Stević: „Idem na pobedu u Beogradu“!

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević, srpski olimpijac  iz Partizana, sada biciklista turskog „Salkano tima“ obećao je da će u poslednjoj, šestoj,  etapi 52. trke „Kroz Srbiju“ u nedelju 17.juna od Rume do Beograda ići na pobedu! U petoj etapi od Pala u Republici Srpskoj do Rume (154 km) plasirao se u sprintu velike grupe bicklista na treće mesto, tereći put na ovogodišnjoj trci, jer je na najnižem stepeniku pobedničkog postolja bio je i u prvoj etapi u Nišu i u drugoj u Kragujevcu.
Odličan plasman, deveto mesto zabeležio je član ekipe Srbija Festina mladi Jovan Zekavica, a 13. njegov suvozač Marko Stanković…
– Bio sam u dobroj poziciji, dao sam sve od sebe, ali protiv dvojice sprintera kalibra Rikecija, koji će biti jedini Argentinac na Olimpijskim igrama i Rosija, potrebbo je mnogo više – rekao je na cilju Stević prošle godine pobednik naše najstarije biciklističke manifestacije.- Nisam nezadovoljan dosadašnim rezultatima u etapama, ali u generalnom plasmanu sam  daleko od pozicije koju sam priželjkivao i najavio pre trke. Hoću  da pobedim u,ednjoj etapi u Beogradu na mestu slavlja prošle godine. Neće biti lako, ostao sam bez prave podrške u timu, jer je Kasa bolestan  a Akdilek je odustao ali ću dati sve od sebe.
Mladi Jovan Zekavica, koji vozi u SAD, je bio sjajan deveti:
– Pogrešio sam u finišu, nisam se dobro pozicionirao i u ovakvoj konkurenciji takva mala greška koštala me je boljeg plasmana.
Selektor Radiša Čubrić koji vodi tim Srbija Festina mladi je ovako ocenio etapu:
– Stević je još jednom pokazao da može sa najboljima, biti uz rame „aždajama“ sprinta nije mala stvar.  Realno,  još je daleko od forme za olimpijske igre i to se pokazalo i u teškoj etapi do Pala.  Ali, spreman je da pobedi u Beogradu i mislim da bi  to doprinelo da ocena našeg učešća ove godine bude izuzetno visoka. On je siguran putnik za London, a o drugom odlučiću tek početkom jula pred poslrdnji rok za poimeničnu prijavu. Nekoliko kandidata se razbolelo, među njima Kasa i Der i daćemo im vremena da se oporave a jedan od testova biće iduće nedelje na Šampionatu Srbije, u Kraljevu na hronometar i Čačku u drumskoj trci. Čestitke mladim biciklistima Zekavici i Stankoviću za borben finiš. Sveta Blagojević iz Radničkog je pao u finišu, ali nije ništa ozbiljno jer je ulovio grupu…
Petu etapu je obeležio rani beg trojice biciklista Bonče (Slovenija, Meridiana), Kirpše (Poljska, Markpol) i Mađara Viga iz Bjančija. Imali su i blizu pet minuta prednosti i ugrožavali su žutui majicu jer je Bonča imao oko dva, a Kirpša oko tri minuta zaostatka. Bonča je otpao na polovini etape, Mađar je izdržao da 120 km i poslednjih tridestek kilometra Poljak je vozio sam, da bi mu na deset kilometra pre cilja prišli na ispod minuta a zatim ga je i „progutala“ grupa. U sprinterskom dvoboju Argentinca Maksimilijana Rikecija (Nipo Japan) i Italijana Enrika Rosija (Meridiana, Hrvatska) slavio je  Argentinac za pola točka na oduševljenje brojnih ljubitelja biciklizma u Rumi! Stević je bio za pola dužine bicikla treći.  . Ovo je duga etapna pobeda Rikecija, posle trijumfa u u prvoj etapi u Nišu.
Rosi je na konferenciji za medije insistirao da mu se vrati časovnik „Festina“ koji je posle kotroverznih odluka komesara, koji je prvo poništio Rosiju pobedu u drugoj etapi a potom mu je vratio, na bini dobio drugoplasirani Poljak  Vadecki. Poljaci nemaju nameru da vrate časovnik, rasplet spora se čeka…
U generalnom plasmanu nije došlo do promena. U žutoj majici Pošta Srbije Vestern union SAP i S i T je nemački biciklista Štafan Šumaher član danske profi ekipe Kristina Vočis sa 17:15,35 časova. Drugi je Sergej Rudaskov (Rusija, Itera Kaćuša) sa 19 sekundi zaostatka, dok je treći Rus Aleksandar Prišipetni (Itera Kaćuša) sa 32 sekunde slabijim vremenom. Nebojša Jovanović najbolje plasirani srpski biciklista u generalnom plasmanu na 18. mestu sa 2,02 minuta zaostatka.
Podeljena je jedna majica, jer nema više brdskih ciljeva na trci. U plavoj majici Siosijete ženeral banke u Beograd će doći Fortunato Baliani (Italija, Nišo). On je i vlasnik tačkaste mace za „Trofej Bore Ivkovića“  (najborbeniji biciklista). Za zelenu majcu Salkana za prolazne ciljeve predstoji borba a trenuti vlasnik je Maksimilijan Rikeze. Belu majcu Farmakoma MD za najboljeg mladog biciklistu poneće ka Beogradu u poslednjoj etapi Aleksandar Foliforov (Rusija, Itera Kaćuša).
Ovogodišnja 52. trka „Kroz Srbiju“ se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš,  Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.
U sponzorskom pulu su Pošta Srbije Vestern union SAP i S i T, Sosijete ženeral banka, Salkano, Farmakom MB, NIS Gasporm Njeft,  Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je  RTS TV Beograd.
Šesta etapa je u nedelju 17. juna do Sremske Mitrovice do Beograda77,8 km.
Rezultati pete etape, Pale – Ruma 152 km: 1. Maksimilijan Rikeci (Argentina, Nipo) 3:34,48, 2. Enriko Rosi (Italija, Meridijan kamen), 3. Ivan Stević (Srbija, Salkano), 4. Ali Riza Taniverdi (Turska – nacionalni tim), 5. Adam Vadecki (Poljska, Markpol), 6. Sebastijan Žulijen (Francuska, CMI), 7. Jorgos Buglas (Grčka, Gios), 8. Marten de Jonge (Holandija, Hong Kong), 9. Jovan Zekavica (Srbija, Festina mladi), 10. Roberto Cezaro (Italija, Merdiana), 13. Marko Stanković (Srbija Festina mladi)…23. Svetsilav Blagojević (Rafnički), 27. Nebojša Jovanović (Radnički) – svi u vremenu pobednika itd.
Generalni plasman: 1. Štefan Šumaher (Nemačka, Kristina Vočis) 17:15,35,
2. Sergej Rudaskov (Rusija, Itera Kaćuša) zaostatak + 19 sekundi, 3. Aleksandar Prišipetni (Rusija, Itera Kaćuša) + 32, 4. De Jonge + 33, 5. Matija Kvasina (Hrvatska, Tusnad) + 0,33, 6. Aleksandar Foliforov (Rusija, Itera Kaćuša)  + 33, 7. Gabor  Feješ (Mađarska, Bjanki) + 0,33, 8. Mihael Rasmusen (Danska, Kristina Vočis) + 1,01 minuta, 9. Fortunato Balijani (Italija) + 1,10, 10. Damijan Valčak (Poljska, Markpol) + 1,31….16. Nebojša Jovanović + 2,03, 27. Dejan Marić (obojica Radnički) + 8,34, 37. Ivan Stević (Salkano tim) + 18,10 minuta itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.