Čubrić: „Dobro je što je skraćena etapa“

posted in: Vesti | 0

NIŠ, 11. jun (Info centar)

– Stefan Stefanović, mladi 19 – godišnji biciklista čačanskog Borca, član srpske kombinovane ekipe Festina, osvojio je šesto mesto u prvoj, skraćenoj, etapi trke 53. „Kroz Srbiju“ voženoj po jakoj kiši ulicama Niša.
Prvo mesto osvojio je Bugarin Aleksandar Aleksijev (nacionalni tim), ispred Huruma Sondreman (Norveška, Oneko) i Artema Jaharova (Kazahstan, Astana).
Etapu, koja je trebalo da bude dugačka 98,7 km (sedam krugova) su, zbog izuzetno loših vremenskih uslova, jake kiše i klizavog kolovoza biciklisti prekinuli posle 22 km (jednog i po kruga) i uz dogovor sa komesarom UCI Belgijancem Lukom Gejsenom, vratili su se na cilj, gde je ponovo dat start i vozila su se još dva kruga bez merenje vremenske razlike (svi učesnici dobili su vreme prvog, 1:17,20 časova)…
– Dobro je što je etapa skraćena, jer je pretala opasnost da se biciklisati povrede – kaže selektor reprezentacije Srbije, Radiša Čubrić.- U prvom krugu nije bilo kružnog toka na kome neko nije pao, srećom bez težih posledica. Bilo je i mnogo i defekata i ne bi bilo u redu da zbog pada ili kvara bicikla, u ovakvoj kratkoj i brzoj etapi zaostane i izgubi dosta vremena za generalani plasman. Ništa ovo nije čudno, skraćivane su etape i završavane na način kao je i ova završena na mnogim trkama, doduše u instranstvu, a eto, sada, prvi put koliko me sećanje služi na nekoj našoj trci.
Pre dve sedmice je na sličan način, kada su vodeća vozila odvela karavan u pešačku zonu i parking na trci “Oko Irana” etapa rešena bez podele novčanih nagrada i svi učesnici su dobili isto vreme, a na “Oko Slovačke” je jedna skraćena zbog poplava, tako da ovakvi slučajevi i nisu tako retki.
– Za organizatore je ovo neprijatna situacija, ali biciklisti nisu krivi. Put je bio, po jakoj kiši, kao staklo posebno je bila opasna boja na pešačkim prelazima gde je bilo skoro nemoguće da kontrolišemo bicikl. Možda smo mogli da ovo izvedemo na elegantniji način zbog domaćina, da se ne vraćamo na novi start pred publikom, nego da vozimo još malo, sporije i završimo etapu posle tri kruga – rekao je Ivan Stević.- Nisam znao šta se dešava, niti da postoji dogovor biciklista, jer kada sam prošao kružni tok na čelu grupe sa još nekoliko vozača, okrenuo sam se i video da nas niko ne prati. Ugledao sam karavan kako se vraća na cilj. Krenuo sam za njima, a kod tvrđave, na oko kilometar do cilja i ja sam imao defekt.
Pre starta jaka kiša je naterala vozače da smanje pritisak u gumama, sa devet bara na 6,8 pa čak i manje, da povećaju “gazeću površinu” dva i po santimetra širokih guma “tabulara”. Direktor radija trke Rajko Čubrić je objasnio:
– Uslovi nisu bili regularni, videlo se da zbog brojnih padovima rizikujemo da desetkujemo karavan, a čeka nas još pet etapa. Ovakve stvari se dešavaju, u pitanju je viša sila, a nama, kao organizatorima, je najvažnije da ne ugrozimo zdravlje i bezbednost učesnika. Sutrašnja etapa na drumu je nešto sasvim drugo, voziće se normalno bez obzira na kišu jer tamo nema oštrih krivina, kružnih tokova i pešačkih prelaza…
Sprint u cilju bio je samo za majice, pa će tako Bugarin Aleksijev u drugoj etapi u sredu 12. juna od Niša do Bora (137 km) nositi žutu majicu Vestern uninon – Sap, a osvojio je i plavu majcu Sosijete ženeral banke za najboljeg na prolaznim ciljevima. Zelenu majicu Farmakoma MB za najboljeg brdskog vozača poneće Jaharov kome je pripala i bela majica Ministarstva omladine i sporta Srbije za najboljeg vozača do 23 godine.
Zvanični merilac vremena firma BPS darovala je pobednika časovnikom Festina sa znakom trke „Kroz Srbiju“.
Trku „Kroz Srbiju“, koja se vozi pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na svečanoj bini u Nišu svečano je otvorio gradonačelnik Zoran Perišić u prisustvu direktora organizacije trke Ljube Živanovića, predstavnika sponzora i brojnih uglednih zvanica.
Moto trke je „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ a voziće se putevima rimskih careva u u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.
Učestvuje 119 biciklista u 24 ekipe, sa biciklistima iz 24 zemlje. I pored kiše veći broj građana Niša pozdravio je učesnike.
Plasman u prvoj etapi, samo za majice, ulicama Niša 54,2 km: 1. Aleksandar Aleksijev (Bugarska) 1:17,20 časova, 2. Hurum Sondreman (Norveška, Oneko), 3. Artem Jaharov (Kazahstan, Astana), 4. Simone Kampagard (Italija, Nipo – Japan), 5. Josi Rumac (Hrvatska, nacionalni tim), 6. Stefan Stefanović (Srbija), 7. Gokan Hasta (Turska, Brisaspor) …10. Marko Stanković (Srbija, CCN Metalac) itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.