Jovan Zekavica stigao u kamp ekipe BMC Hinkepi

posted in: Stare vesti | 0

Jovan Zekavica, srpski mladi biciklistički reprezentivac, ponikao u čačanskom Borcu, doputovao je u Južnu Karolinu u SAD i priključio se svojoj novoj ekipe BMC Hinkepi koju je, samo za vozače do 23 godine, formirao Džordž Hinkepi veliko ime američkog i svetskog biciklizma.
– Utisci su fantastični, prvi dani mi prolaze, čini mi se, kao u divnom snu – oduševljen je Jovan Zekavica (21 godina)….

 

 


– Izuzetno su me srdačno primili, dobio sam vrhunski bicikl i opremu, tako nešto u živtu nisam imao. Sada je na meni da opravdam poverenje i da treniram. Zahvaljujem se selektoru Radiši Čubriću koji je mene i Aleksu Veličkovića preporučio Hinkepiju.
Uz ekipu je, što je za Zekavicu bilo, kako kaže, nešto sasvim novo, veliki broj stručnjaka:
– Treninzi su četiri do pet časova dnevno idemo i kao tim na treninge, ali se velika pažnja posvećuje individualnom radu. Prošao sam kroz seriju testiranja od kojih su najnteresentniji bili CTS testovi fizičkih sposobnosti i pravilne ishrane, što je sada hit u svetu, posle kojih su mi dodelili idividualnog trenera i on će me voditi u toku cele sezone. Mislim da sam imao dobre rezultate i dobio sam program šta i kako da radim do prvih trka u martu – zadovoljan je Zekavica.
Zekavica se najviše pribojavao kako će se pokazati u znanju engleskog. Međutim, posle prvih kontakata, strah je nestao:
– Svi mi kažu da dobro govorim, ali još uvek sa teškoćom pratim razgovore naročito kada brzo pričaju. Vremenom će, nadam se, biti sve bolje. Meni je ipak, najvažnije da sam dobio priliku da treniram sa Hinkepijem. On je velika zvezda izuzetan biciklista i sjajan čovek. Učestvovao je 16 puta na Turu, ove godine će voziti 17. put a sprema se kao da će mu biti prvo učešće. Bio je desna ruka Armstrongu u svim njegovim trijumfima i čast mi je kada zajedno krenemo na trening – dodao je Jovan Zekavica.
Za BMC Hinkepi potpisao je i mladi takmičar aranđelovačke ekipe Šumadija Biro plan Aleksa Veličković (19 godina), koji će se, zbog obaveza u školi i priprema za fakultet, pridružiti ekipi na proleće kada dođe u Evropu.
Hinkepi je petorstruki olimpijac, dva puta je u karijeri pobedio u etapama na Turu 2005. i 2006. i nosio je žutu majicu. Jedini je Amerikanac pobednik klasika Gan – Vevelgem i Kurne – Brisel – Kurne. Bio je podrška Armstrongu u svih sedam njegovih pobeda na Turu i jedini je vozač koji ima osam ekipnih pobeda na najcenjenijoj trci u svetu.
Sponzori ekipe su BMC iz Švajcarske koji proizvodi biciklističku opremu i firma „Hinkepi sportska oprema“ čije su dresove i gaćice svojevremeno nosili srpski reprezentativci. U ekipi su 12 Amerikanaca i dvojica Srbina. Džim Ošovic, svojevremeno jedan od osnivača pro ekipa „Seven ileven“ i „Motorola“ imenovan je za generalanog menadžera, dok je glavni sportski direktor nekadašnji američki profesionalac Tomas Kraven. Menadžer tima je Džon Lalanž a sportski direktori su Fabio Baldati, Mihael Sajers, Maksimilian Sciandri i Rik Verbruge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.