Ivan Stević pobedio na trci „Velika nagrada Sočija“ u Rusiji

posted in: Stare vesti | 0

Srpski biciklista Ivan Stević član Partizana u majici „Salkano tima“ pobedio je na trci kategorije 2.2 „Velika nagrada Sočija“ u Rusiji i zaradio 40 svetskih bodova. Stević je u poslednjoj, petoj etapi od Nebuga do Krasnodara (163 km) osvojio treće mesto i time je obukao i ljubičastu majicu za najaktivnijeg biciklistu u karavanu!
U 58 godina koliko traje „VN Sočija“, samo su tri puta inostrani vozači odnosili pobede sovjetskim i ruskim biciklistima: ove godine Stević, a prošle i pretprošle godine Nemci Šreder i Miler!…
– Ovo je izuzetan uspeh srpskog biciklizma i izvanredna najava za olimpijsku trku jer smo godinu počeli pobedom, a po onoj narodnoj, po jutru se dan poznaje- kaže Radomir Pavlović, vođa naše reprezentacije u Rusiji.- Stević je imao i maksimalnu pomoć reprezentacije Srbije i suvozača iz „Salkano tima“ i njegova pobeda je plod odlične taktike i timskog rada. Čestitam svim srpskim biciklistima na velikom požrtvovanju i borbenosti na ovoj veoma kvalitetnoj i dobro organizovanoj trci i zahvaljujem sa Olimpijskom komitetu Srbije koji je finansirao odlazak reprezentacije u Rusiju.
Prama taktici, u prvom delu etape vukli su mladi Kozomara i Stanković, a potom od brdskog cilja na 70. km Hasanović i Der. Odmah od starta prema planu dozvoljen je beg grupe biciklista koji nisu ugrožavali Stevićevu majicu i njihova prednost na brdskom cilju bila je 5,30 minuta. Tada je došao deo sa bočnim vetrom, koji je crpeo snagu biciklistima, ali je razlika smanjivana: na 130. km – 3,45 minuta, na 141. – 2,30, na 148. – 1,55 a na 158 km su ulovljeni. U međuvremenu pobegla su iz te grupice dva Rusa ali nisu bili opasni za žutu majicu.
– Znali smo za opasni završni deo etape jer je u poslednjem kilometru mnogo tramvajskih šina i bili smo oprezni. Tu je karavan išao 60 km na čas i „progutao“ dvojicu begunaca – opisao je finiš Radomir Pavlović. – Vozači Srbije i „Salkano tima“ su sjajno pripremili poziciju za Stevića koji je u sprintu osvojio treće mesto i ljubičastu majicu. I zelena majica za brdske vozače pripala je članu „Salkano tima“ Slovaku Mareku Kaneckom!
Prva dva mesta u poslednjoj etapi pripala su Rusu Krasnovu (87. u generalnom) i Nemcu Korberu, dok je Stević u sprintu bio treći. Vreme pobednika bilo je 3:49,26 časova a prosek 42,6 km na čas. Plasman srpkih biciklista: 21. Stanković, 27. Der, 54. Kasa, 81. Kozomara svi + 1,13 minuta, 83. Hasanović + 1,13 minuta.
U generalnom plasmanu, Stević je pobedio sa 21:17,29 časova, Rus Kosjakov je drugi sa devet sekundi zaostatka, a Ukrajinac Paktusov treći sa 48 sekundi slabijim vremenom. Pozicije srpskih biciklista: 28. Hasanović + 18,18, 47. Kasa + 28,25, 55. Der + 30,05, 73. Stanković + 35,13, 105. Kozomara + 42,13 minuta zaostatka. U ekipnom plasmanu pobedila je ruska Itera Kaćuša, Srbija ja 15. u konkurenciji 29 ekipa sa 144 vozača koliko je startovalo.
Stević je u prvoj etapi bio treći, u drugoj četvrti, u trećoj peti, u četvrtoj šesti i u petoj treći. Za dva treća mesta, dobio je po dva boda za rang listu a dan u žutoj majici doneo mu je još četiri poena. Ukupno, Stević je na ovoj trci osvojio 48 bodova! Pripala mu je i nagrada od oko 1.900 evra za pobedu u generalnom plasmanu.
Na trci su učestvala četvorica kandidata za olimpijsku trku Ivan Stević i Gabor Kasa (“Salkano tim”), Esad Hasanović i Žolt Der (Radnički, Kragujevac) kao i Nikola Kozomara (Partizan) i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo). U stručnom timu su bili predsednik Stručne komisije BSS Radomir Pavlović, profesor i mehaničar Božidar Jovanović.

Ivan Stević – uspesi

U profesionalnoj karijeri Ivan Stević (rođen 1980. u Beogradu) je zabeležio 34 pobede na jednodnevnim trkama, u etapama i u generalnom plasmanu na etapnim trkama, kao i na B šampionatu sveta i Balkanskim šampionatima.
Dvostruki je olimpijac (Atina 2004. i Peking 2009). Sa „B“ šampionata sveta (kvalifikacionog za olimpijske igre) ima zlato u Kejptaunu 2007. (kvalifikovao se za Peking 2008) i srebro 2004. u Eglu kraj Lozane (kvalifikovao se za Atinu 2004).
Bio je šampion Balkana u drumskoj vožnji 2009.
Pobednik je trke „Kroz Srbiju“ 2011.
Četvrostruki je državni šampion na drumu 2003, 2005, 2006, 2009.
Dvostruki je pobednik jedinog srpskog klaiska „Beograd – Čačak“ 2009. i 2010.
Jedini je srpski biciklista koji je pobedio u etapama na trkama HC (ekstra kategorije). Slavio je na trci „Oko Džordžije“ 2007. u drugoj etapi i na trci „Oko jezera Ćinghua“ u Kini 2010. ali mu je ova pobeda oduzeta zbog nesportskog ponašanja na cilju etape.
Prošlu godinu je završio na 45. mestu u konkurenciji 1.282 vozača na rang listi Evropa tura (za koju se bodovala i trka „Kroz Srbiju“) Međunarodne bicklističke unije (UCI) sa 199 poena što je najbolji plasman u istoriji nekog vozača iz Srbije.
Olimpijski kandidat je za London 2012. jer je Srbija kvalifikovala dva vozača za olimpijsku trku .
Uz Gabora Kasu, koji je pobedio prošle godine na trci “Oko Alanje”, Nebojše Jovanovića koji je trijumfovao 2009. na “Oko Bradla” u Češkoj i Aleksandra Milenkovića koji je 1991. slavio na trci “Oko Bugarske” je četvrti srpski vozač sa pobedama na trkama kategorije 2.2 u inostranstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.