Reportaža

posted in: Stare vesti | 0

[spacer size=”10″]Čačanin Jovan Zekavica nastavlja biciklističku karijeru u Americi

BICIKLIZAM JE SUROV SPORT

Kada je kao dete počeo da vozi biciklu, Jovan nije ni slutio da će ga jednog dana pozvati iz američkog kluba da postane njihov član. Nakon dosta godina biciklizma, mnogobrojnih nagrada, ovaj dvadesetjednogodišnji Čačanin za nekoliko dana odlazi u Ameriku

Mnogi smatraju Ameriku zemljom snova. Zemljom dobre zarade i lepog života. Za Jovana Zekavicu ova zemlja zaista će postati zemlja njegovih snova. On veruje da je već samim odlaskom tamo deo njegovih snova ostvaren. Ovaj mladi Čačanin je član Biciklističkog kluba Borac još od 2004. godine. U domaćem klubu prošao je kategorije kadeta i juniora, a kao senior već je nastupao za Partizan. A sada mu se ukazala prilika da ode u Ameriku u Grinvil u Južnoj Karolini i vežba sa jednim od najboljih biciklista sveta. Poziv je dobio njegov selektor Radiša Čubrić. Pitali su ga da li u Srbiji ima kvalitetnih “klinaca” koje bi vredelo da pošalje u Ameriku. On je predložio našeg Čačanina i Aleksu Veličkovića iz Aranđelovca. I tako su snovi mladom Zekavici počeli polako da se ostvaruju.

 

– Nisam se dvoumio, jer to je jedinstvena prilika. Ali nije mi bilo svejedno. Popričao sam sa roditeljima, devojkom… Svi su me podržali, jer znaju koliko mi to znači. Kako se bliži vreme mog odlaska i ja razmišljam kako će mi biti bez njih, da ću ih videti najpre za šest meseci. Ali, ceo život se žrtvujem da bih ispunio neki cilj, tako da se nadam da će mi se ovo isplatiti – priča nam Jovan. On je, kaže, prvu biciklu dobio od dede. “To je bio mali siti bajk, jer sam ja bio vrlo sitan. nju sam neprestano vozio, dok je nisam razmontirao”. “Krivac” za to što je Jovan u profesionalnom biciklizmu je njegov prijatelj i član BK Borac Branko Bogićević.
– Neprestano mi je pričao o biciklizmu, kako je to lep sport i ja sam ga tako i zavoleo. Pričao mi je koliko mogu da putujem, gde mogu da se takmičim, šta sve da osvojim i koliko su to lepi osećaji. Na kraju je tako i ispalo – kaže Jovan. Zahvaljujući biciklizmu ovaj dvadesetjednogodišnjak već je video celu Evropu, deo Azije i Australiju. Kaže da sada ne može da zamisli život bez bicikle:

 

[box title=”Podatci” color=” #D00000″]Ime: Jovan
Prezime: Zekavica
Godina rođenja: 1991.
Mesto rođenja: Čačak
Visina: 177
Težina: 68
Klubovi: Borac (2004.- 2010.), Partizan (2010, 2011.)

 

[/box] – Divno je kada osvojiš nagradu. To me je sve više privlačilo. Sad jednostavno ne mogu da zamislim život bez bicikle, bez treninga… Tokom zimskog perioda ja ne znam šta ću sa sobom, kad ne mogu da vozim biciklu. Mene trenizi ispunjavaju. Ako mi je bilo loše pre treninga, kad se vratim ja sam super raspoložen. Sve mogu da izbacim kroz vožnju. Dosta me opušta i smiruje.
Iako je biciklizam njegov “način života” on ističe i da je to veoma surov sport, koji zahteva dosta odricanja, a nije ni bezopasan. Priča kako kada ode na trke njegova majka i devojka strepe da se slučajno ne povredi, tako da, kaže Jovan, i njih izlaže brizi. Ali, to svi razumeju, jer prosto je neverovatno zamisliti ovog mladića bez bicikle.
Idol mu je Belgijanac Žilber.
– Veliki je borac, Neverovatno je na kakav način pobeđuje. Svi od njega “otpadaju”, kao da postepeno daje gas i tako “cedi” svoje protivnike – objašnjava Jovan.
Za kraj nam kaže da mu je želja da ove godine bude u timu za Olimpijadu, a jednoga dana i da vozi na Tur d Fransu. Mi mu želimo da mu se želje i ostvare.

 

Rezultati
Jovan je bio državni prvak u kategorijama kadeta i juniora, od 2004. do 2011. ulazio je uvek među prva tri u državnom prvenstvu. Prošle godine bio je drugi u kategoriji do 23 godine.
Ove godine je na Međunarodnoj trci u Vojvodini bio drugi, a u prvih deset završavao je trke u Srbiji, Grčkoj, Moskvi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.