Četiri pobede biciklista Borca na trci „Aleksandar veliki” u Grčkoj

posted in: Vesti | 0

Na četvtoj po redu medjunarodnoj biciklističkoj trci “ALEKSANDAR VELIKI” koja je održana u Grčkoj biciklista Borca , Marko Danilović  pobedio u generalnom plasmanu pojedinaca kao i prvu etapu, a Stefan Stefanović pobedio drugu etapu i u generalnom plasmanu  takmičara do 23 godine osvojio prvo mesto.

Marko Danilovic-pobedio u Grckoj

 

Medjunarodna biciklistička trka “ALEKSANDAR VELIKI” održana je od 18-20.marta 2016.godine u okolini Soluna u Grčkoj i na startu okupila je 148 takmičara iz Grčke, Bugarske, Rumunije, Kipra, Makedonije  i Srbije. Iz Srbije nastupili su ekipe BORCA, Metalca iz Kraljeva, selekcija Beograda i juniorska Reprezentacija Srbije.Trka je vožena u tri etape, prvog dana vožen je pojedinačni hronometar u centru Soluna u dužini od 5km, drugo dana etapa od Soluna ka planinskom vencu ka Makedoniji u dužini od 120km i trećeg dana etapa sa startom i ciljem u mestu Kilkis  u dužini od 107km.

Osvajaci majica, Danilovic u zutom, Stefanovic u plavom

 

Na pojedinačnom hronometru od  5km, biciklisti  Borca doživeli su veliku neprijatnost, jer je organizator pomerio start trke za jedan sat ranije, a o tome su ih kasno obavestili. Da problem bude veći u startoj listi stavili su da trojica  borčevih  takmičara startuju  medju prvih deset takmičara. Na sve primedbe vodje ekipe Borca Miće Brkovića, da to nije uredu i da dozvole start našim biciklistima na kraju programa, organizator nije prihvatio. Odlučeno je da  im se dodeli vreme zadnje plasiranog takmičara što je bilo oko 3 minuta zaostatka iza prvog. To je bio veliki hendikep na startu, ali prihvatila se takva situacija sa rešenošću da se ide na sve ili ništa i da se barem pobedi jedna od etapa.

Stefanovic i Danilovic na postolju posle trece etape

 

Druga etapa je bila dosta teška jer se završavala sa konstantnim usponom od preko 30km. Već na početku uspona odvojila se vodeća grupa u kojoj su bilii Danilović, Stefanović i Antonijević. Jovan Zekavica imao je bolove u kolenu tako da je vozio rezervisano. Na polovini uspona odvaja se grupa od 5 takmičara medju kojima i Danilović, a na pet kilometara do vrha  odlaze Danilović i Bugarski takmičar Čolakov. Njih dvojica zajedno dolaze na cilj i Danilović u sprintu osvaja prvo mesto. Posle ove etape u generalnom plasmanu poveo je Čolakov, dok je Danilović bio na četvrtom mestu, a Stefanović na sedmom i Antonijević na četrnaestom. Od biciklista iz Srbije dobar plasman u generalnom imao je i Miloš Borisavljević iz Metalca na trećem mestu  i Ivan Stević na desetom mestu.

 

Treća etapa vozila se u okolini mesta Kilkis  na valovitoj stazi sa dosta uspona. Već posle 20 km odvaja se vodeća grupa od četiri takmičara, medju kojima Danilović  i Stefanović. Posle prvih uspona otpada takmičar iz Grčke i trojka u kojoj je bio i biciklista Metalca iz Kraljeva, Slovenac Borut Ramšak složno je nastavila dalje. Njihova prednost je konstantno rasla, da bi bi na 20km do cilja  Ramšak prestao da menja iz taktičkih razloga. Ta situacija  nije poremetila Danilovića i Stefanovića, jer su čekali zadnji uspon na kome su u odlučujućem napadu ostavili Slovenačkog biciklistu. Njih dvojica dolaze zajedno na cilj gde Stefanović osvaja prvo, a Danilović  drugo mesto. Njihova prednost ispred glavne grupe i ostalih konkurenata bila tolika da je Danilović  ubedljivo osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu, dok je Stefanović trku završio na petom mestu, ali prvi medju takmičarima do 23 godine.

 

Ovaj rezultat na početku sezone pokazuje da su biciklisti  BORCA dobro radili  tokom zime i da spremno  ulaze u novu sezonu od koje mnogo očekuju. Prvi nastup na domaćim  takmičenjima  biće u subotu 26.03.2016.godine  na Kupu Srbije u Beogradu na kružnoj stazi na Ušću.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.