Tri Šampionata Balkana u Srbiji ovog leta!

posted in: Stare vesti | 0

Srbija je prihvatila organizaciju  tri  trke za balkanske titule ovog leta, ali održavanje umnogome zavisi od finansiranja, jer klubovi – domaćini su suočeni  lošom situacijom u svojim gradima, a BSS nema sredstava da im pomogne. Ovo je jedan od zaključaka sednice Predsedništva Biciklističkog saveza Srbije u Beogradu (predsedavao predsednik Dragan Dostanić).

– Ne želim da na klub natovarim dugove i ako mi gradska vlast u Nišu do 25. jula ne uplati polovinu sredstava otkazaću trku Niš – Sofija  planiranu od 19. do 21. avgusta, koja bi se računala za seniorsko Prvenstvo Balkana – istakao je direktor niškog kluba Železničar MBN Miroljub Krstić. – Molim BSS da zajednički uputimo pismo gradskim vlastima u kome bismo ih obavestili o značaju i nivou ove manifestacije i zamolili da je podrže, ali ne samo rečima, nego i novcem…

Kragujevac je zbog prazne gradske kase morao da otkaže domaćinstvo Balkanskog prvenstva u planinskom biciklizmu i organizaciju je preuzeo klub Orlovac u Crnoj Travi 1. avgusta. Predsednik BSS Dragan Dostanić kritikovao je „selidbu“ iz jednog u drugi grad a da o ovome nije obavešten BSS koji je i garant organizacije, ali su uvaženi objektivni razlozi (nedostatak vremena i mogućnost potpunog otkazivanja takmičenja). BSS je od Ministarstva omladine i sporta Srbije dobio namenska sredstva za ovo takmičenje i ona će se iskoristiti za organizaciju, ali će deo troškova snositi i klub Orlovac.

Juniorski i kadetski Balkanski šampionat održaće se 28. i 29.avgusta u Beogradu i Alibunaru, u okviru trke „ „Velika nagrada Agrobanke- Trofej Beograda“ čiji je organizator BS Beograda i agilni predsednik Nebojša Popov. Prvog dana je drumska trka, drugog dana hronometar.  I ovde su Beograd i Srbija „uskočili“ jer Balkanska biciklistička unija (BBU) nije za ovu godinu imala uopšte domaćina za drumske Šampionate Balkana.

BSS je u minulom periodu i pored velikih finansijskih problema uspešno realizovao program i organizovao 98 procenta takmičenja na domaćem drumu, kao i Šampionat Srbije u biciklizmu za đake na Beranovcu, ali i seriju trka u Sokobanji i na Divčibarama tako da su se  ove dve lokacije predstavile kao nove destinacije za planinski biciklizam i ciklo turizam.

– Moram da se ovim putem zahvalim MUP Srbije i kao članu našeg Upravnog odbora dr Margit Savović koja je vodila ceo postupak, na razumevanju da nam se odobri oslobađanje od plaćanja troškova u organizaciji biciklističkih takmičenja – istakao je predsednik BSS Dragan Dostanić. – Da nije toga, mogli bismo da ugasimo biciklizam u Srbiji! Takođe, uz pomoć OKS i Ministarstva vojske Beranovac je dobijen dva dana u nedelji za treninge i takmičenja biciklista i time smo dobili jednu lepu biciklističku oazu…

Analizirajući realizaciju programa član Stručne komisije Branko Banović je istakao da su dva kluba Partizan i Železničar MBN rasteretili BSS dela seniorskog programa, ali i  da se u ostalim klubovima slabo radi sa juniorima i ne ide se sa njima na trke u susedne zemlje, tako da se sve svelo na domaću ligu.

– Ova generacija pruža mnogo u odnosu na to koliko se u nju ulaže – rekao je Banović- Srpski juniori zbog toga  ne mogu uz rame sa vršnjacima iz Evrope pa ih selektor Saša Gajičić, nije poslao na EŠ u Ankaru, ali nisu samo oni krivi već i nerad onih koji o njima brinu.

Predsednik BSS Dragan Dostanić, koji je i šef struke u čačanskom Borcu je, međutim, insistirao da ocena (ne)radu u klubovima (selektor Gajičić je upotrebio i oštriji izraz „ da je rad u klubovima ravan nuli“) ne stoji i da može samo da se kaže da rad nije zadovoljavajući, ali da se ipak vodi računa o mladim vozačima…

Što se tiče planinskog biciklizma, Aleksandar Marić, član UO BSS je istakao da je program „skrajnut“ u odnosu na drumski biciklizam i da zbog nedostaka sredstava nisu realizovani odlasci na neke trke i tako je propuštena prilika da se osvoj važni svetski bodovi, jer su „planinci“, za razliku od drumskog biciklizma već u ciklusu ispunjenja norme za London 2012. Srbija mora da na kraju 2011. bude među 24 nacije na svetskoj rang listi da bi imala vozača na olimpijskoj trci.

Organizatorima trke „Kroz Srbiju“ uputiće se oštro protestno pismo zbog neuvažavanja Biciklističkog saveza Srbije, reprezentacije Srbije i domaćih ekipa. Istaknuto je da u biltenu, a i na zvaničnoj bini nije stavljen znak BSS iako je savez garant pred UCI, kao i da su inostrane ekipe dobile novac za učešće, za razliku od domaćih koje nisu čak ni dobile gorivo za svoje automobile!

Sa ponosom je istaknuto da je srpski biciklizam deo olimpijske porodice i da će četvoro mladih biciklista učestvovati na Letnjim olimpijskim igrama mladih u Singapuru od 15. do 28. avgusta: Jovana Crnogorac, Filip Pavlović, Aleksa Veličković i Lazar Jovanović. Vodiće ih selektor Saša Gajičić, a pripreme će biti na Bledu. Ekipa mora da ima tri dečaka i jednu devojčicu i svako vozi tri discipline – planinski bicikl, be – em- iks i hronometar. Posebno devojčica i  tri dečaka voze drumske trke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.