SRBI ZAVRŠAVAJU TURNEJU U HRVATSKOJ TRKOM „ISTARSKO PROLEĆE“

posted in: Stare vesti | 0

Posle borbi za „Trofej Umaga“ i „Trofej Poreča“, turneja srpskih biciklista na hrvatskom primorju ulazi u uzbudljivu završnicu. Centralni događaj predstavlja trka „Istarsko proleće“.
Tokom četiri etape, od kojih je svaka teška na svoj način, usled uskih i vijugavih drumova kroz naseljena mesta, kao i neugodnih planinskih prevoja, naša reprezentacija u sastavu Jovan Zekavica, Esad Hasanović, Marko Stanković, Dejan Marić, Marko Danilović i Stefan Stefanović, nastojaće da, u najmanju ruku, potvrde solidan početak sezone. Na trci „Istarsko proleće“ učestvuje i Ivan Stević, mada ne kao član nacionalnog tima. Trostruki učesnik olimpijskih igara debituje za rumunsku kontinentalnu ekipu Tušnad…
Jubilarno, deseto izdanje nadmetanja koje predstavlja deo UCI Evropskog Tura startovalo je prologom u Umagu. Trasu dugu svega dva kilometara najbrže je prešao Australijanac Luk Roberts, za dva minuta i 15 sekundi, i time ujedno preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. U konkurenciji 192 vozača, najbolje plasirani Srbin bio je Stević – 70. uz 11 sekundi zaostatka. Iz državnog tima najviši plasman ostvario je Stefan Stefanović (147), pošto je bio 18 sekundi sporiji od pobednika.
– Znalo se da članovi naše reprezentacije neće biti konkurentni na kratkom hronometru. Kod nas, nažalost, ne postoje uslovi da se vežba ova izuzetno zahtevna veština na dva točka, a biciklisti našeg nacionalnog tima nemaju ni specijalne bicikle koji se koriste za vožnju protiv sata. Nadao sam se, ipak, boljem učinku pojedinaca. Sa druge strane, Stević je pokazao kako to rade iskusni vozači. Iako mu je bolest poremetila početak sezone, pa vozi tek prvu trku, Ivan je imao ipak dobar učinak na hronometru – objasnio je selektor reprezentacije Radiša Čubrić.
Šansu za zapaženiji rezultat, članovi državnog tima tražiće na etapama koje slede. Sledi 150 kilometara od Poreča do Labina (15. mart). Najteža etapa je u subotu 16. marta koja se vozi 163 kilometara od Vrsara, s obzirom da pre cilja na Motovunu bicikliste očekuje uspon prve kategorije na Lupoglav. Najveću mogućnost za značajniji etapni plasman nekog iz naše reprezentacije donosi poslednja etapa (153 km) koja se od Pazina zavrašava kruženjem oko Umaga.
Program reprezentacije finansiran je redovnim sredstvima Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.