Hasanović završio kriterijum u Hužuu na 41. mestu, u subotu start trke „Oko jezera Ćinghua“ na Tibetu

posted in: Stare vesti | 0

Esad Hasanović član profi tima „Partizan Srbija“ zauzeo je 41. mesto u kriterijumu od 72 km u kineskom gradu Hužu, koji je uvertira trke „Oko jezera Ćinghua“ ali se ne računa za generalni plasman ove najkvalitetnije kineske biciklističke manifistacije!

Hasanović, trećeplasirani vozač na nedavnoj trci „Kroz Srbiju“, imao je 17 sekudni slabije vreme od pobednika Jurija Metlušenka (Rusija, Amore Vita) koji je stazu prešao za 1:32,18 časova. Pjer Paolo de Negri (Italija,ISD Neri) na druom i Boris Špilevskij (Rusija, nacionalni tim) na trećem mestu imali su isto vreme.

– Kriterijum je vožen po kiši, koja je razmazala ulje i talog od benzina po drumu tako da je bilo veoma klizavo, a zbog padova odustalo je čak 13 biciklista. – kaže Dušan Banović, mladi sportski direktor „Partizan Srbije“ kome asistira Nikola Jakovljević. – Računali smo da Žolt Der može da dođe u glavnoj grupi i sprinta za visok plasman, ali je u poslednjih 25 km imao tri defekta. Čekali su ga Kozomara i Blagojević, ali se pokazalo da smo pogrešili, jer nisu uspeli da uhvate grupu. Prva etapa je u subotu 17. jula od Ksininga do Tongrena od 171 km. Startujemo sa 2.200 metara nadmorske visine, potom se penjemo na 3.100 metara, odakle se spuštamo na oko 2.100 metara i cilj je, posle još jednog uspona od oko 20 km, na 2.500 metara. Zadovoljan sam, posebno mladim vozačima, izdržali su sa profesionalcima, iako je prosek bio 47 km na čas!

Na 97. mesto kriterijum je završio Ivan Stević sa 51 sekundom zaostatka, Svetislav Blagojević je bio 119. a Nikola Kozomara 120. sa 1,18 minuta slabijim vremenom, dok je Žolt Der 128. sa  5,40 minuta zaostatka.

Crno beli doputovali su u Peking preko Rima, posle neplaniranog jednodnevnog zadržavanja zbog viza i potom su nastavili put put ka provinciji Ćinghu čiji je glavni Ksining. Provincija od oko 5,5 miliona stanovnika, leži oko najvećeg azijskog slanog jezera Ćinghui i nalazi se na 3.000 metara nadmorske visine. Kroz nju protiče Žuta reka, a u planinama Tibeta oko nje izviru dve velike azijske reke Mekong i Jangce.

– Trka je ekstra HC 2 kategorije i  posle „Tur Langkavi“ ima najveći nagradni fond u Aziji, preko 300.000 dolara. Poznata je i kao „najviša trka na svetu“ jer neke etape idu i na preko 3.500 metara nadmorske visine – dodao je Dušan Banović. Svih devet etapa su brdske. Ukupna dužina trke je oko 1.240 kilometra. Odlična je konkurencija, došlo je nekoliko vrhunskih profi ekipa, Amore Vita, ISD Neri, Dželi beli, Tim tajp uan, ali i nacionalne selekcije Rusije, Slovenije, Kazahstana, Ukrajine i Kine, ukupno 21 ekipa sa 147 biciklista. ! Biće velike borbe, nagrada pobedniku je 25.000 dolara. Smešteni smo u gradu Duoab, 25 km od Ksininga, u olimpijskom kompleksu koji su koristili kineski sportisti za OI u Pekingu. Hrana je odlična, tako da sa te strane nema problema…

Srpski biciklisti učestvovali su dva puta, u prvoj i drugoj trci 2002. i 2003. U prvoj trci Aleksandar Nikačević je nosio nekoliko dana žutu majicu. Simbol trke je Przevalnijeva gazela, koja je dobila ime po ovom ruskom naučniku, a lokalno stanovništvo je zove Duoji što znači „hrabra i izdržljiva“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.