Tri tima iz Srbije na 51. trci „Korz Srbiju“, Stević kao 45. evropski vozač startuje 13. juna u Rumi!

posted in: Stare vesti | 0

Na 51. biciklističkoj trci „Kroz Srbiju“ (13. – 19. jun, kategorija 2.2 za olimpijske bodove) startovaće tri srpske selekcije: Partizan „Pauer muv“, Radnički iz Kragujevca i Metalac iz Kraljeva, a selektor Radiša Čubrić na konferenciji za medije u sali Turističke organzacije Srbije je obećao:
– Naš cilj je da prekinemo devet sušnih godina od poslednjeg slavlja srpskog bicikliste Aleksandra Nikačevića 2002. i da ponovo naš takmičar pobedi najcenjeniju srpsku trku. Konkurencija je veoma dobra, skoro polovina timova ima vozače koji su sposobni da se upuste u borbu za prvo mesto. Naša prednost je da imao tri veoma dobre selekcije na trci, ali da možemo da napadamo sa četiri strane, jer je u turskoj Manisi sjajni Subotičanin Gabor Kasa, i tako čuvamo adute. Odlučili smo da ove godine, sledeći dobru praksu sa drugih trka, ne šaljemo reprezentaciju već da vozače ostavimo u njihovim timovima, gde se dobro poznaju međusobno i gde mogu da očekuju maksimalnu pomoć. Naravno, pritisak je na Ivanu Steviću, koji je, po onome što je pokazao na nekoliko trka, spreman da pobedi, ali pravićemo taktiku u zavisnosti od razvoja situacije na drumu. U Radničkom je naš drugi adut Žolt Der za pobede u etapama, ali ne treba zaboraviti ni Nebojšu Jovanovića…

Ivan Stević je ove godine na pet trka osvajao svetske bodove i trenutno je 45. na rang listi UCI za Evropa tur! Ovo je jedan od najboljih plasmana nekog srpskog bicikliste u ovom delu sezone. Pobedom na trci „Kup gradonačelnika“ u Moskvi (kategrija 1.2) zaradio je 40 bodova, a za drugo mesto u trci „Pet krugova oko Moskve“ pripalo mu je 30 bodova. Takođe bio je drugi u prvoj etapi ove trke i osvjio je pet bodova. U prvom delu trke „Banjaluka – Beograd“ zauzeo je sedmo mesto i osvojio šest bodova, u drugom delu bio je šesti i zaradio je osam poena. Na trci u Letoniji dobio još deset bodova i ukupno ima 99 poena!
– Bodovi su nam u predolimpijskoj godini veoma važni jer želimo da biciklizam ima predstavnike na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i da ne prekinemo niz učešća od Atine- rekao je Stević- U biciklizmu je veoma teško nešto sa sigurnošću obećati, ali imao dobre vozače i ekipe i nadam se da ćemo se na kraju trke radovati pobedama i novim bodovima.
Poznat je za sada samo sastav Partizan „Pauer muva“, jedinog srpskog profi tima i startovaće Ivan Stević, Nebojša Jovanović, Esad Hasanović, Dragan Spasić, Nikola Kozomara i Jovan Zekavca. Crno beli su lane osvojili ekipno prvo mesto, a Esad Hasanović je bio treći u generalnom plasmanu. Pobedio je u jednoj etapi i tri dana nosio žutu majicu.
Predsednik Organizacionog komiteta Goran Petković, državni sekretar za turizam uMinistarstvu turizma i regionalnog razvoja, je istakao:
– Sport, posebeno biciklizam izuzetno pomaže predstavljanju prirodnih lepota Srbije i trka „Kroz Srbiju“ se i ove godine vozi pod sloganom „Turizam i biciklizam zajedno“. Karavan sa oko 400 učesnika proći će kroz najlepše nacionalne parkove Srbije , voziće obroncima Tare, pored Drine i Dunava do Đerdapa, biciklisti će moći da vide i Lepenski vir, Smederevsvsku tvrđavu, Romulijanu… Trasa ide i delom evropskog „Ciklo koridora šest“ pored Dunava, pa je i to prilika da se predstave naši potencijali u ciklo turizmu.
Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije je najavila akciju „Moja zemlja – moje putovanj“ kojom se pozivaju građani Srbije da se uključe u programe aktivnog odmora i upoznaju svoju zemlju, gradove i sugrađane.
Predsednik Opštine Ruma, gde je start trke, Goran Vuković obećao je uzbudljiv početak na atraktivnoj kružnoj stazi od 111 km koja će proći kroz celu teritoriju ove opštine. Ruma je lane bila domaćin cilja trke.
Direktor organizacije trke Ljubomnir Živanović istakao je da trka „Kroz Srbiju“, po ugledu na Tur i druge velike trke, od ove godine uvodi da cilj stalno bude u Beogradu i zahvalio se Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije na pomoći i podršci. Posebno je istako dragocenu ulogu gradova domaćina etapa Rume, Banje Koviljače, Pala, Bajine Bašte, Užica, Niša, Sokobanje, Kladova, Lepenskog vira i Beograda.
Zelenu majicu za najboljeg sprintera sponzorisaće Pošta Srbije, plavu majicu za najbolje brske vozače „Sisijetete ženeral banka“. Već 12 godina je zvanični merilac vremena Festina, a Prolom voda je zvanično piće trke. Biciklisti popiju i do 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbediće da sva vozila u trci imaju dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaju i Putevi Srbije jer je veoma važno da biciklisti voze na dobrim drumovima. Pridužila se i firma Mormai. Sa trkom „Kroz Srbiju“ će će i ove godine biti sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića.
– Trka će imati 1.380 km u sedam etapa, start je u Rumi, cilj u Beogradu. Na stazi je 13 brdskih ciljeva i „krov trke“ je na Romaniji na 1.296 metara nadmorske visine – rekao je direktor trke Aleksandar Milenković.- Imaćemo i 18 prolaznh ciljeva i očekujemo veoma uzbudljive etape. Dve velike zvezde dolaze u ekipi „Kristina vočis onfon“ iz Danske , vlasnik tačkaste majice sa Tura Rasmunsen i sjajni sprinter Alesanadro Furlan koji je već pobeđivao etape na našoj trci. Nemci dovode vrhunske pistaše okićene olimpijskim i svetskim medaljam. U karavanu će biti oko 120 biciklista u 20 ekipa.

 • Raspored etapa 51. trke „Kroz Srbiju“
 • Prva, 13. jun: Ruma (kružna, 111,6 km)
  Druga, 14. jun: Banja Koviljača – Pale (Republika Srpska, 166,5 km)
  Treća, 15. jun: Pale – Bajina Bašta (171,7 km)
  Četvrta, 16. jun: Užice – Niš (233 km)
  Peta, 17. jun. Niš – Soko banja (84,5 km)
  Šesta, 18. jun: Soko banja – Kladovo (189,5 km)
  Sedma, 19. jun: Lepenski vir – Beograd (168 km)

Svi srpski biciklisti pobednici trka “Kroz Srbiju”

Na trci „Kroz Srbiju“ od vozača iz Srbije pobeđivali su Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.