Novi Sad domaćin jedine UCI međunarodne biciklističke trke ove godine u Srbiji

posted in: Vesti | 0

Novi biciklistički spektakl na Petrovaradinskoj tvrđavi u nedelju, 16. septembra

Biciklistički klub Novi Sad, organizator prethodnog Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu, o kojem se i dalje priča širom Evrope, donosi još jednu biciklističku poslasticu u Novi Sad. Jedina međunarodna UCI biciklistička trka ove godine u Srbiji, ujedno i kvalifikaciona trka za OI u Parizu biće održana na Petrovaradinskoj tvrđavi u nedelju, 18. septembra. Peti Petrovaradin fortress MTB kup, Philippe Wagner Petrovaradin fortress bike festival, okupiće najbolje bicikliste iz Srbije, regiona i evropskih država kao što su Švajcarska, Italija, Belgija i Norveška. Ulaz na trku je besplatan, te su svi Novosađani i njihovi gosti dobrodošli na Petrovaradinsku tvrđavu.

Start prve trke je u 11:30h za mlađe kategorije, a glavna trka dana je zakazana za 13 časova kod Akademije umetnosti. Trka se vozi u prvoj kategoriji Svetske biciklističke federacije UCI, a za Kup Srbije, trka je kvalifikaciona u okviru ciklusa Pariz 2024 Olimpijskih igara. 

“Očekujemo oko 250 takmičara iz Srbije, regiona i sveta. Trka se vozi u 15 starosnih kategorija dok ova međunarodna UCI trka pobednicima među juniorima i juniorkama donosi 30 olimpijskih bodova, a pobednicima među seniorima i seniorkama 60 olimpijskih bodova. Ova trka je odlična prvenstveno za naše takmičare jer mogu da probaju da upišu prve bodove u UCI rang listu ove godine. Kuriozitet je što je trka na Petrovaradinskoj tvrđavi jedina UCI trka ove godine u međunarodnom kalendaru, te ujedno izdvaja Novi Sad od svih drugih gradova u Srbiji. Veoma mi je drago što u ovim teškim uslovima i kriznim vremenima uspevamo da organizujemo ovako važan događaj za biciklistički sport” izjavio je Nemanja Vajs, direktor Biciklističkog kluba Novi Sad i organizator trke. 

Organizatori trke veliku zahvalnost duguju glavnim pokroviteljima – Gradu Novom Sadu, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.