jedan dan u žutoj majci donosi četiri boda. U generalom plasmanu bodove će osvojiti prvih osam: 40, 20, 16, 12, 10, 8, 6 i 3.
Organizatorima su mnogo pomogli Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Putevi Srbije…Sponzori žute majice biće Vestern union i firma Sap, plavu majicu za brdske ciljeve sponzorisaće Sosijete ženeral banka, zelenu majicu za prolazne ciljeve Farmakom MB, na beloj majici za najbolje mlade vozače biće znak Ministarstva omladine i sporta. Zvanični merilac vremena je Festina. Sa biciklistima će biti i Koka Kola sa svojom vodom Rosa koja će biti i zvanično piće u karavanu. Novi prijatelj trke je „Eurogas“ iz Subotice. Medijski sponzor je RTS.

Trasa trke „Kroz Srbiju“ 2013.

Prva etapa, 11. jun: kružna ulicama Niša (98,7 km).
Druga etapa, 12. jun: Niš – Knjaževac – Zaječar – Gamzigrad – Bor (137).
Treća etapa 13. jun: Bor – Majdanpek – Negotin – Brza Palanka – Kladovo (150 km).
Četvrta etapa, 14. jun: Kladovo – Tekija – Donji Milanovac – Lepenski vir – Golubac – Veliko Gradište – Požarevac (186,2 km).
Peta etapa, 15. jun: Požarevac – Mala Krsna – Smederevo – Grocka – Resnik – Ostružnica – Umka – Obrenovac – Debrc – Sremska Mitrovica (200 km).
Šesta etapa, 16. jun: Sremska Mitrovica – Veliki Radinci – Beočin – Sremski Karlovci – Inđija – Stara Pazova – Nova Pazova – Batajnica – Zemun – Beograd (127,5 km).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.