Treća pobeda Žolta Dera na trci „Vuelta Čiapas„ u Meksiku

posted in: Stare vesti | 2

Srpski reprezentativac Žolt Der, novi član kragujevačkog Radničkog, pobedio je u sedmoj, poslednjoj, etapi biciklističke trke „Vuelta Čiapas“ u Meksiku (kategrija 2.2), voženoj na kružnoj stazi oko glavnog grada države Čiapas Tukstle u dužini od 90,3 km. Odsprintao je grupu od 64 vozača. Odličan plasman zabeležio je Marko Stanković stigavši osmi!
U generalnom plasmanu trijumfovao je kolumbijski biciklista Mauricio Neisa (Bojaka Orgule de Amerika), najbolji plasman od srpskih vozača zabeležio je Esad Hasanović na 24. mestu, Der je 25.

U generalnom plasmanu po bodovima, Der je osvojio treće mesto, slavio je Kubanac Alkolea, koji je ujedno i najbolji brdski vozač. U konačnom plasmanu ekipa pobedila je kolumbijska Bojaka, Srbija je deseta.
Žoltu Deru je ovo šesta pobeda u sezoni. Slavio je i u drugoj i šestoj etapi na „Vuelta Čiapas“, pobedio je u trećoj etapi „Vuelta Bolivija“ i na trci „Kup gradonačelnika“ (kategorija 1.2) u Moskvi, a osvojio je prvo mesto na drumskom Šampionatu Srbije za elitu u Subotici. Ima treće mesto u etapi na „Vuelta Bolivija“, bio je peti i šesti u dve trke „Banjaluka – Beograd“ (kategorija 1.2). Završio je drumsku trku na Šampionatu sveta u Melbrunu na 99. mestu.
– Predosećao sam da Der može i od treće pobede, ali je bilo neskromno da je najavljujem – rekao je selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić. – Sjajno je vozio na dosta teškoj stazi, jer iako se radi o glavanom gradu, ulice su sa dosta rupa. Mnogo je pomogao i Dragan Spasić, koji je izvanredno „navukao“ za Dera u sprintu. Do poslednjeg metra „klale“ su se kolumbijske ekipe Bojako Orgulo de Amerika, čiji je sponzor kolumbijska lutrija i koja ima nekoliko veoma iskusnih biciklista učesnika Tura, Đira i Vuelte, i Ebsa u čijim je redovima bio i prošlogodišnji pobednik Libardo Ninjo. Nisu nikome dozvolile da se izdvoje iz grupe, čak ni meksičkim vozačima, tako da je odlučio sprint. Der je sjajno vozio celu trku, nije mala stvar upisati tri etapne pobede na trci kategorije 2.2. Imali smo i treće mesto Hasanovića, i po broju postolja smo jedna od najuspešnijih ekipa na trci!
Nagradni fond od 100.000 dolara isplatiće se kada organizatori dobiju rezultate doping testova. Pobednik u generalnom plasmanu dobiće 10.000 dolara, za 20. mesto nagrada je 600 dolara. Etapna pobeda je vredela 600 dolara, osmo mesto u etapi 200 dolara. Prvi u generalnom plasmanu brdskih i prolaznih ciljeva i za vozače do 23 godine dobiće po 1.600 dolara. Najboljoj ekipi pripašće 2.000 dolara, a petoplasiranoj 500 dolara.

– Organizatori su se veoma trudili i uložili dosta novca u trku. Generalni sponzor je Ministarstvo sporta države Čiapas. Dobili smo dosta bidona za vodu, što nas je spasilo jer smo krenuli sa samo deset, a imali smo i flaširnu vodu u neograničenim količinama jer se ovde ne pije voda iz vodovoda, kao i ručne frižidere i, naravno, gorivo za autombil ekipe. Malo problema bilo je kod smeštaja, ne zbog kvaliteta hotela nego zato što smo bili raštrkani. Jednom je ekipa bila podeljena u tri hotela. Komesar, Kubanac, govorio je samo španski i italijanski, a u organzicionom timu veoma mali broj ljudi je znao engleski, ali smo se ipak dobro sporazumevali. U celini, sa ove trke nosimo sjajne utiske, čestitam svim vozačima i zahvaljujum se na pomoći mom saradniku i bratu Rajku Čubriću koji je bio i maser ekipe i mehaničaru Boži Jovanoviću. Iz Tukstle letimo u Sijudad Meksiko i tu ćemo provesti jedan dan do polaska. Nadam se de ćemo imati vremena da makar malo razgledamo ovaj ogromni grad – dodao je Radiša Čubrić.

– Rezultati poslednje, sedme, etape 90,3 km oko Tukstle: 1. Žolt Der (Srbija) 2:12,23 časova (prosek 40,9 km na čas), 2. Danijel Huarez (Argentina, Akme), 3. Ismael Kolado (Dominikanska republika – nacionalni tim)…8. Marko Stanković, 24. Esad Hasanović, 45. Dragan Spasić – svi u vremenu Dera itd. Ukupno je završio 81 vozač od 128 kliko je startovalo. Odustali su srpski reprezentativci Gabor Kasa i Dejan Vidaković (teški kvarovi na biciklima) i Predrag Prokić.

– Konačni generalni plasman: 1. Mauricio Neisa (Kolubija, Bojaka Orgulo de Amerika) 18:55,40 časova, 2. Florensio Ramos (Meksiko, Kanels Turbo) + 35 sekundi zaostatka, 3. Jahir Vilmar Perez (Kolumbija, Ebsa) + 55 sekundi zaostatka …24. Hasanović + 11,46 minuta, 25. Der – isti zaostatak, 57. Stanković + 49,58, 63. Spasić + 59,31 minuta zaostatka itd.

– U bodovanju za bicikliste do 23 godine Stanković je 13. Pobedio je Kastiblanko (Kolumbija, Ebsa). Esad Hasanović je deseti u bodovanju brdskih vozača.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.