Pobednik trke „Kroz Srbiju“ Štefan Šumaher umesto slavljeničkog šampanjca dobio – gips na ruci!

posted in: Stare vesti | 0

Pobednik 52. trke „Korz Srbiju“ nemački biciklista Stefan Šumaher (Kristina Vočis – Danska), nije primio veliku žutu majicu Pošte Srbije Vestern uniona SAP i S i T i pobednički pehar na cilju pred Domom Narodne skupštine Srbije u Beogradu jer je u finišu poslednje šeste etepe, na ulasku u Terazijski tunel pao sa još desetaka biciklista i polomio ruku! Umesto njega trofeje je primio njegov suvozač Danac Mihael Rasmusen,  koji je pre dolaska najavljivao da ide na pobedu na našoj trci… Nije pobedio, ali je, ipak, dobio lovorov venac i veliki prelazni pehar…
Drugo i treće mesto pripalo je ruskim biciklistima iz Itera Kaćuše Sergeju Rudaskovu i Aleksandru Prišipetniju, a najbolje plasirani srpski biciklista je Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog na 16. mestu.
Najbolja ekipa  u crvenim majicama Ministarstva omladine i sporta Srbije je ruska Itera Kaćuša. Najbolji na brdskim ciljevima u plavoj majici Sosijete ženeral banke je  Italijan Fortunato Baliani (Nipo Japan). Tačkastu majicu NIS Gasprom Njefta i „Trofej Bore Ivkovića“ za najkompletnijeg biciklistu u karavanu (računaju se plasmani na prolaznim i brdskim ciljevima kao i u etapama) dobio je Poljak Marcian Sapa (Markpol), dok je zelenu majcu za naboljeg biciklistu po bodovima, koju daruje Salkano, poneo Maksimilin Rikeci (Argentina). Rus iz Itera Kaćuše Aleksandar Foliforov osvojio je belu majcu Farmakoma MD za najboljeg takmičara do 23 godine.
Poslednju etapu od od Sremske Mitrovice do Beograda obeležio je beg šestorice biciklista koji su ulovljeni u Batajnci pa je karavan u Beograd ušao kompletan. Na ulasku u tunel palo je desetak vozača među njima i vlasnik žute majice Šumaher, sjajni sprinter iz Brandenburga Nemac Henrik Bomel, bela majica Rus Foliforov…Zbog preloma ruke Šumaher, koji je obukao lidersku majicu pobedivši u trećoj etapi i bio je treći u četvrtoj, prebačen u bolnicu. Pošto se sve dogodilo u poslednjem kilometru, dobio je vreme pobednika i sačuvao žutu majcu Pošte Srbije Vestern uniona SAP i S i T ali je umesto slavljeničkog šampanjca dobio – gips u bolnici!
Sprint je odlučio pobednika šeste etape, slavio je Argentinac Maksimilijano Rikeci, treći put na ovoj trci (prva, peta i šesta etapa) u vremenu 1:50,04 časova odsprintavši Roberta Cezara (Italija, Meridiana tim – Hrvatska) i Rusa Sergeja Rudaskova iz Itera Kaćuše koji ima i druga mesta u trećoj i četvrtoj etapi..
Četvrti u etapi stigao je Ivan Stević (Salkano tim), peti Svetislav Blagojević (Radnički, Kragujevac), šesti Jovan Zekvica (Srbija Festina mladi)  a deseti Marko Stanković (Srbija Festina mladi).
– Neverovatno koliko je u poslednjoj etapi bilo negativnog naboja među biciklistima, a obično je ta etapa samo za slavlje i druženje, da se završi posao. Umesto da spint u Beogradu bude šlag na torti, torta je pala na asfalt. Ne pamtim da se dogodilo da žuta majica nije primila trofeje– rekao je Ivan Stević.- Prvo je došlo do rvanja Turčina Tanriverdija i Rusa Rudaskova, Turčin se gurao  nije imao poštovanja za drugog u generalnom plasmanu, vukao ga je za dres a Rus ga je odgurnuo i Tanriverdi je pao i sa obnovljenom povredom kuka završio u kolima hitne pomoći na polovini etape. Potom su arogantni Nemci, koji su izgleda želeli pobedu u poslednjoj etapi, napravili gužvu kod tunela i popadali, a Šumaher je slomio ruku. Žao mi ga je, ali sami su krivi, bili su alavi. Šta će žuta majica u prvim redovima u pripremama za sprint? Ja sam popadale jedva izbegao, svi mi kažu da mi je jedan bickl preleteo preko glave. Međutim, to me je malo dekoncentrisalo pa su me zatvorili u poslednjih 200 metara i ostao sam četvrti. Treba čestitati mladom Blagojeviću i Zekavici na odličnim plasmanima. Imao sma tri postolja na trci, tri treće mesta u prvoj, drugoj i petoj etapi, nosio sam i jedan dan i žutu majicu, ali sam želeo da slavim u Beogradu. Na žalost, nedostajalo je veoma malo…
Svetislav Blagojević je primio brojne čestitke, posebno od svog iskusnog suvozača olimpijca Nebojše Jovanovića, ali je bio i ljut:
– Malo sam pogrešio u samoj završnici. Sam sam kriv što nisam iskoristio priliku koja se retko ukazuje da se nađem na postolju.
Selektor Radiša Čubrić je odložio odluku o drugom putniku za London (uz Ivana Stevića) do početka jula, jer su se razboleli kandidati Žolt Der i Gabor Kasa:
– Bez ova dva dobra vozača, sa tek oporavljenim Hasanovićem, ali i Stevićem koji je teško išao u brdima, nismo mogli da očekujemo bolji generalni plasman.Sa druge strane, tri Stevićeva treća mesta, a i nosio je jedan dan žutu majicu, su za svako poštovanje i čestitanje. Mladi biciklisti, pre svih Dejan Marić, ali i Blagojević, Zekavica i Stojanović su se odlično pokazali u ovoj konkurenciji. Od 1. jula smo na Planici na pripremama, planiramo i nekoliko trka u Austriji i Italiji a poslednja kontrola biće nam u Rumuniji desetak dana pre poalska za London.
Trku je zatvorio ministar ekonomije i regionalnog razvoja  Nebojša Ćirić, a trofeje su na počasnoj bini predali ispred Grada Beograda Nemanja Radović, najbolji poštar u Srbiji u 2011. Predrag Marković, vlasnik Salkana Bajram Akgul, načelnik Opštine Pale Slobodan Savić, direktor organizacije trke Ljuba Živanović, sportski direktor Aleksandar Milenković, direktor radija trke i dvostruki pobednik Rajko Čubrić, predstavnici Sosijete ženeral banke unuk Bore Ivkovića Nikola i druge ugledne zvanice.
Ovogodišnja 52. trka „Kroz Srbiju“ se vozila pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš,  Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.  Imala je ukupno 774,7 km u  šest etapa.
U sponzorskom pulu su bili i Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je bilo Prolom voda. Medijski sponzor je bio RTS TV Beograd.
Rezultati poslednje etape, Sremska Mitrovica – Beograd (77,8 km): 1. Maksimilijan Rikeci (Argentina, Nipo Japan) 1:50,04 časova, 2. Roberto Cezaro (Italija, Meridiana – Hrvatska), 3. Sergej Rudaskov (Rusija, Itera Kaćuša), 4. Ivan Stević (Srbija, Salkano tim), 5. Svetislav Blagojević (Srbija, Radnički Kragujevac), 6. Jovan Zekavica (Srbija Festina mladi), 7. Mauricio Bjondi (Italija, Meridiana), 8. Žoeri Adams (Belgija, Telenet Fidea), 9. Gaorgias Vuglas (Grčka, Gios), 10. Marko Stanković (Sribja Festina mladi) – svi u vremenu pobednika itd.
Generalni plasman:1. Štefan Šumaher (Nemačka, Kristina Vočis – Danska) 19:05,38 časova, 2.  Sergej Rudaskov + 16, 3. Aleksandar Prišipetni (obojica Rusija, Itera Kaćuša) + 33, 4. Marten de Jonge (Holandija, CCN Hong Kong) + 34, 5. Matija Kvasina (Hrvatska, Tusnad – Rumunija) –isto vreme, 6. Aleksandar Foliforov (Rusija, Itera Kaćuša) + 42, 7. Gabro Feješ (Mađarska, Bjanči) + 47, 8. Mihael Rasmusen (Danska, Kristina Vočis) + 1,03 minuta, 9. Fortunato Baliani (Italija, Nipo Japan) + 1,19, 10. Damian Valcak (Poljska, Markpol)…16. Nebojša Jovanović (Srbija, Radnički Kragujevac) + 2,03 minuta…27. Dejan Marić (Srbija, Radnički Kragujevac) + 8,34, 37. Ivan Stević (Srbija, Salkano tim) + 18,10, 42. Esad Hasanović (Srbija, Radnički) 20,03, 45. Dragan Spasić (Srbija, Železničar MBN Niš) + 24,23, 46. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) + 24,3, 47. Jovan Zekavica (Srbija, Festina mladi) + 29,09 minuta zaostatka itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.