Jovana Crnogorac sjajna 11. na kraju „Sunčanog kupa“

posted in: Vesti | 0

LEFKARA 2., mart (Info centar)

– Jovana Crnogorac (BK Novi Sad), najbolja srpska biciklistkinja na planinskom biciklu, zauzela je u majici tima “Salkano Alanja” (Turska) izvanredno 11. mesto u generalnom plasmanu etapne trke “Sunčani kup” na Kipru! Potvrdila je 50 bodova za 13. mesto prošle godine i osvojila još deset i tako sjajno počela godinu.
U poslednjoj, četvrtoj, etapi klasičnom olimpijskom kros kantriju od četiri kruga u blizini Lefkare, zauzela je 18. mesto. U prvoj etapi na hronometar bila je 14, u drugoj osma i u trećoj deseta…
Trener Nemanja Vajs koji je i srpski selektor za planinski biciklizam, iako veoma zadovoljan ukupnim plasmanom, kaže da je moglo i bolje da nije sreća okrenula leđa:
– Jovana Crnogorac je u poslednjoj etapi, kako mi bicklisti kažemo, “imala noge” za izuzetno visok plasm, ali nije imala sreće. Pala je u prvom krugu i pokidala sajlu zadnjeg menjača. U karijeri još nisam video takav kvar! Sanirali smo ga u tehničkoj zoni, ali je napravila zaostatak od preko četiri minuta u odnosu na prvih deset. Bila je 26. u tom momentu. Naravno, usledio je i pad motivacije zbog malera i defekta i drugi krug nije bio dobar. U trećem krugu se probudila i počela da vozi kako valja. Vratila se borbeno u trku i smanjila razliku. Na kraju je završila etapu na 18. mestu i 11. u generalnom poretku. Veliki problem je predstavljao oblak peska koji je došao iz Sahare, nama van staze je bilo teško da dišemo, a mogu da zamislim kako je bilo takmičarkama.
Vajs ističe da su ovi plasmani plod odličnog rada na pripremama sa Salkano timom u Alanji:
– Imala je formu za prvih deset u ukupnom plasmanu. I ovo je odlično, fantastičan početak sezone, potvrdili smo prošlogodišnje bodove i upisali još 10. Sledeće nedelje je C – 1 trka u Vorokliniju i imamo celu nedelju da treniramo i dobro upoznamo stazu.
U 14. “Sunčanom kupu” C 1 kategorije, konkurencija je bila fantastična: pet takmičarki iz prvih deset i ukupno 17 iz prvih 30 sa svetske rang liste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.