Godina jubileja

posted in: Vesti | 0

110 GODINA BICIKLIZMA U ČAČKU
70 GODINA BICIKLISTIČKOG KLUBA “BORAC”

01-copy

01-12-copyIstorijat
Istorija biciklizma u Čačku datira iz daleke 1906.godine i vezuje se za Velosipedsko društvo “Dušan Silni”. Članovi tog društva bili su najviđeniji Čačani tog doba kao što su Ferdinand Kren, dr.Sajfert, dr.Spajić, Vidojević časovničar, Petrović trgovac, Periša zvani Divljak….. Bicikl su tada posedovali samo imućniji Čačani i bio je prava retkost. Koristio se uglavnom kao prevozno sredstvo. Bicikl su isključivo vozili muškarci, ali poznato je da je prva žena biciklista tada bila Persida Petrović, što je bio pravi kuriozitet. U to vreme članovi velosipedskog društva “Dušan Silni” su se sastajali i pravili izlete, ali podataka o eventualnim takmičenjima na žalost nema.
Krajem maja meseca 1946. godine u okviru Fiskulturnog društva “Borac”, zaživeo je biciklistički sport u Čačku, formiranjem Biciklističkog kluba “BORAC”. Te godine, prve trke održavane su na makadamskim putevima u okolini Čačka, na stazama čija je dužina retko prelazila 20 kilometara. Na trkama je najviše učestvovala radnička omaladina, a voženi bicikli su bili iz predratnog i ratnog perioda, poznati kao kontraši. Veoma su bile popularne trke koje su se vozile ulicama grada, na kojima se okupljao veliki broj građana. Najpoznatiji takmičari tog doba bili su Ljubo Veličković, Milorad Bogićević-Mančula…
Biciklistički klub “BORAC” je nekoliko puta menjao svoje ime, a najviše zbog materijalnih razloga. U jednom periodu klub se zvao “Sloboda”, potom “Omladinac”, da bi konačno od 1974.godine ponovo dobio ime “BORAC”. U tom periodu promene imena bilo je i takmičenja i rezultata, kako u okvirima regiona tako i republike.

01-9-copy

01-4-copy

Ekipa-1977

Petar-Stojanovic.-Mico-Brkovic,-Dragan-Dostanic,-Eduard-Kiserlovski,-Mileta-Sojcic.-ekipa-BORCA-1985-copy

Značajna prekretnica u radu kluba dogodila se 70-tih godina prošlog veka. Tada je grupa entuzijasta rešila da se ozbiljnije organizuje i aktivno uključi u sistem takmičenja Biciklističkog saveza Srbije i Jugoslavije. Na čelu te grupe bili su : Miladin Pendić, Dušan Prodanović, Vladimir Jekić, a kasnije su im se priključili i Desimir Savić braća Cvetić, Milan Ilić, Bogdan Civrić..itd. Odmah potom počeli su da stižu i prvi značajniji rezultati. Tako je 1975.godine u Čačak stigla i prva medalja sa državnog prvenstva. Dragan Dostanić osvaja drugo mesto u Novom Mestu u kategoriji mlađih juniora.Od te godine nije prošla ni jedna godina, a da u Čačak nije doneta medalja sa Državnog, Republičkog ili Kup takmičenja bilo u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji.
1978.godine klub dobija svoje prostor za rad i život. Prostorije u ulici Kneza Miloša 31, dobijene su na korišćenje od Mesne zajednice ”Ključ”, zahvaljujući velikoj pomoći Đoka Grbića. Tu su stasavale generacije uspešnih biciklista, a na istom mestu i danas se okupljaju čačanski biciklisti. Klub je oduvek radio u skromnim uslovima, a vozački kadar se regrutovao iz sopstvenih redova, od čačanske omladine. Rezultati rada su dolazili kao posledica velikog entuzijazma kako vozača, trenera tako i rukovodstva i svih pojedinačno članova kluba. Brojne medalje i pehari koji su stizali samo su jedan od pokazatelja kvalitetnog rada koji se prenosio sa generaciju na generaciju. Pozitivna atmosfera koja je oduvek vladala u “Borcu” privukla je i bicikliste iz drugih gradova u svoje redove. Tako su : Eduard Kišerlovski, Petar Stojanović, Dušan Dimitrijević, Dragutin Gazibarić, Feriz Avdović, Miroslav Vilaret, Igor Janković, Goran Veljković, Mladen Mitrović, Predrag Prokić i Milan Milivojević bili članovi “Borca” ne zato što su očekivali materijalnu korist, već zato što su tu naišli na stručan rad i prijatelje za ceo život.

EKIPA-KLUBA-1991-FOTO-copy

Ekipa-kluba-1991.godine-CINI-copy

 

Zlatan period u radu bio je od 1994.-1996.godine kada je klub po prvi put dobio generalnog sponzora preduzeće CINI. U klub tada dolazi profesionalni trener iz inostranstva, vozači dobijaju nove bicikle i kvalitetnu opremu. Rezultat ulaganja u klub je usledio odmah. Postignuto je mnogo kvalitetnih rezultata, kako na domaćim tako i na takmičenjima u inostranstvu. Sličan period u istoriji kluba bio je od “1998-2000” godine kada je iza kluba stalo “KOLOS osiguranje”.

FOTO,-EKIPA-KOLOS--2copy

FOTO,-EKIPA-KOLOS-copy

Novi zlatni period u radu počeo je 2013. godine i on traje i danas. Klub je tada dobio novog generalnog sponzora preduzeće “Auto Čačak”, generalnog uvoznika vozila ŠKODA za Srbiju, koje je osim finansijske podrške klubu obezbedilo nova vozila. Klub angažuje profesionalnog trenera Predraga Prokića, vozači dobijaju mnogo bolje uslove za treniranje i kao rezultat toga seniorska ekipa postaje najbolja u Srbiji a ostvareni su i zapaženi rezultati na međunarodnim trkama. Na trkama na kojima nastupa seniorska reprezentacija Srbije od 6 članova ekipe uvek su 3 ili 4 iz Borca. U ovom periodu biciklistički sport postaje i broj 1 i u gradu Čačku što dokazuju dve titule najboljeg sportiste grada , ekipe i titula najboljeg trenera.

Vujovic,-Dimitrijevic,-Jankovic,-Brkovic,-ekipni-prvaci-Srbije-1991-copy

Reprezentativci Jugoslavije bili su:

 • Mićo Brković (olimpijac),
 • Dragan Dostanić,
 • Eduard Kišerlovski,
 • Petar Stojanović,
 • Zoran Vujović,
 • Dušan Dimitrijević,
 • Dobrivoje Jovančević,
 • Bojan Ristivojević,
 • Igor Pajović,
 • Predrag Prokić,
 • Nenad Veličić,
 • Mladen Mirković.

U svojoj istoriji klub je iznedrio 12 reprezentativaca Jugoslavije i 32 reprezentativaca Srbije.

01-3-copy

Reprezentativci Srbije bili su:

Dragan Todorović, Dragan Jovanović, Dragutin Gazibarić, Igor Janković, Mileta Sojčić, Srećko Lazarević, Nebojša Lukić, Branko Milošević, Aleksandar Jovanović, Nikola Mandić, Dejan Tomašević, Duško Dostanić, Dragan Dimitrijević, Nikola Prelić, Đorđe Tutunović, Drago Marinković, Nebojša Milićević, Nikola Belić, Milan Blagojević, Njegoš Blagojević, Vladimir Vasilić, Srđan Filipović, Lazar Jovanović, Borisav Simonović, Strahinja Rakićević, Ivan Rvović, Aleksandar Petrović, Jovan Đukanović, Stefan Stefanović, David Kostić, Veljko Vučićević, Đorđe Jovanović, Jovan Zekavica, Marko Danilović, Stefan Stefanović, Goran Antonijević.
U svojoj istoriji klub nije često menjao Predsednike i sekretare već su oni bili na tom položaju duži niz godina iz jednog prostog razloga. Radili su uspešno i potrebe za promenama nije bilo. Pamte se sledeći predsednici kluba: Bucko Jakovljević, Srećko Cvetić, Bogdan Civrić, Boro Krivokapić, Jovan Miletić, Branko Pavlović, Bogoljub Tatović, Milisav Marinković i dr Vladimir Milošević. Sekretari su bili: Desimir Savić, Zdravko Šojić, Dušan Raković, Milan Simović, Ljubo Stanković, Zoran Nedić, i Dragan Dostanić.

Kao što Predsednici kluba nisu često menjani, tako su i treneri ostajali dugo i obeležavali svoje periode u radu. Prvi zvanični trener bio je Miladin Pendić, a posle njega radili su i Milan Ilić, Zoran Nedić, Ivan Karapetrov, Aleksandar Pičugin, Branko Bogićević, Mićo Brković, Dragan Dostanić i Predrag Prokić.
Dragan Dostanić je u dva mandata od 2005. do 2013. godine bio predsednik Biciklističkog saveza Srbije.

Bojan-Ristivojevic,-pobednik-prvog-CLASSIC-Beograd-Cacak-1994.god.-copy

 

Klub je u svojoj istoriji organizovao veliki broj biciklističkih trka:
Od 1994. do 2013. godine 20 puta je organizovana trka CLASSIC Beograd – Čačak koja je bila u kalendaru UCI sa klasom 1.2, 2007, 2008 i 2013 godine. Trka se 2013.godine vozila i kao otvoreno Prvenstvo Balkana u drumskoj vožnji za elitu.
Prvenstvo stare Jugoslavije organizovano je 1987.godine
Prvenstvo Srbije i Crne Gore organizovano je 1993.godine.
Drumsko Prvenstvo Srbije organizovano je 1983, 1984, 2012.godine, a Prvenstvo Srbije u brdskoj i kriterijumskoj vožnji organizovano je 1983, 1984, 2014 i 2015.godine.
Čačak je bio domaćin etapa međunarodne biciklističke trke Kroz Jugoslaviju 1966, 1971, 1977, 1982.
Čačak je bio domaćin etapa međunarodne biciklističke trke Kroz Srbiju 1940, 1973, 1976, 1977, 1980, 1984, 1985 trka je bila zvezdasta sa startom i ciljem u Čačku, 1990, 1999, 2000, 2001, 2004, 2005.
Od 1970 godine pa do danas, klub redovno organizuje biciklističku trku za Kup Srbije.

Bojan-Ristivojevic,-pobednik-prvog-CLASSIC-Beograd-Cacak-1994.god.2-copy

Za svoj rad klub je dobio više društvenih priznanja od kojih izdvajamo:
oktobarska pohvala Skupštine opštine Čačak 1984.
Srebrna plaketa Biciklističkog saveza Srbije povodom 100 godina biciklizma u Srbiji
Klub proglašen najuspešnijim sportskim klubom Čačka 1984. i 2014. godine
Dragan Dostanić, reprezentativac Jugoslavije, četiri puta za redom proglašen za najboljeg sportistu SO Čačak, 1980, 1981, 1982, 1983.godine
Mićo Brković, reprezentativac Jugoslavije i olimpijac, proglašen 7 puta za najboljeg sportistu So Čačak. 1986.god. kao junior, a 1988, 1991, 1992, 1993, 1995, 1998.godine kao najbolji senior.
Mićo Brković, dobitnik Oktobarske nagrade Čačka.
Igor Pajović, reprezentativac Srbije i Crne Gore, proglašen za najboljeg sportistu SO Čačak 2002.godine.
Dragan Dostanić, proglašen za najboljeg trenera Čačka 2001.godine.
Predrag Prokić, proglašen za najboljeg trenera Grada Čačka 2014. godine.
-Dragan Dostanić, proglašen za najboljeg sportskog radnika Grada Čačka 2007 i 2009.godine.
Marko Danilović, reprezentativac Srbije, proglašen za najboljeg sportistu Grada Čačka 2014. godine
Stefan Stefanović, reprezentativac Srbije, proglašen za najboljeg sportistu Grada Čačka 2015. Godine

ekipa-komplet

Biciklistički klub BORAC danas, čini 30 registrovanih takmičara i jedna veća grupa mladih koji čekaju da postanu zvanični takmičari BORCA. Klub raspolaže sa kompletnim selekcijama u kategoriji mlađih kadeta, kadeta, juniora i seniora, kao i ekipu mastersa (vetarana). Ovakav broj takmičara retko ko ima u našoj zemlji. Seniorska ekipa koju predvode Jovan Zekavica, Marko Danilović, Stefan Stefanović i Goran Antonijević u poslednjih nekoliko godina ima najbolje rezultate u Srbiji. Ekipa Borca je okosnica reprezentacije Srbije i naši takmičari imaju velike zasluge za zapažene rezultate na međunarodnim trkama i ispunjavanje olimpijske norme za RIO 2016. Posebno se očekuju dobri rezultati ekipe kadeta gde su predvodnici Stefan Sretenović, Veljko Vučićević i David Kostić. Klub je uvek posebnu pažnju posvećivao najmlađima koji predstavljaju budućnost kluba i u kategoriji poletaraca i mlađih kadeta ima dosta talentovane dece. Poslednjih godina veoma je aktivna masters ekipa kluba Borac koja ima zapažene rezultate na amaterskim domaćim i inostranim trkama.
Pored takmičarskog biciklizma poslednjih godina klub dosta radi na promociji rekreativnog biciklizma i to pre svega bicikla kao sportskog rekvizita i prevoznog sredstva. Organizovano je desetak biciklijada do Koštunića, Slatinske banje, Jančića. Čačani su veoma pozitivno reagovali na ove vožnje koje su imale i po nekoliko stotina učesnika.

Bilten „Godine jubileja” mozete skinuti ovde

hed-slider1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.