Srbija kvalifikovala dva vozača za olimpijsku trku u Londonu

posted in: Stare vesti | 0

Srpski bicklizam će na Olimpijskim igrama u Londonu (27. jul – 12. avgust 2012) u drumskoj trci za muškarce – elita imati dva predstavnika. Konačna rang lista Evropa tura po kojoj se određuju nacije koje su kvalifikovale vozače, objavljena je u ponedeljak 17. oktobra, ali u kancelariju BSS još uvek nije stigao zvanični dopis od Međunarodne biciklističke unije (UCI) koji bi ovo potvrdio!
– Prema onome što sam računao, ušli smo u grupu zemalja od sedmog do 16. mesta u Evropa turu koje imaju prvo na dva vozača u Londonu – kaže selektor Radiša Čubrić.- Završili smo sezonu na 19. mestu liste nacija Evropa tura i mislim da nam je to jedan od najboljih plasmana od kada je ustanovljeno ovo bodovanje. Mi smo već imali jedno mesto zahvaljujući plasmanu makar jednog vozača među 200 na pojedinačnoj rang listi Evropa tura, sada smo osvojili još jedno i tako se treći put za redom izborili za dve olimpijske vize. Bodovi osvojeni u Alanji na poslednjoj trci bili su nam važni da „pobegnemo“ iz grupe zemlja kojima preti oduzimanje jednog vozača kako bi se oslobodilo mesto za nacije koje su ispunile kvalfikacini uslov kroz pojednačnu rang listu. Tu je granica bila 20. pozicija…


Srbija je, prema još uvek nezvaničnim „računicama“, 11. nacija Evropa tura ako se sa rang liste skinu zemalje iz Evrope koje su se kvalifikovale kroz Svetski tur– Italija, Francuska, Holandija, Nemačka, Belgija, Španija, Velika Britanija i Danska. Ispred Srbije su na listi Evropa tura Slovenija (ostala prva ispod crte u svetskom turu) Rusija, Portugalija, Poljska, Turska, Belorusija, Litvanija, Ukrajina, Hrvatska i Češka, koja je 18. ukupno u evropskom rangiranju sa 618 bodova. Srbija je 19. ukupno i 11. ako se izuzmu nacije iz Svetskog tura sa 603 poena. Na 20. mestu je Bugarska sa 586 bodova.
Zemlje plasirane od prvog do 10. mesta u Svetskom turu imaju prvo na pet vozača na OI, od 11. do 15. na četiri. Španija ima bonus i moći će da prijavi šestoricu jer ima olimpijskog šampiona iz Pekinga (Sančez). Zemlje u plasmanu od prvog do šestog mesta u Evropa turu imaju pravo na tri vozača (Slovenija, Rusija, Portugalija, Poljska, Turska i Belorusija) a od sedmog do 16. mesta na dva (Litvanija, Ukrajina, Hrvatska, Češka, Srbija, Bugarska, Austrija, Estonija, Norveška i Švedska). Četiri potonje zemlje, Austrija, Estonija, Norveška i Švedska, čekaće da se vidi koliko zemalja iza njih ima kvalifkovanih vozača kroz pojednačnu rang listu Evropa tura, koje mogu da im „uzmu“ po jedno mesto.
Broj vozača ne može se uvećavati po drugom osnovu (plasman na pojedinačnoj rang listi) tako da će ukupno na OI u Londonu voziti 145 biciklista – 70 kvalifikovanih kroz Svetski tur i 69 kroz kontinentalne rang liste (Evropa 38, Amerika 15, Azija 9, Afrika 5 i Okeanija 2). Preostalih šest mesta popuniće najbolji sa kontinentalnih prvenstva Azije (dva), Afrike (dva) i Amerike (dva).
– Naravno, ova bodovanja mora da verifikuje UCI i obavesti i BSS i OKS najkasnije do 1. novembra. Mesta smo dobili na osnovu rezultata reprezentacije na velikom broju trka u ovoj sezoni i vlasništvo su saveza i olimpijskog komiteta. Obaveza OKS i BSS je da do 17. novembra potvrde da prihvataju ove dve vize. Konačna poimenična prijava je do 9. jula iduće godine – kaže predsednik BSS Dragan Dostanić.- Čestitam vozačima, stručnom štabu, kancelariji BSS, klubovima i svima koji su bili uključeni u programe reprezentacija na ovom, zajedničkom, uspehu. Treći ciklus smo u olimpijskoj porodici što je za nas sport veliki uspeh, cilj koji smo postavili u ovoj godini i ostvarili ga uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije, OK Srbije, Sportskog saveza Srbije, klubova i prijatelja našeg sporta, Salkana, Konsinga, Agrobanke, Unvereksporta, Koka Kole, Milotursa, Venara bajka, Švalbea, Prolom vode FTO sistema..
Za Srbiju su bodove osvojili (ispred je pozicija na pojedinačnoj rang listi Evropa tura): 45. Stević 199, 79. Kasa 150, 139. Der 104, 418. Zekavica 38, 601. Stanković i Jovanovićpo 21, 820. Šmelcerović10, 987. Vidaković i1.139 Prokić 3 boda. Der je doneo i deset bodova sa trke „Oko Bolivije“ (pobeda i treće mesto u etapi). Ukupno su na listi 1.282 vozača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.