Nikola Milanović iz Policajca 20. na Šampinatu SAD u biciklizmu za studente

posted in: Stare vesti | 0

Nekadašnji reprezentativac Srbije, član beogradskog Policajca Nikola Milanović, student na koledžu Mars Hil iz Severne Karoline, osvojio je 20. mesto u kriterijumskoj trci na Šampionatu SAD za studente održanom u Medisonu u Viskonsinu, a kao član ekipe može da se podiči šestim mestom u konkurenciji čak 45 koledža!
– Naša ekipe došla je na Šampionat SAD kao prva u Jugoistočnog konferenciji u drugoj diviziji gde se takmiče koledži koji imaju do 15.000 studenata – kaže Nikola Milanović koji je uspešnu karijeru počeo u Čukaričkom, a nastavio u Policajcu. – Konkurencija je bila izuzetna, vozili smo sa biciklistama fakulteta iz Tenesija, Severne Karoline, Južne Karoline, Džordžije, Alabame i Floride, ukupno 32 selekcije, pobedili smo i stekli prvo da sa osam takmačara i takmičarki učestvujemo na Šampionatu SAD. Ovo je veoma važno prvenstvo, voze i studenti koji su članovi profi ekipa kao na primr BMC. Bez lažne skromnosti, mislim da je na ovaj rezultat uticao i moj dolazak, napravili smo dobar tim i poraslo je interesovanje. Lane je Mars Hil učestvovao na šampionatu sa smo dva takmičara, sada smo imali skoro maksimalan broj…


Trener ekipe je Hju Moran, nekadašnji profesionalac u srpskoj profi ekipi „Aerospejs endžiniering“ koji je jedno vreme vodio sadašnji selektor Srbije Radiša Čubrić, a u kojoj su vozili Viktor Laza, Esad Hasanović, Predrag Prokić, Nebojša Jovanović i Ivan Stević. Kako ističe Milanović, Moran je veoma zaslužan za ovaj uspeh:
– Pod njegovim rukovodstvom, ekipa je imala, u sezoni koja je trajala sedam vikenda u februaru i aprilu, čak šest pobeda. Na šampionatu smo vozili u svakoj disciplini i ukupno šesto mesto u konkurenciji koledža sa mnogo većim budžetima, kao na primer Jejl koji je sedmi, ili Djuk koji je 11, ali i Vojne akademije, Vazduhoplovne akademije, Humbolta…je zaista uspeh. Sada nam se otvaraju širom vrata da nađemo nove sponzore, popularnost biciklizma je porasla na našem koledžu… Biciklisti iz Srbije ako žele, mogu da konkurišu za stipendije u SAD, ovaj sport ima „prolaz“ kao studentski sport i stependije koje dobijaju za školovanje, veće su od onoga što bi, eventualno, zardili i u profesionalnoj kontinentalnoj ekipi za godinu dana. Ne treba da čudi, zato, to ima dosta dobrih biciklista iz Evrope u koledž ekipama.
Ukupno po bodovima, pobedio je Vitman koledž sa 455 poena, drugi je Mesa stejt koledž sa 429 bodova, treći je Masačusets institut of tehnolodži (MIT) sa 332 boda. Na šestom mestu, Mars Hil koledž Nikole Milanovića imao je 223 boda i osvajao je poene u svakoj disciplini. Vozile su se dve drumske trke, jedan kriterijum i jedan hronometar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.