Stiplčez Rosija u Kragujevcu doneo Steviću žutu majicu na trci „Kroz Srbiju“

posted in: Stare vesti | 0

Let italijanskog bicikliste Enrika Rosija iz hrvatskog tima Meridiana preko pešačkog ostrva na krivini pred mostom u Kragujevcu u drugoj etapi 52. trke „Kroz Srbiju“ voženoj od Niša (146 km), skrojio je ishod i to tako da je srpski olimpijac iz Partizana Ivan Stević, u majici turskog „Salkano tima“, obukao žutu majicu Pošte Srbije Vestern uniona SAP i Si T! Stević, pobednik trke „Kroz Srbiju“ 2011, je osvojio treće mestao u etapi i drugi put u dva dana popeo se na pobedničko postolju, jer je i u prvoj etapi u Nišu takođe bio treći.
U Kragujevcu je slavio italijanski biciklista Enriko Rosi iz ekipe Meridana (Hrvatska) koji je stazu prešao za 3:42,33 časova. Drugo emsto pripalo je Adamu Vadeckom (Poljska Markpol tim), dok je treći stigao Stević…
U generalnom plasmanu, Stević ima vreme 4:50,28 časova, Maksimilijan Rikeci (Argentina, Nipo Japan) na drugoj poziciji ima jednu sekundu zaostatka, baš kao i trećeplasirani Rosi.
Kragujevčani su u velikom broju dočekali bicikliste, ali su na proglašenje pobednika morali da pričekaju jer je sudijski kolegijum zbog žalbi nekoliko vođa ekipa poduže većao. UCI komesar Milan Dvorščik (Slovačka) je prvo usvojio žalbe i distancirao Rosija sa prvog mesta u etapi i za pobednika proglasio Vadeckog, a drugo mesto dodelio Steviću.
Žalbe su se odnosile na potez Rosija koji je na oko 300 metara pre cilja na krivini pred mostom preskočio biciklom preko pešačkog ostrva i skratio, praktično (doduše neznatno), stazu. Došlo i do pada nekoliko biciklista što je usporilo ostatak karavana. To mu je je dalo malu, ali dragocenu, prednost pa je liniju cilja prošao sa dve sekunde prednosti pred velikom grupom. Da je ostalo tako, Stević bi ostao drugi u generalnom iza Rosija, ali…
Posle nove žalbe, ali sada iz Meridiana tima, komesar je preinačio odluku, Rosiju je vratio pobedu, ali je ujedno i celoj grupi dao vreme pobednika pa je takav resplet Steviću doneo žutu majicu! Rosi je pre pet dana pobedio na trci „Oko Slovačke“ koja je u istoj kategoriji kao naša trka.
– Zbunjen sam ovakvim obrtima, jer sam na bini prvo proglašen drugim i dobio zelenu majcu Salkana za najboljeg po bodovima, i bio sam uveren da sam ostao drugi u generalnom – rekao je Stević.- Ali, na kraju sam se posle godinu dana ponovo našao u žutoj majici i to je lep osećaj. Sada nas čeka veoma interesanta etapa do Bajine Bašte sa dosta kupsera gde može da dođe do iznenadnih begova a potom četvrta od Bajine Bašte do Pala sa usponom na Sijemeč i Romaniju gde će se pokazati ko je junak na megdanu u brdima…
Aleksandar Milenković, sportski derektor trke je smirenom izjavom iz sportskog ugla, osvetlio ceo slučaj:
– Biciklizam nije stiplčez i ne bi smele da se preskaču prepreke ali Rosi je bio u poziciji da vidi ostrvo i da reaguje tako da dobije malu prednost i to je iskoristio. Potez je bio i iznuđen jer je time izbegao popadale vozače, ali su oni, sa duge strane usporili ostatak karavana. Nama kao organizatoru je ostalo za nauk da ubuduće kritična mesta dodatno obezbedimo. Odluka komesara je neopoziva i sa njome je ceo slučaj zaključen. Steviću je, sa nekog taktičkog aspekta bilo bolje da je ostao drugi, da drugi brane žutu majcu, ali šta je – tu je…
Francuz Anri Žofro (Telenet Fidea – Belgija) obukao je dve majce tačkastu NIS Gasporm njefta za najkomletnijeg vozača (etape, prolazni i brdski ciljevi) i plavu Sosijete ženral banke za najboljeg brdskog vozača jer je pobedio dva brdska cilja u ovoj etapi. Zelenu majcu Salkana za prolazne ciljve obukao je Rikeci. Mladi 20 godišnji Nemac Kersten Tile, koji je bio prvi na prolaznom cilju u Rekovcu i drugi u Kruševcu, nosiće belu majcu Farmakom MD za najboljeg vozača do 23 godine.
Ovogodišnja 52. trka „Kroz Srbiju“ se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš, Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.
U sponzorskom pulu su i Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je RTS TV Beograd.
Treća etapa je u četvrtak 14. juna od Kragujevca do Bajine Bašte (172,6 km).
Rezultati, druga etapa, Niš – Kragujevac (146 km): 1. Enriko Rosi (Italija, Meridijana Kamen) 3:42,33, 2. Adam Vadecki (Poljska, Markpol), 3. Ivan Stević (Srbija, Salkano), 4. Maksimilijan Rikeci (Argentina, Nipo), 5. Hening Bomel (Nemačka, Brandenburg), 6. Ali Riza Tanriverdi (Turska), 7. Jovan Zekavica (Srbija, Festina), 8. Simone Kampanaro (Italija, Nipo), 9. Martin de Jonge (Holandija, CCN Hong Kong), 10. Petar Panajotov (Bugarska, Železničar Niš) – svi u vremenu pobednika.
Generalni plasman: 1. Stević 4:50,28, 2. Rikeci + 1 sekund, 3. Rosi, 4. Kersten Tile (Nemačka, Brandenburg) svi u vremenu Rikecija, 5. Arno Žofri (Francuska, Fidea) +2, 6. Gergelj Ivanič (Mađarska, Bjanki) – isto vreme, 7. Marcel Sapa (Poljska, Makpol) + 3, 8. Matej Marin (Slovenija, Tusnad) +4, 9. Vadecki –isto vreme, 10. Bomel + 11 sekundi itd..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.