U subotu i nedelju 28. i 29. avgusta u Beogradu Šampionat Balkana „Trofej Beograda – Velika nagrada Agrobanke“

posted in: Stare vesti | 0

Biciklistički savez Beograda, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Ministarstva omladine i sporta Srbije i uz saradnju sa BS Srbije i gradskim beogradskim opštinama Stari grad, Surčin, Barajevo, Vračar, Novi Beograd, Lazarevac, Voždovac, Zemun, Rakovica, Palilula… organizovaće u subotu i nedelju juniorski i kadetski Šampionat Balkana „Trofej Beograda – Velika nagrada Agrobanke“.

– Dolaze nam u goste veoma kvalitetne selekcije Bugarske, Makedonije, Rumunije, Grčke, BiH i Slovenije, očekujemo i Tursku kojoj je poslat poziv ali se nisu još prijavili – istakao je u pozdravnoj reči na konferenciji u medija centru SOS kanala predsednik Biciklističkog saveza Beograda Nebojša Popov. – Zahvaljujemo se na pomoći beogradskim opštinama, posebno Barajevu, Surčinu i Sopotu, na čijim teritorijama tradicionalno biciklisti organizuju trke. Veliku podršku imamo od predsednice opštine Barajevo Branke Savić, koja je i predsednik Organizacionog odbora Šampionata Balkana, kao i od Vladana Janićijevića, predsednika Opštine Surčin, jer će se prva trku na hronometar u subotu voziti na na izvanrednoj stazi u Bojčinskoj šumi!

Žutu majicu darovaće tradicionalni sponzor ove manifestacije Agrobanka, najstarija domaća banakarska institucija:

– Agorbanka, kao ugledna domaća banka, mnogo pomaže domaćem sportu, bili smo i uz fudbalere Partizana i Crvene zvezde, kao i FS Srbije, a uz bicikliste smo jer mislimo da je dobro ulagati u mlade sportiste koji se bave veoma zdravim sportom – naglasio je Branislav Pešić, član IO Agrobanke.

Organizatorima su pomogle i firme, kao je naglasio generalni sekretar BS Beograda Ranko Marić, veliki prijatelji biciklističkog sporta: AMSS, Albo, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom, Dom zdravlja Ristić, BAS, Banem, GSP, Beograd put, Kola Kola i Beogradski sajam.

– Svakako, očekujemo medalje od članova naših reprezentacija, a najveće rivale imaće u Bugarima i Slovencima – rekao je direktor juniorske Balkanijade Nikola Jakovljević. – Staze su izvanredne, na hronometar će se voziti na novom asfaltu u Bojčinskoj šumi, a drumska trka je na stazi koja bi mogla da ugosti i učesnike šampionata sveta …

Marko Živanović, direktor kadetske Balkanijade istakao je da je konkurencija na Prvstvu Balkana izuzetno jaka i da očekuje veliku borbu za trofeje i žutu majicu Agrobanke:

– Naši vozači su u krugu favorita, ipak dobro poznaju staze, naročito za drumski šampionat jer se na njoj svake godine vozi nekoliko domaćih trka..

Mladi vozač Partizana, kadetski reprezentativac Aleksandar Mitić obećao je:

– Dobro znamo stazu, na bojimo se jake konkurencije i trudićemo se da osvojimo medalje…

Konferenciji za medije prisustvovao je i generalni sekretar BSS Petar Rokvić, mladi trener profi ekipe „Partizan Srbija“ Dušan Banović i brojni novinari i prijatelji biciklizma.

Staza za hronometra u Bojčinskoj šumi je 18,6 km za juniore i 9,2 km za kadete i start je u 11 časova. Juniorska drumska trka voziće se u nedelju od 10 časova i start je kod Spomen parka u Jajincima, a cilj posle 91,2 km na vrhu Avale. Mladi biciklisti proći će kroz Ripanj i deo ovog naselja Timočki kraj kroz koji prvi put ide staza, potom preko Gumčevog brda, Barajeva, Manića, Sopota, Ralje do vrha Avale.

Kadeti će voziti od Jajinaca preko Trešnje, Ralje, Đurinaca, Ralje, Trešnje, podnožja Avale do vrha Avale i staza je 65 km.

Selektor Saša Gajičić odredio je ovaj juniorski sastav: Đorđe Stevanović, Marko Bogdanović, Miloš Stojanović, Lazar Erić, Marko Danilović i Uroš Jovanović. Pošto naši mladi olimpijci Lazar Jovanović, Filip Pavlović i Aleksa Veličković dolaze u petak iz Singapura, moguće su i promene u sastavu…

Vođa kadetske ekipe je Marko Nikićijević a na listi reprezentativaca su Miloš Borisavljević, Stefan Stefanović, Marko Polumirac, Luka Samardžić, Aleksandar Mitić i Luka Kotur.

Prošle godine u Tekirdagu u Turskoj, na Šampionatu Balkana, srpski junior Nikla Stefanović osvojio je bronzu u vožnji na hronometar. Nikola Kozmara okitio se srebrom, Jovan Zekavica bronzom u drumskoj trci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.