Trka „Kroz Srbiju“ 2012. startuje u Nišu 12. juna, cilj u Beogradu 17. juna

posted in: Stare vesti | 0

Biciklistička trka „Kroz Srbiju“ startovaće 2012. u Nišu 12. juna, a cilj će posle šest etapa i oko 1.000 km biti u Beogradu 17. juna. Etapna mesta su i Kragujevac, Bajina Bašta, Pale, Milići i Ruma. Moto trke će i dogodine biti „Turizam i biciklizam zajedno“ a u organizaciju su uključeni Minstarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, kao i sponzori.
-Na idućoj trci „Kroz Srbiju“ zbog izuzetno povoljnog termina u olimpijskoj godini očekujemo više ekipa nego u 2011. kada je učestvovala 21 selekcija iz 18 zemalja – istakao je predsednik Organizacionog odbora trke Goran Petković državni sekretar za turizam u Minstarstvu ekonomije i regionalniog razvoja.- Ovo je manifestacija dobrog i vedrog duha, koja na najlepši način spaja sport, turizam i kulturu i predstava već duži niz godina zaštini znak Srbije u svetskom biciklizmu…
Snežana Stojanović Plavšić, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, naglasila je da je trka „Kroz Srbiju“ odlična prilika da se predstave mogućnosti Srbije i u „kulturnom turizmu“.
– Srbija ima bogatu kluturnu baštinu, tako da može da ponudi mnogo događaja kojima će se predstaviti naše kulturno nasleđe. Na trasi trke su gradovi i mesta koji mogu da budu izuzetno zanimljivi i sa ovog aspekta i pripremićemo program da ih predstavimo učesnicima i gostima.
Predsednik organizacije trke Ljubomir Živanović, zahvalio se Goranu Petkoviću koji se prihvatio da i za narednu trku rukovodi Oranizacionim odborom, kao i ministarstvima na podršci. Najavio je mogućnost da će se prva, kružna, etapa od 20 km u Nišu pratiti i u TV prenosu. Poslednji put etapu sa trke „Kroz Srbiju“ ljubitelji sporta gledali su uživo 1973. iz Prištine.
– Niš će kao domaćin starta trke učiniti sve da gostoljubivo i širokog srca dočeka učesnike – istakao je gradski većnik Skupštne Niša Miodrag Radović.- Za nas je to i dobra priprema za 2013. kada proslavljamo 1.300 gdina od Edikta o verskoj toleranciji . Kandidovali smo se da i tada organizujemo jednu etapu i da start bude ispred Medijane.
Pale, koje su prošle godine proglašene za najbolje etapno mesto, su i iduće godine na trasi trke. Načelnik opštine Slobodan Savić se zahvalio na poverenju:

– Ova manfestacija na najbolji način jača prijateljske veze Republike Srpske i Srbije. Trka „Kroz Srbiju“ je pomogla i da se populariše bicikl kao odličan vid rekreacije i najzdraviju vrstu prevoza i pripremamo stazu za planinski biciklizam na trasi železnice uskog koloseka od Pala do Sarajeva. Borićemo se takođe i da u 2012. konkurišemo za titulu naj domaćina etape.
Gordana Plamenac predsednik Turističke organzacije Srbije, poželela je brojnim novinarima dobrodošlicu na konferenciju za novinare u sali TO Srbije istkavši da se Srbija, mala zemlja velikih sportista prepoznaje upravo po asovima:
– Nedavno u Koreji, na jednom turističkom kongresu domaćini su nas iznenadili rekavši da znaju za Srbiju preko sportista, ali nije bio u pitanju Đoković, već Nemanja Vidić. Sport, turizam i kultura mogu da pomognu u predstavljanju Srbije u svetu. Naše sportske manifestacije, koje odišu vitalnošću i vedrim duhom su i najbolja preporuka za Srbiju kao interesantno odredište. Kroz našu zemlju prolazi biciklistički „koridor šest“ a imamo i brojne atraktivne staze za planinski biciklizam na kojima su se već takmičili ove godine kvalitetni inostrani i domaćin biciklisti.
Aleksandar Milenković, sportski direktor trke „Kroz Srbiju“ čestitao je Biciklističkom savezu Srbije na ispunjenju olkimpijske norme za dvojicu biciklista i najavio jaku trku na atraktivnoj stazi:
– Voziće se u kategoriji 2.2 za bodove za listu Evropa tura. Poslali smo pozivnice na 30 adresa i već su deset zemalja – Grčka, Danska, Rusija, Nemačka, Belgija, Kazahstan, SAD, BiH i Makedonija najavile da će poslati selekcije. Pokušaćemo da ponovo dovedemo neko veliko ime, ka što je to ove godine bio Mihael Rasmusen. Staza nije preteška, ali je veoma atraktivna, posebno treća etapa sa usponom na Kadinjaču i četvrta kada prelazimo Romaniju i Sjemeč. Zahvaljujemo se na saradnji i pomoći MUP Srbije čiji brojni pripadnici godinama brinu o bezbednosti učesnika, JP „Putevi Srbije“, graničnim policijama Srbije i BiH, Carini Srbije i Carini BiH, kao i MUP Republike Srpske.
Direktor organizacije trke Ljubomir Živanović predao je priznanje trke Lazaru Popivodi predstavniku sponzora bele majice Prolom vode, zvaničnom piću trke sa željom da uspešna saradnja nastavi i dogodine.
Ove godine na trci „Kroz Srbiju“ pobedio je srpski olimpijac Ivan Stević.

Etape na trci „Kroz Srbiju“ 2012. (ukupna dužina oko 1.000 km) su:

  • Prva, 12. jun, Niš: kružna od 20 km.
  • Druga, 13. jun: Niš – Prokuplje – Kruševac – Kragujevac.
  • Treća, 14. jun: Kragujevac – Preljina – Čačak – Požega – Užice – Kadinjača –Bajina Bašta.
  • Četvrta, 15. jun: Bajina Bašta – Tara – Višegrad – Sjemeć – Rogatica – Romanija – Pale.
  • Peta, 16. jun: Milići – Zvornik – Prnjavor – Šabac – Ruma.
  • Šesta, 17. jun: Ruma – Inđija – Stara Pazova – Batajnica – Zemun – Beograd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.