Doputovala srpska reprezentacija sa trke „VN Sočija“

posted in: Stare vesti | 0

 

Biciklistička reprezentacija Srbije doputovala je sa trke „Velika nagrada Sočija“ u Rusiji u kategoriji 2.2 na kojoj je pobedio srpski reprezentativac i olimpijski kandidat iz Partizana u majici „Salkano tima“ Ivan Stević. Stević (32 godine) je obukao i ljubičastu majicu za najboljeg biciklistu po bodovima (najaktivniji u karavanu) pošto je poslednju etapu završio na trećem mestu, a na pobednčkom postolju (takođe treći) bio je i u prvoj etapi!…
– U biciklizmu ne možeš da pobediš sam – rekao je na Aerodromu „Nikla Tesla“ Ivan Stević, gde su srpski tim dočekali generalni sekretar BSS Petar Rokvić, predsednik BS Beograda Nebojša Popov, predsednik Stručne komisije BSB Nikola Jakovljević, direktor Partizana Branko Banović, brojni prijatelji biciklističkog sporta, novinari i članovi porodica.- Bez pomoći drugova iz reprezentacije i suvozača iz „Salkano tima“ ne bi bilo ni ovog uspeha. Meni pobeda mnogo znači jer je ostvarena na početku olimpijske godine i to zahvaljujući velikoj pomoći Olimpijskog komiteta Srbije koji je finansirao odlzak na ovu trku, ali i naše zimske pripreme, a zna se da ako nema dobrog rada kada je sneg, nema ni rezulta naproleće. Teško je pobediti trku i kada dođu samo po jedna ukrajinska i ruska ekipa, a komo li kada smo imali protiv sebe sto ruskih, ukrajinskih i beloruskih vozača!
Stevića i mladog subotičkog asa Gabora Kasu, koji je takoše član „Salkano tima“, već od 22. do 29. aprila čeka „Predsednička trka“ u Turskoj u visokoj HC kategoriji. Stević je već vozio ove trke gde dolaze timovi iz Pro tura i dva puta je pobedio u etapama, na „Oko Džordžije“ 2007. i „Oko jezere Ćinghua“ u Kini 2010.
– „VN Sočija“ je za vozače „Salkano tiam“ bila kontrolna trka i mislim da smo položili sa peticom, osvojili smo sve tri majice, ja žutu i ljubičastu a Slovak Marek Kanecki zelenu za brdske ciljeve. Odavano se nije dogodilo da jedna ekipa uzme tri majce pogotovo na trci u Rusiji. Izmakla nam je jedino ekipna pobeda, tu smo drugi iza Itera Kaćuše iz Rusije. Moj drugi cilj sezone je trka „Kroz Srbiju“ od 13. do 17. juna. Pre toga će mi trka „Oko Slovačeke“ biti kontrolna i pokušaći da na našoj najcenjenijoj manifestaciji odbranim prvo mesto. Odličan je termin, nema razloga da se štedi snaga jer do olimpijske trke ima više od mesec dana – otkrio je Stević deo planova.
Stevićev suvozač Gabor Kasa olimpijski kandidat subotičkog Spartaka, nije imao sreće. Pao je pored puta na šljunak i žestoko se ugruvao i izgrebao. Na aerodromu su se sa njim šalili da skine trenerku i pokaže „rane junačke“:
– Biciklistima ovakve pobede mngo znače, daju podstrek da se izdrže i sve nevolje. Trudili smo se da svi pomognemo Steviću. Sticajem okolnosti nisam mogao da pružim maksimum, ali dolaze dobre trke do Olimpijskih igara i nadam se da ću i ja imati priliku za radovanje – rekao je Gabor Kasa koji je lane pobedio trku iste kategorije kao u Sočiju „Oko Alanje“ u Turskoj.
Žolt Dre olimpijski kandidat kragujevačkog Radničkog je istakao:
– Lepo smo probili led u olimpijskoj godini. Taktički smo čuvali žutu majicu Steviću, iako je bilo veoma teško protiv motivisanih ruskih biciklista. Ali, dogovor je bio dok god možemo da okrećemo pedale, nećemo se predavati. Na kraju smo se svi radovali.
Radomir Pavlović, predsednik Stručne komisije BSS vodio je reprezentaciju na trci „VN Sočija“:
– Bilo je kao u trileru, borili smo se protiv rivala, ali i defekata jer smo pošli, u opštoj sirotinji, bez dovoljno rezervnih delova. Niko neće da ti na početku trke proda gumu ili deo, trebaće i njemu, a nas su poterali defekti od starta. Uz pomoć našeg prijatelja, legendarnog ruskog bicikliste sada funkcionera Gusjatnikova, ali i dobrih veza u drugim ekipama, opremili smo se i izdržali. Teško je voziti na trkama gde je 20 ekipa iz Rusije i bivših sovjetskih republika. Poslednja dva kilometra trke bili su kao iz filmova strave i užasa, mnogo tramvajskih šina koje nisu u ravni puta, već desetaka santimetra iznad. Prekrili su ih gumama, ali opet, vozači su odskakali kao na toboganu. Na kraju se sve završilo srećno, sa jednim od najvećih uspeha srpskog biciklizma koji je najavio i lepe predolimpijske i olimpijske dane. Stević i Kasa idu na „Predsedničku trku“, ostali biciklisti na dve trke „Baljaluka – Beograd“, u kategoriji 1.2, 21. i 22. aprila gde možemo, siguran sam, da očekujemo još lepih rezultata.
Uz Gabora Kasu, koji je pobedio prošle godine na trci “Oko Alanje”, Nebojše Jovanovića koji je trijumfovao 2009. na “Oko Bradla” u Češkoj i Aleksandra Milenkovića koji je 1991. slavio na trci “Oko Bugarske” Ivan Stević je četvrti srpski vozač sa pobedama na trkama kategorije 2.2 u inostranstvu.
Na trci u Rusiji su učestvala četvorica kandidata za olimpijsku trku Ivan Stević i Gabor Kasa (“Salkano tim”), Esad Hasanović i Žolt Der (Radnički, Kragujevac) kao i Nikola Kozomara (Partizan) i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo). U stručnom timu su bili predsednik Stručne komisije BSS Radomir Pavlović, profesor i mehaničar Božidar Jovanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.