Nebojša Jovanović napustio reprezentaciju

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 8. april (info centra)

– Nebojša Jovanović, biciklista OBK Beograda, nekašnji profesionalac, olimpijac u Pekingu 2008. uputio je otvoreno pismo BS Srbije i selektoru Radomiru Pavloviću u kome saopštava da se povlači iz reprezentcije.
Pismo prenosimo u celini:
„Da ne bih više čitao u novinama ili na nekim internet strancama kako neću da se odazovem reprezentativnom pozivu za takmičenja i treninge, ovim putem želim da vam saopštim da sam odlučio da na reprezentavnu karijeru stavim tačku i oprostim se od državnog dresa.
Razlog za povlačenje je odluka Ministarstva omladine i sporta Srbije da sportisti posle 30 godina nemaju viša prava na stipendiju bez obzira što je rezultatima potvrđuju. Takođe, smatram da dolaze mlađi biciklisti koji moraju i mogu da preuzmu reprezentativne odgovornosti i da imaju za šta da se bore.
Ovom prilikom želim da se zahvalim Biciklističkom savezu Srbije, reprezentativnim suvozačima i biciklistima u svim klubovima sa kojima sa vozio, kao i trenerima na podršci i izuzetnoj saradnji“.
Ovim povodom, oglasio se i selektor za drumski biciklizam Radomir Pavlović koji je istakao:
– Teška srca sam prihvatio odluku Nebojše Jovanovića. Mnogo je doprineo uspesima, razvoju i popularizaciji srpskog biciklizma i meni je veoma drag vozač, radan, vredan, odgovoran, disciplinovan i uspešan i primer je i uzor mladim biciklistima. Želja mi je bila da Jovanović još neku godinu provede sa mladim reprezentaivcima i pomogne u njihovom stasavanju u šampione. Iako je doneo ovu odluku Jovanoviću su vrata reprezentacije uvek otvorena i može nam se pridruži kada god bude želeo ili kao takmičar a po završetku karijere kao trener. Poslednji veliki uspeh Jovanović je napravio 2012. na UCI trci u Dobriču u Bugarskoj gde je osvojio drugo i peto mesto i stekao zvanje sportiste međunarodnog razreda koje mu je omogućilo stipendiju ali je napunio 30 godina i po zakonu ne može da je prima.
Nebojša Jovanović je učesnik Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Drumsku trku završio je na 85. mestu. Profesionalac je od 2005. u AEG Tošiba (SAD) gde je došao iz Partizana, da bi, potom 2007. otišao u profi tim Kosmote Kastro (Krit) a od 2009. do 2010. bio je je u praškoj Sparti. U dresu ovog kluba doživeo je u avgustu 2010. tešku povredu na trci za Kup Češke kada je u grupu biciklista uleteo motociklista. Oporavio se i 2011. u dresu Partzana Pauer muva trijumfovao u Ligi Srbije.
Od decembra 2011. do kraja 2013. vozio je za kragujevački Radnički i u majici tog kluba 2012. osvojio titulu šampiona Srbije u brdskoj vožnji. U 2013. je pobedio u generalnom plasmanu na „Oko Beograda“. Ove godine je član OBK Beograda.
U karijeri ima blizu 20 pobeda. Slavio je i na etapnoj trci „Oko Bradla“ (kategorija 2.2) u Češkoj 2009. Iste godine je pobedio i u Kupu Češke, kao prvi stranac u istoriji ovog prestižnog takmičenja. Pobedio je u dve trke koje su bodovane za Kup Češke. Ima i dve pobede u etapama na trci „Kroz Srbiju“ 2004. i 2009. Vlasnik je i dve šampionske državne titule na drumu (juniorska 2001. i seniorska 2004.) i tri vicešampionske titule. Bio je treći 2009. i 2010. na drumskom Šampionatu Srbije u dresu matičnog kluba Partizan. U 2009. je bio i drugi u generalnom plasmanu na trci „Oko Halkidikija“ (2.2).
Najbolje je plasirani srpski vozač u istoriji na Šampionatima Evrope do 23 godine, šesto mesto u drumskoj trci 2003. u Atini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.