Danska Srbima nije donela sreću

posted in: Stare vesti | 0

Danska nije donela sreću srpskim biciklistima. Na upravo završenom Šampionatu sveta u drumskoj vožnji u Kopenhagenu, stiče se utisak  da su više padali nego vozili!
– Poterali su nas pehovi od dolaska i ovo je po svemu, za mene bilo najteže prvenstvo sveta na kome sa učestvovao, ili kao biciklista, ili kao selektor i vođa reprezentacije i ovo ne govorim da bih opravdao slabe plasmane – otvorio je dušu selektor Radiša Čubrić.- Prvo je Gabor Kasa, naš najspremniji vozač za visok plasman, pao na 15 km do cilja trke za bicikliste do 23 godine  i kasnije nije mogao da uhvati priključak. Potom su na treningu pali junior Miloš Borisavljević i naš jedini vozač u eliti Ivan Stević. U juniorskoj trci na okrepnoj stanci pao je Aleksa Veličković takođe veoma spreman i motivisan jer je sa našim reprezenativcem Jovanom Zekavicom potpisao za američki  tim BMC Hinkepi uprvo pred Šampionat sveta…


Čubrić ističe da  je ceo tim imao mnogo poteškoća sa transportom i logistikom. Pošto Srbija nije imala dva vozača u eliti, nije mogla da računa na službeni autombil. I sama organizacija Šampionata sveta nije impresionirala, a na to su se nadovezali i novi pehovi:
– Stevića smo vodili kod najboljih lekara da mu saniraju povrede kolena i lakta. Činilo se da je sve uredu i kada je trka krenula, bili smo oduševljeni jer je delovao dobro na stazi koja je bila po njegovoj meri. Međutim, vrhunac serije malera bio je pad Ivana Stevića na  180. kilometru. Pao je francuski biciklista, potom i Stević, Hušovd, Martin, Farar… Na drumu se odjednom našlo 20 dobrih vozača. Stević je slomio i ram bicikla, dok smo stigli da mu pomognemo prošlo je skoro pet minuta i nije bilo šanse, jer je trka bila sa prosekom od skoro 46 km na čas, da ulovi grupu. Jedino nas je poslužilo vreme, bilo je prohladno, oko 16 stepeni, ali bez kiše.
Svetla strana šampionata bili su gledaoci:
– Nikada nisam video ni na jednom prvenstvu toliko ljudi uz ogradu u poslednjih 500 metara. Procenio sam da ih je bilo oko 50.000 a oko cele staze i do 300.000.  Čestitke novom šampionu Britancu Marku Kevendišu, ali mora da se kaže da je celu trku za njega radila ekipa i da je došao svež na sprint. Italijani su razočarali, nisu ništa pokušali u celoj trci. Startovalo je 210 vozača, odsutalo je 38.
Najbolji plasman od srpskih reprezentativaca zabeležio je junior Miloš Borisavljević koji je bio 79.  Jovan Zekavca je završio na 102. a Gabor Kasa na 131. mestu u trci za bicikliste do 23 godine. Drugi naš junior Đorđe Stevanović stigao je 128.
Do 15. oktbra, kada se podvlači crta i  određuju zemlje koje će imati bicikliste na OI, ostalo je još nekoliko trka za olimpijske bodove:
– Planiramo odlazak u Tursku  gde su krajem septembra i početkom oktobra dve trke za olimpijske bodove u kategoriji 2.2 „Oko Galipolja“ i „Oko Alanje“ali smo ponovo suočeni sa odbijanjem Turaka da nas pozovu. Kokurencija smo im, pa nas izbegavaju. Nadam se da ćemo to urediti, jer nam je cilj da imamo najmanje dvojicu učesnika u Londonu. Trenutno smo 24. zemlja na listi Evropa tura, tačno na granici olimpijske nomre. Uzdam se u Stevića, nije teže povređen i nadam se da će do nam on biti vozač koji će doneti presudne poene za olimpijsku trku – uveren je Radiša Čubrić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.