Snežana Samardžić Marković: Trka „Kroz Srbiju“ vodeća u regionu

posted in: Stare vesti | 0

Ministar omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković rekla je na konferenciji za novinare da je trka „Kroz Srbiju“ koja će se održati od 13. do 19. juna, za 71 godinu postojanja i 50 održanih manifestacija, postala vodeća u regionu i da uživa veliki ugled.

      – Renome je stekla radom genracija biciklističkih radnika i stručnjaka i po kvalitetu učesnika, organizaciji i pratećim sadržajima zauzima visoko mesto u srpskom sportu – istakla je Snežana Samardžić Marković koja je i predsednik Organizacionog komiteta jubilarne 50. trke „Kroz Srbiju“.- Takođe, biciklizam na najbolji način promoviše bicikl kao jeftino, ekološki čisto i veoma zdravo prevozno sredstvo u gradovima, pa i na ovom polju trka „Kroz Srbiju“ izuzetno pomaže u popularizaciji „zelenog prevoza“.

      Konferencija za medije održana je u Turističkoj organizaciji Srbije i tom prilikom Miloš Miščević, zamenik direktora Pošte Srbije koja je  dugogodišnji sponzor i pokrovitelj trke „Kroz Srbiju“ je predstavio i prigodnu marku povodom jubilarne, 50. trke štampanu u 38.000 primeraka.  Naglasio je da su Pošta i biciklizam usko vezani, jer u mnogim gradovima i mestima poštari raznose pošiljke na – dva točka.

      Start trke biće u Beogradu, a cilj posle šest etapa u Rumi 19. juna. Predsednik Opštine Ruma Goran Vuković je  rekao da će se Ruma potruditi da na najbolji način ugosti učesnike i da će konkurisati i za najboljeg domaćina etape.

Ispred Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Nemanja Radović je istakao da Beograd kao grad sporta izuzetno pomaže organizaciju ovakvih manifestacija i poželeo gostima iz celog sveta dobre rezultate i prijatan boravak u Srbiji.

     Ivan Stević, dvostruki olimpijac Partizana Srbije, koji će biti  u timu Partizan Srbija na ovogodišnjoj trci je pohvalio organizatore:

       – Trka „Kroz Srbiju“ je po organizaciji, uslovima smeštaja i ishrane, a naročito po bezbednosti među najboljim svetskim trkama. Ovo odgovorno tvrdim, vozio sam na skoro svim kontinentima i znam kakve su pojedine trke. Imamo dobre ekipe ove godine na trci „Kroz Srbiju“, atmosfera je odlična, selektor Radiša Čubrić je okupio najkvalitetnije bicikliste i nadam se da će neko od nas obradovati ljubitelje biciklizma i da će posle 2002. Srbija opet slaviti pobednika…

       O pripremama za trku  govorio je i Ljuba Živanović direktor organizacije trke i zahvalio se Minstarstvu za sport i omladinu i Ministarstvu za ekonomiju na podršci, istakavši da se sedmu godinu uzastopno trka vozi pod sloganom „Turizam i bicklizam zajedno“ i da je ove godine posvećena banjama Srbije – Gamzigradskoj banji, Vranjskoj banji, Vrnjačkoj banji i Zlatiboru a veliku pomoć u organizaciji pružile su i pogranične policije Srbije i BiH, Carina Srbije i Carina BiH i MUP Republike Srpske. Zahvalio se i sponzorima –  Sosijete ženeral banci (plava majica), Pošti Srbije (zelena majica), kompaniji BPM – Festina (zvanični merilac vremena), Prolom vodi (zvanično piće trke), firmi Boksit AD Milići, kompaniji Inform – zastupniku „Garmina“ za Srbiju i medijskom sponzoru RTS. Po tradiciji, u organizaciju uključeni su i gradovi etapna mesta, bore se i za veliki pehar trke „Krozu Srbiju“ za najboljeg domaćina etape, a poslednje tri godine ga je osvajalo Vranje.

    Sportski direktor Aleksandar Milenković, je obavestio da je svečano otvaranje u nedelju 13. juna na Trgu republike, a da trka startuje 14. juna prvom etapom od Beograda (Mladenovca) do Zaječara, druga etapa je 15. juna Zaječar (Knjaževac) – Vranje (Vranjska banja), treća etapa je 16. juna Vranjska banja – Vrnjačka banja, četvrta etapa je 17. juna Vrnjačka banja – Zlatibor, peta etapa je 18. juna Zlatibor – Pale i šesta etapa je 19. juna Pale (Milići) – Ruma.

     Trka je kategorije 2.2 za svetske bodove. Staza je ukupno 1.073 kilometra što je osma najduža trka u istoriji (najduža je bila trka 1998. 1.365 km), biće teška sa pet brdskih ciljeva od toga dva prve kategorije u petoj etapi Zlatibor – Pale (Sljemeč 1.300 metra i Ravna Romanija 1.200 metara) i očekuje se izuzetna konkurencija

     Na trci „Kroz Srbiju“, prema najavama, učestvovaće  dve selekcije Srbije i profi tim Partizan Srbija. Selektor Radiša Čubrić odredio je sastav za dve selekcije – nacionalni tim i Festinu. U reprezentaciji Srbije startovaće Nebojša Jovanović (Sparta Prag), Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Dragan Spasić i Jovan Rajković (Železničar MBN), Predrag Prokić (Radnički Kragujevac), i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo).

     U timu Festina voziće Aleksandar Milivojević i Milanko Petrović (Metalac, Kraljevo), Aleksandar Dukić i Dejan Marić (Železničar MBN), Marko Vuleta Đukanov (As Aptin), Goran Šmelcerović (Radnički Kragujevac). Ekipu će voditi Miroljub Krstić. Rezerve su za obe selekcije su Aleksa Marić (Crvena zvezda), Dejan Vidaković (As Apatin i Vladan Vulićević (Metalac).

      Mladi sportski direktor Partizana Dušan Banović odlučio se za ovaj sastav: Ivan Stević, Žolt Der, Esad Hasanović, Nikola Kozomara, Evgenij Sobal (Belorusija) i Jovan Zekavica. Rezerve su Svetislav Blagojević i Nikola Stefanović.

     Na trci „Kroz Srbiju“ od vozača iz Srbije pobeđivali su Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.