Ruma domaćin starta 51 trke „Kroz Srbiju“

posted in: Stare vesti | 0

Gradonačelnik Rume Goran Vuković poželeo je na tehničkom sastanku organizatora i vođe ekipa dobrodošlicu i prijatan boravak gostima iz 24 zemlje.
na 51. trci „Kroz Srbiju“ koja je počinje u Rumi kružnom etapom od 111,1 km.
– Želimo vam dobro vreme i mnogo uspeha – naglasio je Goran Vukojević.- Ruma je lane dočekala najbolje na cilju trke, ove godine smo domaćini starta i nadamo se da ćemo konkurisati i za veliki pehar organizatora namenjen najboljem domaćinu etape.
Komesar Međunarodne biciklističke unije (UCI) Belgijanac Žan Pjer Kopenol obavestio je da će startovati 102  vozača u 18 ekipa iz 16 zemalja. Sportski direktor trke je Aleksandar Milenković trostruki spski olimpijac a direktor radija trke je dvostruki pobednik trke „Korz Srbiju“ Rajko Čubrić (1987. i 1988.)…


Direktor organizacije Ljubomir Živanović zahvalio se na pomoći Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije na pomoći  i podršci.  Posebno je istako dragocenu ulogu gradova domaćina etapa Rume, Banje Koviljače, Pala, Bajine Bašte, Užica, Niša, Sokobanje, Kladova, Lepenskog vira i Beograda.
Na žutoj majci, namenjenoj najboljem vozaču u generalnom plasmanu u karavanu, ove godine pisaće Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Zelenu majicu  za najboljeg sprintera sponzorisaće Pošta Srbije, plavu majicu za najbolje brdske vozače „Sosijetete ženeral banka“. Pokrovitelj crvene majice za najbolju ekipu biće Ministarstvo omladine i sporta Srbije.
Već 12 godina je zvanični merilac vremena Festina, a  Prolom voda je zvanično piće trke. Biciklisti popiju i do 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbediće da sva vozila u trci imaju dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaju i Putevi Srbije jer je veoma važno da biciklisti voze na dobrim drumovima. Pridužila se sponzorskom pulu za 51. trku i firma Mormai. Sa trkom „Kroz Srbiju“ će i ove godine biti sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića.
Cilj trke je u Beogradu 19. juna . Na stazi je 13 brdskih ciljeva. Imaće i 18 prolaznih ciljeva.

Brojke i slova

1 prvi put domaćini etape biće Bajina bašta i Lepenski vir
2 broj dva za vozilo u karavanu dobila, na žrebu,  je u prvoj etapi ekipa Kristina vočis onfoun iz Danske za koju voze poznati asovi Rasmunsen (Danska) i Furlan (Italija).
2 dve nacionalne reprezentacije učestvuju na trci, Bugarska i Makedonija.
3 tri ekipe imaće Srbija na 51. trci „Kroz Srbiju“ – Partizan „Pauer muv“, Radnički iz Kragujevca i Metalac iz Kraljeva.
7 etapa imaće 51 izdanje trke „Kroz Srbiju“.
8 zemalja nemaju ekipe a imaju vozače u karavanu u drugim selekcijama – Novi Zeland, Ukrajina, Australija, Poljska, Slovenija, Italija, Holandija i Švajcarska.
10 članova ima sudijski žiri na trci. Predvode ga komesar UCI Žan Pjer Kopenolo i srpski federalni komesaro Nebojša Popov. Sudiće Marko Rosić, Nebojša Subić, Aleksandra Vantović, Marko Živanović, Dušan Stojčević, Marko Pročikević, Nebojša Rajčić, Ivan Rajčić (svi Srbija) i Jože Juršak (Slovenija).
18 ekipa će stratovati na trci „Kroz Srbiju“ iz 16 zemalja: Kristana vočis onfoun (Danska), Aragon tim (Mađarska), Telenert Fidea (Belgija), LKT Brandenburt (Nemačka), Eks an Provans (Francuska), Meridiana Kamen Pazin (Hrvatska), Manisa spor (Turska), Itera Kaćuša (Rusija), Astana trek (Kazahstan), Mursija (Grčka), nacionani tim Bugarske, CMI BSI (SAD), VSK Banja Luka (BiH), nacionalni tim Makedonije, Pasta Montegrapa (V. Britanija),  Partizan “Pauer muv“, Radnički Kragujevac i Metalac Kraljevo (Srbija).
33 puta Beograd je bio domaćin etape na trci „Kroz Srbiju“ i po tome je rekorder  među 71 mesta koja su ugostila bicikliste od 1939. do 2011.
37 godina ima najstariji vozač u karavanu Mihael Rasmunsen (Danska, Kristina vočis). Rođen je 1974.
84,5 kilometra je dužina najkraće etape na trci, pete, od Niša do Soko banje.
102 vozača će startovati na trci iz 24 zemlje.
233 kilometara je najduža etapa, četvrta, na ovogodišnjoj trci od Užica do Niša.
1.124,8 kilometra je ukupna dužina 51. trke „Kroz Srbiju“.
1.296 metara nadmorske visine je „krov trke“na Romaniji u trećoj etapi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.