Srbija kandidat za organizaciju EŠ 2015. u planinskom biciklizmu

posted in: Stare vesti | 0

Predsednik BSS Dragan Dostanić uručio je na Kongresu Evropske biciklističke konfederacije (UEC) u Madridu pismo sa namerama da se Srbija kandiduje za organizaciju Šampionata Evrope u planinskom biciklizmu 2015. U delegaciji je bio i Marko Pročikević generalni sekretar Balkanske biciklističke unije (BCU).
– Naša želja je primljena sa velikim zadovoljstvom i u razgovoru sa čelnim ljudima UEC, pre svih sa prvim operativcem evropskog biciklizma generalnim sekretarom Rolandom Hoferom iz Švajcarske, rečeno je da će nam uskoro stići upitnik koji moramo da popunimo i vratimo UEC i tek tada ćemo biti i zvanično kandidati – rekao je Dragan Dostanić.- Tada ćemo, naravno, tražiti i saglasnost od OK Srbije i Minstarstva omladine i sporta Srbije i tek potom ćemo formirati i našu kandidatru sa sa svom pratećom dokumentacijom i profilom staze u Košutnjaku, mogućnostima za smeštaj učesnika i ostalim detaljima. Tremin je slobodan, Srbija je prva zemlja koja je izrazila želju da organizuje EŠ, što ne znači i da ćemo ostati jedini kandidati.
Organizator ima obavezu da snosi troškove organizacije i kotizaciju za UEC koja je oko 50.000 evra. Smeštaj i ishranu plaćaju sami učesnici…
– Na prvi pogled značajna suma, ali se više od polovine vraća organizatoru jer iz tih stredstava UEC plaća sudije i zvanična lica u toku poseta gradu domaćinu pre šampionata i za samo prvenstvo – objasnio je Dostanić.- Sa druge strane Šampionat Evrope je prilika da afirmišemo Srbiju i srpski biciklizam jer očekujemo u tri dana oko 450 učesnika i gostiju. Troškovi sugurno ni iz bliza nisu kao za drumski biciklizam, jer je staza zatvorena, nema pratećih automobila, karavana, obezbeđenja saobraćajne policije…. Čuli smo podatak da je Holandija, organizator šampionata sveta u drumskom biciklizmu morala samo za kotizaciju UCI da obezbedi pet miliona evra. Katar koji se kandidovao za jedan od narednih Šampionata sveta spreman je da plati 15 miona evra.
Predsednik UEC poljski sportski zvaničnik Vojćeh Valkijevič neće se kandidovati za još jedan mandat i počela je predizborna kampanja koja će trajati do izbornog Konresa UEC u Parizu iduće godine:
– Jedan od najjačih kandidata je poznati biciklista iz Moldavije Andrej Čmil koga podržava i Rusija, ali i još neke istočnoevropske zemlje – kaže Dostanić.- Svaki glas je dragocen, pa su najavili dolazak na Kongres Balkanske biciklističke unije u Tuzli 29. marta kao posmatrači predstavnici Rusije, Italije, Mađarske, Hrvatske, Moldavije… U ovim sportsko diplomatskim odnosima BCU ima značajno mesto, pošto može da obezbedi dosta glasova.
Na Kongresu UEC Roland Hofer generalni sekretar UEC je pohvalio organizaciju regionalnog seminara za trenere u planinskom biciklizmu čiji je domaćin bila Srbija prošle jeseni u Kovačici:
– Bilo je lepo čuti komplimente za rad Marka Pročikevića generalnog sekretara BCU koji je bio glavni organizator tog seminara. Ocene učesnika i predavača bile su izuzetno visoke – istakao je Dostanić.- Imali smo i druge kontakte, raspitivali su se iz mnogih zemalja za seriju trka koje organizujemo uz pomoć fabrike Salkano iz Turske. U Tuzli 30. marta i Novom Sadu 1. aprila su druga i treća trka „Salkano kupa“. Prva je održana u februaru u Istanbulu. Očekujemo dosta učesnika iz zemalja u regionu.
Srbija je dobila i „blanko ček“ da ove godine organizuje još jedan regionalni seminar, najverovatnije za trenere u drumskom biciklizmu. Konkurisiće opet zajedno Balkanska biciklistička unija i Evropska biciklistička konfederacija kod Međunarodne biciklističke unije (UCI) koja snosi sve troškove za ovakva stručna usavršavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.