Dostanić: „Hrabra mala čačanska četa“

posted in: Vesti | 0

 

BEOGRAD, 21. jun (info centar).

– Dragan Dostanić, bio je sportski direktor ekipe čačanskog Borca na 56. trci „Kroz Srbiju“ i zadovoljan je onim što je prikazala njegova, mala ali hrabra, čačanska četa:
– Imali smo samo četvoricu biciklista u timu, što znatno otežava pravljenje taktike i sa te strane smo bili u „minusu“ u odnosu na ostale timove sa šest vozača. Zadovoljan sam kako su vozili, cilj je bilo postolje u etapi i to smo ispunili. Marko Danilović je u etapi od Novog Pazara do Sokobanje stigao drugi i to je jedino postolje srpskog biciklizma na ovogodišnjoj trasi. Jovan Zekavica je u svim etapama bio među 20 što je takođe lep uspeh.
Stefan Stafanović mladi čačanski biciklista (rođen 1994) je bio najbolje plasirani srpski biciklista u generalnom poretku na 13. mestu i ovaj uspeh Dostnić posebeno podvlači:
– Stefanović je završio je trku u vremenu osmoplasiranog, odlučivali su „negativni poeni“ da se nađe među deset. Razboleo se pred poslednju etapu i nismo mogli da pokušama da se borbom na prolaznim ciljevima i u sprintu na cilju etape domogne bonifikacija i napravi korak u „top ten“. U Sokobanji su našim vozačima pripale nagrade ove banje – Daniloviću kao najboljem srpskom biciklisti u etapi za drugo mesto, a Stefanoviću kao najboljem srpskom vozaču u generalnom plasmanu.

dragan dostanic
Dostanić je posebno istakao dobru organizaciju, visoku bezbednost i odlično profilisanu stazu, ali je imao veliku zamerku na sudije:
– U prve tri etape bilo je mnogo „šlepovanja“ i neko vozači koje su „dovlačili“ našli su se u plasmanu na krajnje neregularan način. O tome su sudije morale da povedu računa. Ne govorim o biciklistima koji su iza „metle“, poslednjeg vozila u karavanu, oni se bore da prežive i ne utiču na plasman. U pitanju su bili vozači koji su direktno uticali na redosled za nagrade i u etapama i u generalnom plasmanu što je nedopustivo. Kasnije je suđenje bilo mnogo strožije, ali je šteta već bila napravljena.
O kokurenciji na ovogodišoj trci, Dostanić kaže:
– Jača nego prošle godine, sa nekoliko izvanrednih pojedinaca i odlično ukomponovanih ekipa. Pad olimpijca Stevića je neplanirano pokvario mnoge naše planove i nade, bio je adut Srbije i u sprinterskim etapama ali i za generalni plasman. Rasplet je, bez njega, bio očekivan, azerbejdžanska ekipa Sinerdži Baku je dokazala da je najjača, imaju prvog- Migerlija i trećeg- Kvasinu u u generalnom plasmanu. Italijanski Unieouro Vilier Treviđani ima drugoplasranog Turina. Belorusi su imali pobednika etape Klimianka, dok je Papok je bio jednom drugi i dva puta treći. Austrijanski Tirol je dao pobednika šeste etape Gampera. Italijan Filipo Fortin iza Europa Ominija je najuspešniji vozač trke sa dva etapne pobede u prvoj i petoj etapi… Bilo bi još zanimljivije da se nije dogodilo nešto što se ređe viđa, da dvojica pobednika etapa – ne završe trku. Bugarin Georgi Geogrijev, koji vozi za turski Brisaspor, pobednik druge etape, nije strtovao zbog bolesti u trećoj, a sjajni Belorus Konstantin Klimianko, pobednik četvrte etape, je u petoj pao i odustao.

ETAPA 4 SLOZNA CACANSA CETA SA DOSTANICEM
Dostanić, na kraju sa ponosom ističe veliku borbenost svojih biciklista:
– Borac je završio trku sa tri vozača, Goran Antonijević je odustao u četvrtoj etapi, ali smo uspeli da sačuvamo osmo mesto i budemo najbolje plasirani srpski klub na trci.
Najbolje plasirani biciklisti Borca u generalnom poretku: 13. Stefan Stefanović, 17. Marko Danilović.
Najbolji pasmani biciklista Borca po etapama – prva: 17. Zekavica, druga: 17. Danilović, treća: 15. Stefanović, četvrta: 2. Danilović, peta: 18. Zekavica, šesta: 20. Zekavica.
Brdski ciljevi: 11. Danilović.
Prolazani ciljevi: 9. Danilović.
Najborbeniji vozači „Trofej Bore Ivkovića“: 10. Danilović

(SUTRA: Govori Radomir Pavlović, selektor reprezentacije Srbije, sportski direktor Partizana na trci)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.