Stević: „Vozio sam po oštrici žileta“

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 16. jun (Info centar).

– Ivan Stević (33) srpski biciklista i olimpijac, član rumunske profi ekipe Tušnad pobednik je 53. trke „Kroz Srbiju“ završene posle šest etapa i 840 kilometra u Beogradu pred Domom Narodne skupštine.

Stević je do drugog trijumfa, posle 2011. došao sa sekundom prednosti pred Poljakom Pjotrom Kirpsom (Mark pol) i devet sekundi pred Slovakom Patrikom Tiborom (Dukla). Na deveto mesto u generalnom plasmanu trku je završio srpski olimpjac Subotičanin Gabor Kasa, dok je 19. Jovan Zekavica reprezentativac čačanskog Borca.

– Kada sam 2011. pobedio sa dve sekunde prednosti, imao sam protiv sebe samo Danca Rasmusena. Ove godine sam imao samo sekund prednosti i 19 biciklista koji su mogli da me „presvuku“ jer sam im bežao samo 20 sekundi. Poslednja etapa bila je vožnja po oštrici žileta, kada nisam „imao noge“ da na Banstolu dođem do odbegle grupe – pričao je na cilju Ivan Stević. – Zato se zahvaljujem mojim suvozačima iz Tusnada, ali i svim srpskim biciklistima iz reprezentacije, CCN Metaca, Radničkog i Festine. Bez njih ne bih pobedio, jer ne znam kako bih uspeo da ulovim grupu pred poslednji prolazni cilj…

Etapa je u svakom pogledu bila dramatična: vrlo brzo pobegla je grupa u kojoj je čak sedam vozača ugrožavalo Stevića. Posebno su bili opasni drugoplasirani Kirpsa (šest sekundi zaostatka) i trećeplasirani Tibor (12 sekundi zaostatka). Kirpsa je pobedio na prolazanim ciljevima u Inđiji i Novoj Pazovi i zaradio šest sekundi bonifikacije, a Tibor je bio drugi u Inđiji i Staroj Pazovi i zaradio četiri sekunde.

– Znao sam de je biti ili ne biti na prolaznom cilju u Staroj Pazovi. Imam utisak da sam sprintao 1.000 metara, sa kraja grupe sam došao do čela ali nisam bio siguran da li sam osvojio bonifikacju – pričao je Stević.- Na sreću bio sam treći, zaradio sekundu i opet „pobegao“ Kirpsi upravo za sekund jer sam iz Sremske Mitrovice krenuo sa šest sekundi prednosti koje je on anulirao.

Ali ni izdaleka nije sve bilo gotovao…Sada je trebalo paziti u sprintu u Beogradu: uslov da Stević ostane u žutom je bio da mora da bude ispred Kirpse i Tibora! Pakleno težak zadatak jer su u pitanju dva izvanredna sprintera.

– Tu su mi, ponovo, mnogo pomogli moji suvozači i svi srpski biciklisti. Biciklizam je sport u kome morate da naučite da nema odustajanja i predaje. Tako smo i ušli svi u finiš, sa velikim srcem i željom da se sve dobro završi. Ova napeta priča imala je srećan kraj. Gledao sam samo zelenu majicu, Kirpsu, da ne bude ispred mene, ostalo nije bilo važno. Ako bih u najkrećem sumirao utiske o ovoj trci: izvukli smo maksimum sa minimumom resursa – zaključio je Stević, istakavši da Srbija za Rio ima sjajnu mladu generaciju i da će tim biciklistima, obzirom da će tada imati 37 godina ustupiti mestao uz poruku: nikad ne odustajte!

Selektor Radiša Čubrić je „osedeo“ u ovoj etapi:

– Kada je pobegla opasna grupa u kojoj je bio samo Borisavljević, postalo je jasno da nas čeka pakleno težak posao. Česi, Poljsci, Bugari su vukli kao lokomotive u odbegloj grupi, a uz Stevića je bio njegov tim i desetak srpskih biciklista. Na sreću Česi su se umirili na Banstolu, došlo je do gubitka ritma i mi smo sa tri minuta razlike došli na 30 sekundi. Čini mi se da smo danas uradili nemoguće za srpski biciklizam i drugu pobedu Stevića i čestitam svim srpskim biciklistima na svemu što su pružili na ovoj trci. Mladost je položila prvi težak ispit… Zahvaljjem se i tim menadžerima ostalih naših selekcija na saradnji kao i maseru rerezentacije Aleksandru Deveteku, čoveku zlatnih ruku koji je ponovo uz nas…

Divan završni komentar dao je sportski direktor Rajko Čubrić:

– Bicklizam živi u Srbiji i živeće dok god budemo imali ovakve bicikliste kakvi su Stević i svi naši vozači na ovogodišnjoj trci. Vidimo se dogodine na 54. trci „Kroz Srbiju“.

Norveški Oneko je najbolja ekipa (crvena majica), ispred Tušnada (Rumunija) i reprezentacije Bugarske. Selekcija Srbije je peta.

Pjotr Kirpsa (Poljska, Mark pol) je osvojio zelenu majicu Farmakoma MB za prolazne ciljeve a Stević je četvrti. Plavu majicu Sosijete ženeral banke za brdske ciljeve osvojio je Mirak Kal iz Turske, dok je belu majicu Ministarstva omladine i sporta Srbije za najboljeg mladog biciklistu obukao Artjom Zaharov (Rusija).

“Trofej Bora Ivković” za najkompletnijeg vozača (na osnovu plasmana u etapama, na brdskim i prolaznim ciljevima) osvojio je Turčin Mirak Kal.

U poslednjoj etapi od Sremske Mitrovice do Beograda (127 km), pobedio je u fantastičnom sprintu Ahmet Orken (Turska nacionalna) u vremenu 2:51,24 (proseke 44,7 km na čas), ispred Aleksandra Aleksijeva (Bugarska, nacionalna) i Maura Rikecea (Argentina, Nipo Japan). Stević je stigao peti, a najopasniji konkurenti Kirpsa i Tibor deveti i deseti. Zekavica je bio15, a Gabor Kasa 23.

Stević je na ovoj trci bio drugi u u trećoj etapi u Kladovu, i dva puta treći u četvrtoj etapi u Požarevcu (kada je obukao žutu majicu) i u petoj etapi u Sremskoj Mitrovici.

Trka je vožena pod visokim pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam„ povodom obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Na počasnoj bini trofeje su uručili Alisa Marić ministar omladine i sporta Srbije, Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, predstavnici Sekretrijata za sport i omladinu Beograda, Ljubomir Živanović direktor organizacije trke sa saradnicma i druge ugledne zvanice.

– Ministarstvo omladine i sporta već šest godina pomaže organizatorima, ove godine je podržalo trku “Kroz Srbiju” sa tri milona dinara a biciklisti su se odužili svim ljubiteljima sporta sjajnim rezultatima, posebno Ivan Stević kome čestitam na izvanrednom uspehu. Imamo i mladu reprezentacaiju kojoj je ovo bila prva etapa na putu ka Riju…

Živanović se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu finansija i privrede, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Putevima Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije, gradovima domaćinima etapa i svojim saradnicma na pomoći i izuzetno uspešnoj organizaciji ovogodišnje trke… Voda Rosa je bila zvanično piće u karavanu. Novi prijatelj trke bio je „Eurogas“ iz Subotice. Medijski sponzor bio je RTS.

Rezultati, šesta etapa, Sremska Mitrovica – Beograd (127 km): 1. Ahmet Orken (Turska, nacionalna) 2:51,24 časova, 2. Aleksandar Aleksijev (Bugarska, nacionalana), 3. Maruo Rikece (Argentina, Nipo Japan), 4. Žolt Der (Mađarska, UNA), 5. Ivan Stević (Srbija, Tušnad)…14. Jovan Zekavica…23. Gabor Kasa (objica Srbija nacionalna)…26. Nebojša Jovanović (Srbija, Radnički)…svi u vremenu pobednika…48. Stefan Stefanović (Srbija, Festina), 489. Miloš Borisavljević (Srbija, nacionalna) + 19 sekundi itd.

Generalni plasman 53. trke „Kroz Srbiju“: 1. Ivan Stević (Srbija, Tušnad) 20:08,06 časova, 2. Pjotr Kirpsa (Poljska, Mark pol) + 1, 3. Patrik Tibor (Slovačka, Dukla) + 9. Gabor Kasa +19…19. Jovan Zekavica + 3,36 minuta, 38. Esad Hasanović (Srbija, Radnički) + 18,44, 43. Marko Stanković (Srbija, CCN Metalac) + 19,52 itd. Na startu u Niši 11. juna bilo je 119 biciklista, na cilju u Beogradu 105.

Bogata karijera

Ivan Stević je u karijeri osvojio dve svetske medalje na B šampionatima – zlato u Kejptaunu 2007. i plasirao se na OI u Pekingu i srebro u Eglu u Švajcarskoj 2003. i plasirao se na OI u Atini. Na OI u London 2012. otišao na osnovu 78. mesta na svetskoj rang listi.

Ima i pobedu u etapi na trci ekstra kategorije „Oko Džordžije“ 2006.

U 2010. je osvojio titulu šampiona Srbije u drumskoj vožnji. Pobednik je i klasika „Beograd – Čačak“ 2009. i 2010. Bio je šampion države i 2005. i 2009. U etapi na Kroz Srbiju od Čačka do Valjeva pobedio je 2005. Pobeđivao je na klasičnim trkma u SAD „Si oter“ i „Tri veli“. Bio je peti na MI 2005. i osvojio je drumsku titulu na Šampionatu Balkana 2009. u Turskoj….

Ivan Stević je završio 2012. na 78. mestu rang liste sa 140 poena što je najbolji plasman nekog srpskog bicikliste u istoriji. Imao je čak 11 postolja: pobeda u generalnom plasmanu na “VN Sočija” uz dva treća mesta u etapama, drugo mesto u generalnom plasmanu na “Pet krugova oko Moskve” uz pobedu i treće mesto u etapi, postao je šampion Srbije, osvojio je treće mesto na “Velikoj nagradi Moskve”, zauzeo je tri treća mesta u etapama na “Kroz Srbiju”. Nosio je žutu majicu i na “Pet krugova oko Moskve” i na trci “Kroz Srbiju”. Osvojio je i peto mesto u etapi na “Oko Kine” u visokoj 2.1 kategoriji.

Ove godine je Stević na trci ”Kroz Srbiju” upisao 17 bodova – devet za tri postolja u etapama (jedno drugo mesto pet bodova i dva treća po dva) i osam bodova za dva dana u žutoj majici. Ima i 12 poena za dva šesta mesta u trkama kategorije 1.2 “Beograd – Banjaluka” i klasik “Beograd – Čačak” za šta je dobio 12 poena. Trenutno je 372 sa 12 bodova na listu UCI i sa ovih 17 ući će sigurno među 250.

 

Devetorica Srba – 17 pobeda

Na trci „Kroz Srbiju“ devetorica srpskih biciklista pobeđivala su 17 puta:

Radoš Čubrić (1965. i 1970.),
Momčilo Lajzer (1976.),
Dragić Borovićanin (1982.),
Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.),
Rajko Čubrić (1988. i 1989.),
Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.),
Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)
Ivan Stević (2011. i 2013).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.