Vetar zaustavio srpske bicikliste u Meksiku

posted in: Stare vesti | 0

Srpski biciklisti nisu se proslavili u trećoj etapi trke „Vuleta Čiapas“ u Meksiku u kategoriji 2.2 za bodove u Amerika turu. Dugačka etapa od Tonale do glavnog grada pokrajine Čiapas Tukstle (178 km) valovita sa „kupserima“ vožena je po jakom vetru i to sve vreme u grudi! Nabolji plasman zabeležio je na 24. mestu Esad Hasanović ali sa preko devet minuta zaostatka i sada je 25. u generalnom poretku. Mladi Milopš Stojanović (19 godina) koji je bio 13. završio je etapu na 61. mest sa preko 36 minuta slabijim vremenom i pao je na 48. mesto u ukupnom plasmanu…
– Ne mogu ništa da im zamerim, borili su se koliko su mogli – kaže selektor Radiša Čubrić.- Hasanović je bio u nekoliko begova, u jednom trenutku na oko 40 km do cilja činilo se da će uspeti da ulovi prvu grupu od 16 biciklista, ali je stao na brdu na oko 30 km do kraja etape. Za malo nije uspeo da uhvati priključak. Mladi Miloš Stojanović, junak druge etape, je bio blizu da se preseli u drugu grupu sa Hasanovićem, ali je i on posustao… Četvrta etapa je kratka, samo 78 km ali sa 50 km brda i penje se u San Kristobal preko prevoja na 2.500 metara nadmorske visine. Nadamo se da će se Hasanović oporovati da pokuša da se vrati u prvih 20 u generelnom.
Koliko je su vozači iz Kolumbije, Meksika , Gvatemale, Čilea, Venecuele… u prednosti jer su u punoj formi i naviknuti su na ovu klumu, pokazuje podatak da je u prvih 15 u etapi bio samo jedan Evropljanin, Španac Garsija, koji vozi za meksički Kanels turbo. Hasanović je bio treći Evropljanin u plasmanu u etapi!
Gregorio Ladino (Kolumbija, Kanels Turbo ) je pobedio u trećoj etapi u vremenu 4:28,34 časova (prosek 38,8 km na čas) stigavši solo na cilj sa 36 sekundi boljim vremenom od grupe u kojoj je bilo 15 biciklista. Drugo mrsto pripalo je Maki Romanu (Venecuela, Loteria del Tačira), a treće Viktoru Garsiji (Španija, Kanels turbo). Plasmani srpskih biciklista u etapi: 24. Esad Hasanović + 9,07, 49. Nikola Kozomara + 36,31, 54. Marko Stanković + 36,33, 61. Miloš Stojanović, 76. Dragan Spasić – svi u vremenu Kozomare. U karavanu su 84 vozača. Ekipno, u etapi najbaolja je bila selekcija Kanels turbo (Meksiko), Srbija je bila 11, druga najbolja evropska ekipa posle Katalonije (šesta) a ispred Danske i Emilija Romanje (Italija).
Žutu majicu preuzeo je Ivan Mauricio Kasas (Kolubija Bojaka Orgulu) u vremenu 11:10,22 jer je lider posle dve etape Španac Sergi Eskobar (Katalonija) stigao 23. u vremenu Hasanovića. Drugi je Vinsente Muga (Čile, 2R Bjanči) sa 16 sekundi zaostatka, a treći Hoze Flober Penja (Koluimbija, Kolumbija independes) sa 30 sekundi slabijim vremenom. Pozicije srpskih biciklsta u generalnom poretku: 25. Hasanović + 15,46, 48. Stojanović + 43,02, 54, Kozomara +46,03m, 55. Stanković + 46,05, 71. Spasič + 48,32 minuta zaostatka. Ekipno, Kanels turbo vodi, Srbija je 11.
U reprezentaciji Srbije u Meksiku su Esad Hasanović (Radnički, Kragujevac), Nikola Kozomara (Partizan), Dragan Spasić (Železničar MBN), Marko Stanković, Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (svi Metalac, Kraljevo). U stručnom štabu su, uz selektora Čubrića mehaničar Aleksandar Jugović i fizioterapeut Goran Dimitrov. Milivojević je odustao u drugoj etapi zbog stomačnih tegoba i sunčanice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.