NEKI NOVI KLINCI

posted in: Rezultati | 0
Luka Samardžić, Srđan Filipović, Marko Danilović, Lazar Jovanović, Stefan Stefanović, Duško Jovanović

Večito stvaranje, stalno novi početak izgleda da je usud ljudi iz Biciklističkog kluba Borac. Iz godine u godinu Dragan Dostanić, koji u Klubu obavlja funkciju trenera, sekretara, mehaničara… uz ogormne napore i veliko lično zalaganje “regrutuje” talentovane dečake iz našeg grada, usađuje im osnovna znanja, ali i ljubav prema dvotočkašima i uspeva da formira timove respektabilne na domaćoj sceni u mlađim kategorijama poslednjih decenija. Slična, odnosno gotovo ista slika ponavlja se i ove godine.

– Standardno opredeljenje u BK Borac, usmereno ka razvoju biciklizma i radu sa mališanima iz Čačka, pokazuje se gotovo uvek kao ispravno – naglašava Dostanić. – Tako formiramo kompletne ekipe u svim mlađim kategorijama iz sopstvenog pogona. Od toga ne odustajemo. Prošlogodišnja kadetska ekipa, dominantna na domaćim takmičenjima, kompletno je prešla u juniorski pogon i već tokom priprema pokazuju da će i u starijoj konkurenciji biti najbolji. Mo`da će zvučati neskromno, ali od njih očekujem da trijumfuju u Biciklističkoj ligi Srbije u svom uzrastu i da na dr`avnim prvenstvima osvoje titule u pojedinim disciplinama. Isti sastav će zajedno voziti i 2011. Iz mlađih kadeta u kadete je prešao najbolji – Luka Samardžić, za koga verujem da će takođe biti bez premca u Biciklističkoj ligi Srbije i izboriti mesto u reprezentaciji. Tokom zime vredno je radila nekolicina novih vozača, koji su nam se tek priključili. Verujem da će i oni uspeti da ostvare zapažene rezultate u sezoni na pragu, što se videlo na treninzima i već po prvim nastupima. Posebno bih istakao Nemanju Dugalića. On se izdvaja potencijalom, ozbiljnošću i `eljom za radom.

Za juniore Borca će ove godine voziti: Lazar Jovanović, Marko Danilović, Srđan Filipović, Đorđe Zekavica i Vladimir Vesović, dok će kadetski tim činiti: Luka Samardžić, Stefan Stefanović, Duško Jovanović, Boris Simonović, uz koje će se “kaliti” momci kojima će ovo biti prva takmičarska sezona.
Najbolji mladi sportista Čačka za 2009. godinu Jovan Zekavica prešao je u seniore i na dvojnoj je registraciji sa Borcem i profesionalnom kontinentalnom ekipom Partizana.

– Mi nemamo sredstava da izdr`avamo seniorski tim, pa smo se zato odlučili na ovaj korak – objašnjava Dostanić. – Zekavica će trenirati kod nas i sa nama, na domaćim takmičenjima će takođe nastupati za Borac, a na međunarodnim za Partizan. U pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji imamo dvojicu ozbiljnih predstavnika u mauntin bajku: Stefana Mićića i Bojana Vasovića, pobednika Lige vozača preko 30 godina starosti.
Od aktivnosti BK Borac u ovoj godini treba izdvojiti 17. međunarodnu trku Klasik Beograd – Čačak, jedno kolo Biciklističke lige Srbije za mlađe kategorije na kru`noj stazi u Miokovcima, i organizaciju nekoliko trka u sklopu školskog Prvenstva Čačka.

POČETAK SEZONE U MAĐARSKOJ

S obzirom da je zbog nepovoljnih vremenskih uslova start sezone u našoj zemlji pomeren, takmičari BK Borac su iskoristili priliku da se već na prvoj trci nađu u međunarodnoj konkurenciji. Mađari su prvo takmičenje u 2010. organizovali u Seksardu, u subotu 27. marta, pa su im se pored vozača iz Hrvatske i Rumunije pridru`ili biciklisti nekoliko srpskih klubova: Spartak (Subotica), As (Apatin), [umadija (Aranđelovac), beogradski Partizan i Crvena zvezda, Borac… Čačani su imali predstavnike u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Staza je bila prilično valovita, sa zahtevnim ciljem na usponu od 10%. Posle prevezenih 75 kilometara članovi Borca su ostvarili dvostruki trijumf među juniorima, pošto su kroz cilj prvi prošli Lazar Jovanović i Marko Danilović, s tim što je Srđan Filipović imao defekt i ostao bez plasmana. Prema rečima Dragana Dostanića, kod kadeta (50 kilometara) je presudilo neiskustvo njegovih pulena i `elja za dokazivanjem, pa su previše forsirali u prvom od dva kruga, tako da su takmičenje završili na čelu druge grupe – Stefan Stefanović je bio osmi, Duško Jovanović desti, Luka Samarxić bez značajnijeg plasmana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.