Miodrag Femić stigao od Stražilova na Tibet biciklom!

posted in: Stare vesti | 0

Miodrag Femić (rođen 1948) član kluba Elit iz Novog Sada, ispunio je životni san: na biciklu je prešao 13.850 kilometra od svog Stražilova do Tibeta i precizno je izračunao da je na tom putu nosio bicikl i na ramenu skoro 200 km.
– Krenuo sam u septembru 2010. iz mog Stražilova i komšije i prijatelji su me ispratili kao da idem u vojsku. Zahvaljujem im se i što su brinuli za tih pet meseci i o mojoj kući – kaže Femić—Putovanje sam završio u Lasi na Tibetu krajem februara ove godine. Na celom putu nisam imao nikakvih zdravstevnih problema, stekao sam mnogo poznanika. Putovanje mi je olakšao pismo na memorandumu Biciklistčkog saveza Srbije koje mi je dao generalni sekretar Petar Rokvić i sa kojim sam bez problema rešavao sve što je bilo potrebno za vize u zemljama kroz koje sam planirao da prođem.

 


Od svog kluba Elit dobio je Femić i polisu osigranja, kao i biciklističku licencu sa kojom je vozio na svim autoputevima bez plaćanja putarine!
– Hvala Tiboru Tarjanu iz Elita na ovoj pomoći, ali i Ivanu Davosiru iz kluba Fanatik od koga sam dobio neophodne rezervne delove, lance i gume. Bio sam dobro opremljen i sa te strane potpuno bezbrižan. Putovanje sam organizovao povodom 50 godina od formiranja Pokreta nesvrstanih. Pre polaska u septembru obišao sam Kuću cveća u Beogradu i položio cveće na Titov grob, u novembru sam u Kairu to isto učinio i na grobu Nasera a u januaru sam bio u Delhiju u mauzoleju Nehrua. Poštujem ove državnike zbog njihove borbe za mir i prijateljstvo među narodima sveta – objasnio je Femić.
U Lasi na Tubetu, Femić je obišao i nekoliko manastira i sve je zadivio kada se šetao i fotografisao u dresu sa kratkim rukavima na minus 24 stepeni dok su Tibetanci bili dobro obučeni!
– Na putu nisam napravio ni jedan prekršaj, jer bi to bacilo ružnu sliku na moje putovanje i, pre svega, povod za njega. U pripremama sam od 1. aprila do 24. septembra prošle godine prešao još 2.000 kilometra, jer sam dolazio stalno u Beograd da vadim vize. Doneo sam i 3.600 fotografija sa putovanja i planiram da u avgustu priredim po jednu izložbu u Novom Sadu i Beogradu – rekao je Femić.
Miodrag Femić je nameravao da se biciklom vrati u Srbiju, ali je morao da prekine putovanje. Kako kaže, nije mu teško palo jer je cilj puta bio ostvaren – popeo se na Tibet! Iz Kazahstana nije dobio vizu za bivše sovjetske republike i Rusiju, gde je inače bio veliki sneg, i putovanje bi bilo izuzetno rizično. Iz Biškeka je odleteo u Istanbul i potom za Beograd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.