Srbiji još dva mesta na Olimpijskim igrama mladih u Nankingu

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 19. februar (Info centar)

-Lepa vest stigla je u kancelariju Biciklističkog saveza Srbije iz sedišta Međunarodne biciklističke unije (UCI) u Eglu kraj Lozane: Srbija je dobila i dva mesta za dečake na drugim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nankingu u Kini od 16. do 26. avgusta!
Pre toga, Srbija je na osnovu ispunjenih normi kvalifikovala dve biciklistkinje!
– Naše devojčice, koje su bile dosta visoko plasrane na listi nacija UCI, “povukle” su i dečake – objasnio je Saša Gajičić, generalni sekretar BS Srbije.-Sada idemo sa kompletnim timovima. U kontaktu smo sa Olimpijskom komitetom Srbije i odobreno nam je da prihvatimo i vize za dečake. Zamolili smo OKS da nam dozvoli da povedemo dva trenera. Moje iskustvo sa prvih Olimpijskih igara mladih u Singapuru 2014. pokazuje da je nemoguće da jedan čovek obavi sve poslove jer su u pitanju čak pet trka i imaćemo deset bicikala. Imamo nekoliko odličnih biciklistkinja i biciklista u juniorskom uzrastu predviđenom za Nanking. Olimpijski komitet Srbije je i do sada podržavao naše programe i nadamo se da će se saradnja nastaviti i da ćemo se zajedno radovati dobrim plasmanima…
Gajičić je istakao da će prireme uključiti i sedmodnevni rad na poligonu za be – em – iks u Turskoj o čemu je bilo reči i na nedavnom kongresu Balkanske biciklističke unije (BCU) u Beogradu.
U ženskoj konkurenciji, Srbija je na drumskom Šampionatu sveta sakupila bodove za 20. mesto (Jelena Erić 31), a na Prvenstvu sveta u planinskom biciklizmu za 11. poziciju (Jelena Erić 12). Nismo imali predstavnice na be – em – iks Šampionatu sveta.
U muškoj juniorskoj konkurenciji na Prvenstvu sveta u planinskom biciklizmu Srbija je bila 32. nacija (Aleksandar Roman je bio 54), ali nije imala plasman u svetskom juniorskom Kupu nacija za drumski biciklizam i u bodovanju na SP u be – em – iksu.
U Nankingu će se devojčice i dečaci takmičiti u drumskom biciklizmu (hronometar i drumska trka), planinskom biciklizmu (kros kantri i eliminator trka) i be – em – iksu. Srbija učestvovati i sa miks timom (po dve devojčice i dva dečaka). Plasman timova će se određivati na osnovu rezultata u kros kantri trci u planinskom biciklizmu (dečak i devojčica) i u drumskoj trci (po dva dečaka i dve devojčice).
U pojedinačanoj konkurenciji sabiraće se plasmani u svakoj od pet trka i na osnovu njih određivaće se i generalni poredak za medalje. Po jedan biciklista i biciklistkinja obavezni su da startuju u najmanje dve discipline od četiri: be – em – iks, kros kantri, eliminator trka i hronometar, dok u drumskoj trci startuju obavezno po dva dečaka i dve devojčice.
Na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih 2010. u Singapuru, kombinovana četvoročlana muško – ženska ekipa Srbije (tri takmičara Filip Pavlović, Aleksa Veličković i Lazar Jovanović i jedna takmičarka Jovana Crnogorac) zauzela je 27. mesto od 32 nacija sa 355 negativnih poena. Kolumbija je osvojila zlato sa 154 negativna boda, Italija srebro sa 171 poenom, a Holandija bronzu sa 191 bodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.