JOVANA CRNOGORAC, NAJBOLJA SRPSKA BICIKLISTKINJA, SLAVILA U IZRAELU

posted in: Stare vesti | 0

Ukus pobede nije joj stran, ali za Jovanu Crnogorac (21) mora da ima posebnu draž kad je izborena u konkurenciji kakva je bila u Izraelu na kros – kantri trci Mišmar Haemek. Najbolja srpska biciklistkinja slavila je ubedljivo, uz čak četiri minuta prednosti u odnosu na Ruskinje Elenu Gogolevu i Anu Konovalovu. Zahvaljujući trijumfu na nadmetanju C2 kategorije, Jovana je upisala novih 30 poena na UCI svetskoj rang listi…

U zoru nove sezone, a svega pet dana od okončanja etapne trke ekstra težine Maheras brda na Kipru, srpska prvakinja u planinskom biciklizmu, na drumu i u ciklo – krosu, pokazuje zaista zavidnu formu. Želja za dokazivanjem i Oranž Mankiju, kontinentalnoj ekipi iz Britanije, takođe nadomešćuje umor u gustom rasporedu zahtevnih megdana na dva točka.
– Naporna trka prethodnog vikenda i putovanje počeli su da uzimaju danak. Nisam se baš najbolje osećala pre starta. Pogled na stazu i listu učesnica me je oraspoložio. Shvatila sam da ću se dobro trkati – komentarisala je Jovana.
Razlog za tremu malo je davalo prisustvo Ane Vestre, Holanđanke koja je na minulom Svetskom šampionatu u Austriji bila sedma.
– Dogovor je bio da samo prati najjače u prvom krugu da bi se videlo koliko ima snage u nogama. Bez preke potrebe nije trebalo da napada, kako bi se čuvala za trku koju vozi već sledećeg dana. Jovana je, međutim, povukla jako već na startu. Do kraja prvog kruga imala je prednost od čitavog minuta u odnosu na prve rivalke. Išli smo na pobedu! – objasnio je Nemanja Vajs, selektor srpske MTB reprezentacije.
Savršeno kontrolisana trka od početka do kraja odlična je uvertira za nastavak sezone. Slavlje na nadmetanju na kome je prošle godine bila četvrta pokazuje očigledan napredak. Danas, Jovana u istom mestu, samo na trasi drugačijeg profila vozi novu trku. Do kraja turneje u Izraelu, gde sveukupno treba da učestvuje na pet takmičenja, želja je da Crnogorac pređe kvotu 100 bodova na UCI Svetkoj rang listi.

Srpska logistička podrška
Zbog problema sa renta karom, Jovana je stazu za trku na kojoj je slavila upoznala neposredno pre početka nadmetanja. Nikola Kaluđerski, Novosađanin koji živi i radi u Tel Avivu, obezbedio je prevoz na mesto okršaja.
– Jovana je stigla da odveze samo krug. Zahvalan sam Nikoli što nam je pomogao. Nažalost, kako je trka u istom mestu, moraće ponovo da skonta stazu malo pre početka takmičenja – istakao je Vajs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.