U subotu 17. klasik „Beograd – Čačak“ u nedelju „Dolinom vekova“

posted in: Stare vesti | 0

Prvi i jedini srpski klasik (jednodnevna trka koja se stalno vozi na istoj stazi, od grada do grada) „Beograd – Čačak“ odžaće se 17. put u subotu 15. maja. Organizator je klub Borac iz Čačka, a start je u 13,30 časova na Trgu republike iu Beogradu i biciklisti iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i BiH preći će stazu od 140 kilometra Beograd – Stepojevac – Ljig – Gornji Milanovac – Čačak. Najveće iskušenje, gde se obično rešava pitanje pobednika, biće uspon na Rudnik u finišu trke.
– Očekujemo bicikliste u centru Čačka oko 17 časova – kaže direktor trke Dragan Dostanić. – Dolaze najbolji srpski biciklisti, jer se trke boduje za Ligu Srbije u kategorijama juniora i seniora – elita, kao i dobre inostrane ekipe. Generalni sponzor je „Sava osiguranje“ iz Beograda a pomogli su nam i „Dunav osiguraanje“, Simgrad, PG most, BG tehnik, Urban projekt, Furneks, Sitoprint, Hitna pomoć Čačak kao i naši veliki prijatelji iz MUP Srbije, pripadnici saobraćajne policije, koji će obezbeđivati stazu…

Prošle godine pobedio je Ivan Stević (profi tim „Partizan Srbija“). Najuspešniji biciklista sa tri pobede je Mićo Brković. Do sada su lovore na ovoj trci osvajali – 1994. Bojan Ristivojević (Borac, Čačak), 1995. Dragomir Živković (OBK Beograd), 1996. Milan Živković (OBK Beograd), 1997. Mićo Brković (Borac), 1998. Aleksandar Milenković (OBK Beograd), 1999. Mikoš Rnjaković (Milicionar), 2000. Viktor Laza (Milicionar), 2001. Danilo Drašković (Partizan), 2001, Predrag Prokić (Borac), 2003. Mićo Brković (Partizan), 2004. Mićo Brković (Železničar MBN), 2005. Žolt Der (Partizan), 2006. Goran Šmelcerović (Železničar MBN), 2007. Matija Kvasina (Perutnina Ptuj), 2008. Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj) i 2009. Ivan Stević (Partizan).
Za Ligu Srbije bodovaće se i trka „Dolinom vekova“ u nedelju 16. maja, koju organizuje klub Metalac iz Kraljeva uz podršku firmi Radijator, Belt, Vetini, Voda „Vrnjačko vrelo“, Blažeks, Galant kolači i Kotlenik promet. Staza je delom na autodromu Beranovac, gde će se voziti krugovi i, potom, se izlazi na drum prema Kovaču, Žiči, Mataruškoj banji i Konarevu a cilj je posle jakog uspona na Progorelici.
– Dolaze nam, uz najbolje srpske bicikliste, jer se trka boduje za ligu u kategorijama mlađih kadeta, kadeta, juniora i seniora – elita, i gosti iz Bugarske, Mađarske i BiH – kaže direktor trke Radiša Čubrić.- Stratovaće i mastersi, ali se neće bodovati za ligu. Zahvaljujući Ministarstvu za odbranu Srbije i Olimpijskom komitetu Srbije, staza na Beranovcu će ubuduće biti otvorena dva dana u nedelji za bicikliste, što nam mnogo znači jer ćemo moći da bezbedno organizujemo treninge i takmičenja.
Ovo je druga trka „Dolinom vekova“. Prva, prošle godine, ostaće upamćena kao trka sa najtežim ciljem u srpskom biciklizmu. Na Progorelici, biciklisti „padaju na leđa“ na usponu! Pobedio je Slovenac Kristijan Đurašek, a bodove za ligu osvojio je drugoplasirani Igor Pajović iz niškog Železničara MBN.
Strat prvih trka je nedelju u 11 časova (seniori i juniori 105 km, mlađi kadeti 30 km), potom u 11,05 startuju kadeti (54,5 km) i na kraju od 11,45 mastersi (40 km).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.