Olimpijska etapa u olimpijskom Sočiju!

posted in: Stare vesti | 0

Srpska reprezentacija doputovala je preko Moskve (uz dosta natezanja oko plaćanja viška prtljaga) u Krasnodar na start 58. trke „Velika nagrada Sočija“ (4- 8. april) jedne od najstarijih u SSSR i Rusiji.
U reprezentaciji su četvorica kandidata za olimpijsku trku Ivan Stević i Gabor Kasa (“Salkano tim”), Esad Hasanović i Žolt Der (Radnički, Kragujevac) kao i Nikola Kozomara (Partizan) i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo). U stručnom timu su predsednik Stručne komisje BSS Radomir Pavlović, profesor i mehaničar Božidar Jovanović…
– Dočekalo nas je kiša, temperatura do tri stepena iznad nule i vetar. U toku noći se, međutim, razvedrilo i predviđaju temperaturu oko 12 stepeni – kaže Radomir Pavlović. – Konkurencija je izvanredna, 13 ruskih ekipa predvođenih nacionalnim timom i Itera Kaćušom, plus 11 profi timova i reprezentacija iz Srbije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Norveške, Turske, Ukrajine i Belorusije, sa ukupno 144 biciklista. Staza je veoma zahtevna, imaćemo i jednu „olimpijsku etapu“ po dužini veoma sličnu onoj u Londonu, i to četvrtu oko Nebuga od 238 km.
Trka “Velika nagrada Sočija” se vozi u federalnog ruskoj republici Krasnodar sa oko pet miliona stanovnika, čiji je glavni grad Krasnodar a najpoznatije turističko mesto Soči, koje će 2014. biti domaćin zimskih Olimpijskih igara, a od 2014. do 2020. i “Velike nagrade Rusije” u formuli 1. Takođe, u Sočiju će se igrati i mečevi Šampionata sveta u fudbalu 2018.
U SSSR trka se zvala “Trka oko Sočija” i bila je veoam cenjena kao izborna za sovjetsku reprezentaciju za čuvenu “Trku mira” (“Prag – Berlin – Varšava”). U zbornu komandu su sa nje ušli legendarni olimpijski šampioni Kapitonov i Suhoručenkov, prvi pobednik “Trke mira” iz SSSR 1961. Melihov i pobednik Vuelte i Đira Denis Menjšov. Poslednjih deset godina vozi se kao “Velika nagrada Sočija” u kategoriji 2.2 za bodove u Evropa turu i nagradni fond je 23.737 evra. Ukupna dužina pet etapa je oko 820 km.
Prošle godine Srbija je, zbog skupih avio karata, stratovala sa četvoricom vozača (Stević, Jovanović, Der i Hasanović), ali se Stević u prvoj etapi voženoj po ledenoj kiši smrzao i odustao. Na kraju, posle šest etapa, najbolji plasman zabeležio je Der na 32. mestu, Hasanović je bio 64. a Jovanović 65. Pobedio je Nemac Bernd Šreder (Šparkase) po dosta čudnim okolnostima, jer je u petoj etapi Rus Rudaskov, koji je u tom trenutku ubedljivo nosio žutu majicu, proklizao na tramvajskim šinama, pao i izgubio vodeću poziciju. Završio je na trećem mestu, iza Šredera i Ukrajinca Šejdika.

Raspored etapa „VN Sočija“

Prva, 4. april: Krasnodar – Anapa (179,2 km)
Druga, 5. april: Anapa – Anapa (128,4 km)
Treća, 6. april: Novorosijsk – Nebug (154 km).
Četrta, 7. april: Nebug – Nebug (138 km)
Peta, 8. april: Nebug – Krasnodar (163 km)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.