Stević deseti, Kasa 12, Rikeci stopama brata na trci „Kroz Srbiju“

posted in: Vesti | 0

BOR, 12. jun (Info centar).

tds_2_ponbede_rikecija– Argentinac Mauro Rikeci (Nipo Japan) pobedio je u drugoj etapu 53. trke „Kroz Srbuju“ od Niša do Bora (137 km) i obukao žutu majicu Vestern union Sap za lidera u karavnu od 129 biciklista u 24 ekipe. Drugo mesto u sprintu grupe od blizu 29 biciklista pred velikim brojem gledalaca, pripalo je Sergeju Nikolajevu (Rusija, Iera Kaćuša), treće Mirak Kalu (Turska, nacionalni tim).
Najbolji plasman od srpskih vozača imali su pobednik 2011. Ivan Stević u majici rumunskog profi tima Tušnad na desetom i član reprezentacije Srbije Subotičanin Gabor Kasa na 12. mestu.
– Pomešao sam etape i verovao da znam kakav je finiš – jadao se na cilju Ivan Stević čačanskom olimpijcu Mići Brkoviću.- Nikada nisam vozio trku sa etapom čiji je cilj bio u Boru, mislio sam na Kladovo i iznenadila me je dužina pravca pred ciljem tako da sam pogrešio u oceni kada da počenem sprint. Nije bilo šanse za pobedničko postolje…tds_2_etapa_Gabor_Kasa
Gabor Kasa, je sve pokušao da se domogne prva tri mesta:
– Jedin sam od svih vozača u srpskim timovima uspeo da se preselim iz glavne grupe kada je na spustu sa Tresivabe, pobegle grupa biciklista. Time sam zadovoljan, jer sam ostao u trci za visok generalni plasman, a sve ostalo u etapi nije bilo dobro, pogotovo u sprintu, kada me noge nisu slušale.
Selektor Radiša Čubrić, kritkovao je srpske reprezentativce:
– Sve što sam im govorio pre etape, obistinilo se: da će beg biti ili na usponu na Tresibabu, ili na spustu i da će pobeći velika grupa. Nisu pazili i dogodilo se da je samo Kasa, reagovao kada i kako treba. Pokušao je, potom, Zekavica da se preseli, ali nije uspeo. Mislim da smo izgubili jednu bitku ali ne i rat. Imamo dva srpska vozača na dobrim pozicijama u generalnom plasmanu i u narednim etapama tražićemo šansu da ih „poguramo“ ka vrhu.
Jovan Zekavica je dugo lovio odbeglu grpu:
– Bio sam u grupi sa još petoricom, u jednom trenutku bili smo im se približili na minut ali njihov tempo, jer su se složili, bio mnogo jači od našeg i nije bilo šanse da ih dostignemo.
Pobednik Rikeci je sjajno finiširao pred brojnim gledaocima u Boru i žutu majicu mu je na svečanoj bini obukao Aleksandar Milikić, predsednik Organizacionog odbora etape u ovom gradu u prisustvu velikog broja uglednih zvanica i članova direkcije treke:

– Ovo je bila veoma interesantna etpa, u kojoj je odlučio dobar timski rad. Zahvaljujem se suvozačima iz Nipo tima koji su mi u sprintu stvorili odličnu poziciju za čist finiš.
Mauro Rikeci (28 godina) je krenuo je stopama dve godine starijeg brata Masimilijana Rikecija koji je prošle godine na trci „Kroz Srbiju“ pobedio u tri etape (prva, peta i šesta) i osvojio plavu majicu Sosijete ženeral banke za najboljeg sprintera. U karavanu su, u japanskom timu Nipo, ove godine dvojica od četvorice braće Rikeci, Mauro i Ezekuek, najuspešniji Masimiliano je prešao u italijanski pro tur tim Lampre a četvrti Roberto je najstariji i vozi za Ora Hotels (Mađarska) i osvojio je drugo mesto ove godine na trci San Huan u Argentini.
Žolt Der je za pola točka izgubio drugo mesto:
– U dobroj sam formi, ima dobar tim i normalno je da su mi ambicije – pobedničke. Bojali smo se kiše i bili smo srećni što smo u Bor došli po suvom drumu. U Nišu je bilo veoma teško zbog užasne kiše, žao mi je organizatora ali skraćenje etape je bilo jedino rešenje da se izbegnu povrede.
U veoma dinamičnoj etapi sa dosta begova, onaj pobedničk zbio se posle „krova trka“ brdskog cilja Tresibaba na 740 metara nadmorske visine desetak kilometra od Knjaževca. Karavan je uzbrdo došao razvučen, tada se izdvojila grupa od tridesetak biciklista i vrlo brzo napravila 50 sekundi predosti da bi na oko 25 km od cilja razlika bila preko tri minuta:
– Iz karavana koji se mnogo razvukao se otcepila veća grupa i u nju se, sve dva po dva, kao na lancu, preselilo još biciklista. Bio je to kritičan trenutak, ko nije pazio ostao je pozadi – rekao je jedan od sudija Radomir Pavlović.
Brdski cilj Tresibaba osvojio je Mirak Kal (Turska) koji je bio najbolji i na prvom brdskom cilju Prevoj. Najviše bonifikacija na prolazni ciljevima, osam sekundi, osvojio je Poljak Pjotr Kirpsa (Mark pol) koji je pobedio, pred velikim brojem gledalaca, u Knjaževcu i Zaječaru i bio drugi u Svrljigu. Sedam sekundi je zaradio Mirak Kal (Turska, nacionalni tim) za pobedu u Svrljigu i dva druga mesta u Knjaževcu i Zaječaru i to im je pomoglo da ostanu za petama “žutoj majici“.
Mauiro Rikeci nosiće žutu majicu Vester unio Sap u trećoj etapi 13. juna od Bora do Kladova od 153 km, plava majica Sosijete ženeral banke za brdske ciljeve biće u vlasništvu Mirak Kala (Turska) dok će zelenu majicu Farmakoma MB za brdske ciljeve obući Poljak Pjotr Kirpsa. U beloj maci Ministarstva omladine i sporta za bicikliste do 23 godine voziće Ali Riza Tanriverdi (Turska, nacionani tim).
Rezultati druge etape, Niš – Bor (137 km): 1. Mauro Rikeci (Argentina, Nipo, Japan) 3:15,47, 2. Sergej Nikolajev (Rusija, Itera Kaćuša), 3. Žolt Der (Mađarska, Utenšilnord) 4:33,03, 4. Pjotr Kirspa (Poljska, Mark Pol), 5. Niklas Akuk (Norveška, Oneko), 6. Mirak Kal, 7. Ali Riza Taniverdi (obojica Turska, bacionalni tim), 8. Teo Rajnhart (Nemačka), 9. František Padur (Baukneht, Češka), 10. Ivan Stević (Srbija, Tušnad, Rumunija), 11. Serđo Čoban (Moldavija, Tusnad), 12. Gabor Kasa (Srbija, nacionani tim) – svi u vremenu pobednika…33. Jovan Zekavica (Srbija, nacionalni tim) + 3,15, 51. Marko Stanković (Srbija, CCN Metalac) + 3,27, 52. Nikola Kozomara ( Srbija, Radnički) – isto vreme itd.
Generalni plasman: 1. Mauro Rikeci (Argentina, Nipo, Japan) 4:32,57, 2. Pjotr Kirspa + 2 sekunde zaostatka, 3. Sergej Nikolajev – isto vreme, 4. Mirak Kal + 3, 5. Žolt Der + 4, 6. Teo Rajnhart + 9, 7. Niklas Akuk, 8. Ali Riza Taniverdi…13. Gabor Kasa, 16. Ivan Stević – svi + 10 sekundi…34. Jovan Zekavica + 3,25, 41. Marko Stanković + 3,37 itd.
U karavanu je ostalo 112 vozača. Dvojica vozača su odustala, a petoricu je uhvatila vremenska rampa, između ostalih Dario Martona (Srbija, Festina tim) i Anti Sizka (Finska, CCN Metalac).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.