Stević: Pogrešio sam u krivini pred ciljem i izgubio pobedu!

posted in: Stare vesti | 0

Srpski reprezentativac i olimpijac Ivan Stević („Salkano tim“) osvojio je treće mesto u sprintu celog karavana na trci „Kroz Srbiju“ u prvoj etapi na kružnoj stazi u Nišu i pošto je pobedio i na jednom prolaznom cilju poneo je i tačkastu majcu NIS Gasprom njefta za najbolje plasiranog vozača po bodovima osvojnim na cilju etape, prolaznim i brdskim ciljevima.
U beloj majici najboljeg mladog vozača Farmakoma MB u drugoj etapi u sredu 13. juna ka Kragujevcu startovaće srpski reprezenativac u Srbija Fastina nade timu Nikola Kozomara.
– Zadovoljan  sam bolje sma počeo ovogodišnju trku  nego lane, kada sam u prvoj etapi bio četvrti – našalio se  Ivan Stević.- Napravio sam grešku u krivini pre cilja, bio sam u drugoj pozciji a na točku mi je bio Rikeci za koga sam znao da je odlična sprinter. Na žalost nisam mogao da se izborim za bolju poziciju , jer je bilo najbolje da budem četvrti ali iza pravih sprintera. Etapa je bila veoma brza skoro 48 km na čas, a u pojedinim delovima „razbio“ nas je jak vetar. Moramo da pazimo, mnogo je odličnih vozača, ekipa Rikecija Arbo ove godine ima pobede na trkama u Hrvatskoj i Italiji, došli su veoma spremni…

Nikola Kozomara je  bio veoma zadovoljan:
– Ovo je prvi put u karijeri da nosim bilo koji majicu na nekoj trci. Izuzetno sam srećan zbog toga, pogotovo što se to dogodilo u Nišu koji izuzetno voli biciklizam.
Dragan Spasić, iskusni as Železničara MBN na svom brzinomeru je zabeležio da je etapa imala prosek 47,7 km na sat.
– Pokušao sam da se izdvojim posle prvg kruga, mislio sam da će me pustiti da odmaknem, ali vozilo se i pored vetra „na nož“…
Selektor Radiša Čubrić, koji vodi petočlanu ekipu Srbija Fstina mladi, je zadovoljan raspletom u prvoj etapi:
– Stević je zaslužio da pobedi u etapi, mala dekoncentracija ga je koštala prvog mesta i žute majice. Nas su od starta poterali maleri, mladom Zekavici je 200 metara pra cilja u prednji točak  uleteo Nemac Šuamaher iz Kristina vočis tima i pokida mu žicu i felnu. Odmah smo u deficitu za 500 evra, koliko košta njegov vrhunski točak. Sreća je što je u bogatom američkom timu BMC Hinkepi sportska oprema,  pa će doboti novi… Otvaranje trke nije otvorilo i sve karte, još nismo videli koliko zaista mogu neki vozači, bila  je to etapa za zagrevanje i za sprintere.
U prvoj etapi slavio je Argentinac Maksimilijan Rikeci (Nipo – Japan) u vremenu 1:08,06 časova prešavši stazu u izvanrednom proseku od 47,4 km na čas! Drugo mesto pripalo je Marinu Mateju (Slovenija, Arbo – Austrija). Rikeci će u drugoj etapi nositi žutu majicu PTT Srbija Vestern union  SAP i S i T, dok će zelenu majicu Salkano poneti Marin. Stević će trku nastaviti kao drugi u generalnom plasmanu sa tri sekunde zasostatka, jer je dobio, uz četiri sekunde bonifikacije za treće mesto u etapi i  tri sekunde bonifikacije za pobedu na drugom prolaznom cilju. Marin na trećem mestu ima četiri sekunde zaostatka.
U karavanu  je 125 biciklista u 22 ekipe iz 17 država. Srpski tim Srbija Festina mladi ostao je sa pet vozača, nije startovao je Uroš Jovanović, dok je jedan od kandidata za olimpijske igre iz kragujevačkog Radničkog Žolt Der odustao od dolaska u Niš zbog angine:
– Ima visoku temperaturu i grlo je puno gnoja. Hteo je da startuje, ali sam mu zabranio jer  se sa takvom upalom nije šaliti – rekao je menadžer Radničkog Aleksndar Marić.- Šteta, došao je u prvu formu, pripremao se za ovu trku ali mu se nije dalo…
Ovogodišnja 52. trka „Kroz Srbiju“ se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš,  Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.
U sponzorskom pulu su i Sosijete ženeral banka, Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je  RTS TV Beograd.
Trku je otvorio pred velikim brojem Nišlija,  član gradskog veća Niša Miodrag Radović, a trofeje su uručivali i direktor organizacije Ljubomir Ivanović, Jelena Mitić iz Pošte Srbije, legenadrni Radoš Čubrić, direktor radija trke Rajko Čubrić, sportski direktor Aleksandar Milenković i predstavnik grada Kragujevca Jovan Pavlović Bojadžić i drugi zvaničnici.
Druga etapa je Niš – Kragujevac  146 km i start je u 10 časova ispred lokaliteta Mediana u Nišu. Cilj u Kragujevcu se očekuje oko 13 časova.
Rezultati prve etape, kružna u Nišu, 52,4 km: 1. Maksimilijan Rikeci (Argentina, Nipo-Japan) 1:08,06, 2. Matej Marin (Slovenija, Arbo- Austrija), 3. Ivan Stević (Srbija, Salkano- Turska), 4. Enriko Rosi (Italija, Meridijana Kamen – Hrvatska), 5. Damijan Valčak (Češka, Markpol), 6. Manuel Fedele (Italija, Hemus- Bugarska) – svi u vremenu pobednika.
Generalni plasman pojedinaca: 1. Rikeci 1:07,56, 2. Stević + 3 sekunde, 3. Marin +4, 4. Marsel Termovšek (Slovenija, Tusnad – Rumunija) + 7, 5. Dmitri Mokrov (Rusija, Itera Kaćuša)  +8 , 6. Niko Heslih (Nemačka, Brandenburg) +8 sekundi itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.