Stević: „Prazan sam kao bidon posle 200 km“

posted in: Vesti | 0

stevic (1)BEOGRAD, 17. jun (Info centar).

– Dan posle pobede na 53. trci „Kroz Srbiju“, pošto je ispratio svog suvozača u Tušnadu Španca Karaska, Stević je još jednom sumirao utiske:
– Znam samo da sam srećan, ali i prazan kao bidon (flašica za vodu) posle 200 km. Istrošio sam i poslednji atom energije. Prošli smo, moji suvozači u Tušnadu, svi srpski biciklisti i ja u poslednjoj etapi pakao, uradili, čini mi se, nemoguće da pobedimo. Kada smo se grlili i radovali posle cilja, stalno sam govrio da je čudo da smo uspeli da sačuvamo žutu majicu.
Stević priznaje da, kada je ostao u durgoj grupi na brdskom cilju na Banstolu, nije više bilo taktike:…

stevic (3)
– Sve se pretvorilo u bitku za opstanak u žutoj majici Vestern union SAP.. Jurili smo grupu i uhvatili je poslednjim atomima snage, a ja još ne mogu jasno da u glavi „odmotam film“ sa poslednjeg prolaznog cilja u Novoj Pazovi gde sam osvojio sekund bonifikacije za treće mesto što je i odlučilo pobednika. Hvala, još jednom, vozačima Tušnada ali i svim srpskim biciklistima i timovima na trci na podršci. Moja žuta majica je i njihova.Čestitam i organizatorima, na dobroj organizaciji. Staza je bila kao za mene, najavljivao sma da ću ići na pobedu, ali da sam znao da će biti ovako pakleno – možda bih bio manji optimista. Ovu trku nikada neću da zaboravim…
Na redu je državno prvenstvo 29. i 30. juna, branite titulu u vožnji na hronometar?
– Ima dosta vremena da predahnem, što je sada najvažnije. Da li će biti novih titula, ostaje da se vidi. U julu Tušnad startuje na dve jake trke „Oko Rumunije“ i „Sibui tur“ gde ćemo „juriti“ dobre plasmane jer su one veoma važne zbog sponzora.

stevic (4)
U septembru vas čekaju „kineski izazovi“?
– Učestvovaćemo na dve trke kategorije 2.1 „Oko Kine“ 1 i „Oko Kine“ 2 od 7. do 12. septembra i od 15. do 23. septembra. Lane sam imao jedno peto i jedno deveto mesto u etapama, nije bilo baš najsjajnije, ove godine idem na bolje plasmane. Što se tiče Šampionata sveta do 22. do 29. septembra u Toskani, veliki je problem da li ćemo uspeti da sakupimo dovoljno bodova da prijavimo vozače za elitu. Čak i da uspemo, neću sigurno startovati jer je staza preteška. Čim sam video da se prijavio Nibali, koji ne vozi na takvim takmičenjima na lakoj stazi, a da su otkazali svi „brzi“ biciklisti, znam da to nije za mene jer će biti najmanje 2.000 metara ukupnog uspona.
Stević u karijeri na trci „Kroz Srbiju“ ima dve pobede 2001. i 2013. i dostigao je, od srpskih biciklista, Radoša Čubrića (1965. i 1970), Rajka Čubrića (1988. i 1989), Sašu Gajičića (1997. i 2001) i Aleksandra Nikačevića (2000. i 2002). I dalje je nerikosnoven Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996),
Stević ima ukupno 13 postolja u etapama u devet učešća – jedno prvo, četiri druga i osam trećih mesta. Prvi put startovao je na trci „Kroz Srbiju“ 2000. i zauzeo 43. mesto u generalnom plasmanu. Već 2001. je bio 13, a 2002. deseti kada se prvi put popeo i na postolje u etapi. Bio je dva puta drugi u trećoj i šestoj etapi.
Peto mesto u generalnom plasmanu imao je 2005. kada je pobedio, prvi i jedini put u karijeri, u etapi na „Kroz Srbiju“ , šestoj u Valjevu. Imao je i dva treća mesta u drugoj i četvrtoj etapi.

stevic
Bio je peti i 2009. dok je trku 2010. završio na 28. mestu.
Prvu pobedu u generalnom plasmanu ostvario je 2011. uz dva postolja: drugi u trećoj i treći u drugoj etapi.
Prošle godine bio je 37. iako je imao tri treća mesta u etapama – prvoj, drugoj i petoj.
Ove godine je ponovo pobedio u generalnom plasmanu i tri puta se peo na postolje u etapama – drugi u trećoj etapi i dva puta treći u četvrtoj i petoj.
Osvojio je belu majcu za najboljeg biciklistu do 23 godine 2002.
Srpski biciklizam je na ovogodišnjoj trci imao prvog (Stević) i poslednje plasiranog biciklistu u generalnom poretku (Golubović, 103). Od 21 srpskog vozača koji su startovali na 53. trci „Kroz Srbiju“, plasmane je zabeležilo 15 i to: 1. Stević (Tušnad), 9. Gabor Kasa (nacionalna), 19. Jovan Zekavica (nacionalna), 38. Esad Hasanović (Radnički), 43. Marko Stanković (CCN Metalac), 44. Goran Šmelcerović (Radnički), 50. Nebojša Jovanović (Radnički), 52. Marko Danilović (nacionalna), 53. Stefan Stefanović (Festina), 54. Miloš Borisavljević (nacionalna), 55. Dejan Marić (nacionalna), 73. Marko Polumirac (CCN Metalac), 77. Nikola Kozomara (Radnički), 100. Dejan Vidković (Festina) i 103. Oto Golubović (Radnički).
– Zekavica, Danilović, Stefanović, Borisavljević, Marić, Polumirac, Kozomara, Golubović… imaju manje od 23 godine. Srpska biciklistička mladost je položila prvi ispit na putu ka Riju – rekao je selekor Radiša Čubrić.- Sigurno će debitanti upamtiti ovu trku, ne samo zato što su startvali i završili već i zbog neverovatnih izbuđenje kroz koje smo svi prošli. I to je ono što u biciklizmu zgrabi čoveka i ne pušta ga do kraja života…

stevic (5)
Od četiri srpska tima, tri su zabeležila ekipni plasmane: 5. Srbija – nacionalna, 14. Radnički Kragujevac i 21. CCN Metalac Kraljevo. Startovalo je u Nišu 11. juna 119. biciklista u 24 ekipe sa vozačima iz 24 zemlje. Na cilj u Beograd posle šest etapa kroz Niš, Bor, Kladovo, Požarevac i Sremsku Mitrovicu stigla su 103 vozača i 21 ekipa. Ukupna dužina je bila 850,6 km.
Trka je vožena putevima rimskih careva, pod visokim pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam„ povodom obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.