Der pobedio na trci „Vuelta Čiapas“ u Meksiku!

posted in: Stare vesti | 0

Žolt Der reprezentativac Srbije, novi član kragujevačkog Radničkog osvojio je prvo mesto u drugoj poluetapi prve etape treće trke „Vuelta Čiapas“ u Meksiku u kategoriji 2.2 za bodove u Amerika turu.

Der je u poslednjim metrima etape od 78,4 km pretekao za dužinu bicikla Arnolda Elkolea sa Kube i Argentinca Daniela Huareza člana reprezentacije do 23 godine ove zemlje.

Odličan plasman u poluetapi zabeležio je mladi kraljevački biciklista u reprezentaciji Srbije Marko Stanković zauzevši 12. mesto.

– Zbog lošeg druma, jedan deo etape bio je neutralisan, odnosno trka je zaustavljena a potom ponovo puštena kada smo prošli kritični deo puta – kaže selektor Radiša Čubrić. – Poslednjih deset kilometra bilo je pakleno! Na ulicama su ležeći policajaci napravljeni od niza kugli, kao u atletici, koje skoro cele vire iz asfalta i mora mnogo da se pazi. Der se odlično snašao u finišu, izborio se za dobru poziciju i trijumfovao! I ostali srpski vozači su došli u grupi, zadovoljan sam, dobar utisak o startu jedino kvari peh Vidakovića koji je slomio viljušku na biciklu! Na cilju u Tapačuli bilo je mnogo gledalaca, prava južnoamerička atmosfera!

Deru, čini se, prija Južna Amerika. Pre nepunih mesec dana na trci „Vuelta Bolivija“ dva puta se peo na pobedničko postolje jer je bio je prvi u trećoj etapi i treći u prvoj!

– Jedini sam imao ove sezone priliku da vozim u ovakvim tropskim uslovim i znao sam šta nas čeka. Dobro sam se osećao, sprint je bio kao pravljen za mene, ali i hvala drugovima iz reprezentacije na pomoći u završnici da se izborim za dobru poziciju – rekao je Žolt Der.

Žoltu Deru je ovo četvrta pobeda u sezoni. Slavio jeu trećoj etapi „Vuelta Bolivija“, pobedio je i na trci „Kup gradonačelnika“ (kategorija 1.2) u Moskvi i osvojio je prvo mesto na drumskom Šampionatu Srbije za elitu u Subotici. Ima treće mesto u etapi na „Vuelta Bolivija“, bio je peti i šesti u dve trke „Banjaluka – Beograd“ (kategorija 1.2). Završio je drumsku trku na Šampionatu sveta u Melbrunu na 99. mestu.

U vožnji na hronometar u prvoj poluetapi prve etape (29 km) najbolji plasman imao je na 38. mestu Esad Hasanović, reprezentativac Partizan Srbije, dok je 54. bio Marko Stanković. Na postolju su se našla tri Kolumbijca, Kasas, Ninjo i Ladino. U generalnom plasmanu vodi Kasas, Ninjo i Ladino imaju po sekundu zaostaka. Esad Hasanović je 38. sa šest sekundi zaostatka, Marko Stanković je 54. sa sedam sekundi, dok je Der 55. sa osam sekundi slabijim vremenom. Plasman ostalih srpskih biciklista: 60. Vidaković, 82. Kasa, 84. Prokić, 104. Spasić. Druga etapa je drumska od 172,9 km.

U reprezentaciji Srbije na ovoj trci su su Žolt Der i Predrag Prokić (Radnički, Kragujevac), Esad Hasnović (Partizan Srbija), Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Dragan Spasić (Železničar MBN, Niš), Marko Stanković (Metalac, Kraljevo) i Dejan Vidaković (As, Aptin). Uz selektora Radišu Čubrića u stručnom timu su i njegov pomoćnik Rajko Čubrić i mehaničar Boža Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.