Žolt Der: „Sudija mi nije progledao kroz prste na trci u Boliviji“

posted in: Stare vesti | 0

Srpski reprezentativac Žolt Der, profesionalac u ekipi „Partizan Srbija“, koji je kao gost u mađarskom timu „Star sajkling“ vozio na trci „Vuelta Bolivija“, isključen je sa trke u petoj etapi zbog kačenja za autombil ekipe. Kažnjen je sa 100 švajcarskih franaka, kao i trener njegove ekipe. Šampion Srbije u drumskoj trci ove godine Žolt Der je ovako opisao događaj:
– Startovali smo na 3.800 metara i peli smo se preko tri brda na 4.500 metara. Noć pre etape sam se nekoliko puta budio, činilo mi se da se gušim. Znao sam da obično na velikoj nadmorskoj visini kriza hvata samo jedan dan, mene je stigla u najtežoj etapi! Imao sam jaku glavobolju i mučnine, skoro sam povraćao u toku etape i zakačio sam se za vozilo ekipe, ali sam predhodno dobio odobrenje i od sudije, koji je bio odmah iza nas, kao i od organizatora trke. Sa mnom je bilo još nekoliko biciklista koji su se, takođe, “šlepovali“. Bili smo na začelju, nismo ugrožavali ničiji plasman. Meni je bilo samo stalo da preživim i dođem do cilja…

Na cilju, komesar UCI je bio neumoljiv, iz trke je isključio Dera, koji je u prve četiri etape bio dva puta na postolju – bio je treći u prvoj, pobedio je u trećoj!
– Imao sam utisak da je, na neki način, svima hteo da pokaže da oni koji pobeđuju sebi ne smeju da dozvole ovakav trenutak slabosti. Da sam, možda, u pravu svedoči i podatak da moje sapatnike, koji su se takođe držali za naš automobil, nije isključio! Ipak, veoma sam zadovoljan, mislim da se dosta lepog čulo o Srbiji i srpskom biciklizmu na ovoj trci. Organizatori su mi rekli da dogodine ima mesta za reprezentaciju Srbije, da će poslati poziv i obezbediti najbolje uslove za dolazak.
Žolt Der će ostati u Boliviji do 17. novembra, potom leti za Budimpeštu ali neće u Srbiju, već je sa devojkom planirao i kraće turističko putovanje:
– Koristim svaki dan za treninge u okolini La Paza, koji je na 3.800 metara nadmorske visine. Vozio sam poslednjih dana po pet časova, ali slabijim intenzitetom, pa sam, ipak, isceđen kao limun. Vraćam se za Beograd 24. novembra i vizu za Meksiko ću, pošto ne ostajem u Boliviji, izvaditi u Ambasadi Meksika u Beogradu sa ostalim reprezentativcima. Na trku „Oko Meksika“ po planu krećemo 27. novembra, a trka je u kategoriji 2.2 od 30. novembra do 5. decembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.