Ivan Stević pobednik 51. trke „kroz Srbiju“

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević, retprezentativac beogradskog Partizan „Pauer muva“ pobednik je 51. trke „Kroz Srbiju“ završene posle sedam etapa u Beogradu.
Stević je za dve sekunde pretekao danskog biciklistu Miahela Rasmusena (Kristina vočis) dok je treće mesto pripalo Matijeu Konversetu (Francuska AVC) sa 14 sekundi slabijim vremenom.
Na žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja ljubitelji biciklizma u Srbiji čekali su punih devet godine. Poslednji pobednik iz Srbije bio je Aleksandar Nikačević 2002…

U poslednjoj, sedmoj etapi od Lepenskog vira do Beograda od 168 km, mladi biciklista Partizan „Pauer muva“ Jovan Zekavica zauzeo je deveto mesto u vremenu pobednika, Francuza Sebastijana Žulijena  člana američke ekipe CMI BSI koji je trijumfovao u sprintu velike grupe biciklista posle 4:12,46 časova vožnje. Drugi je bio Anđelo Furlan (Italija, Kristina vočis) a treći Tom Meusen (Belgija, Telenet Fidea).  Stević je stigao 31. takođe u vremenu pobednika.
Četvrto mesto u generalnom plasmanu pripalo je mladom srpskom biciklisti iz subotičkog Spartaka Gaboru Kasi koji je na ovoj tric vozio za tursku Manisa spor. Kasa je takođe osvojio i belu majicu Planinka vode za najboljeg vozača do 23 godine u karavanu.
Zelenu majicu Pošte Srbije za prolazne ciljeve osvojio je Polihronos Đorđakis (Grčka) dok je plava majica „Sosijete ženeral banke“ za brdske ciljeve pripala Reinbertu Veilingi (Holandija, Kaćuša). Najbolja ekipa je  AVC (Eks an Provans, Francuska)  koja je osvajila crvenu majicu Ministarstva omladine i sporta Srbije, dok je Trofej Bora Ivković za nauspešnijeg biciklistu na prolaznim,  i brdskim ciljevima i u etapama osvojio Pavel Gatskij (Kazahstan, Astana).
Žutu majicu Steviću na bini ispred Narodne skupštine u Beogradu obukao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja  Nebojša Ćirić.
Direktor organizacije Ljubomir Živanović zahvalio se na pomoći Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije. Posebno je istakao dragocenu ulogu gradova domaćina etapa Rume, Banje Koviljače, Pala, Bajine Bašte, Užica, Niša, Sokobanje, Kladova, Lepenskog vira i Beograda.
Već 12 godina je zvanični merilac vremena je  Festina i ona je nagradila ručnim časovnicima pobednike svih etapa i Ivana Stevića. Prolom voda je bila zvanično piće trke. Biciklisti popiju i do 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbedio je  za sva vozila u trci dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaili su  i Putevi Srbije i biciklisti su vozili na dobrim drumovima. Pridužila se sponzorskom pulu za 51. trku i firma Mormai i Vestern union. Sa trkom „Kroz Srbiju“ će i ove godine bio sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića.
Na počasnoj bini među uglednim zvanicama bili su i direktor Olimpijskog komiteta Srbije dr Branislav Jevtić i predsednik BSS Srbije Dragan Dostanić.
U Rumi 13. juna starovala su 102 vozača u 18 ekipa iz 16 zemalja, trku  su završila 84 takmičara.

Žetva olimpijskih bodova na trci „Kroz Srbiju“

Srpski biciklizam je imao berićetnu žetvu olimpijskih bodova na 51. trci „Kroz Srbiju“ u kategoriji 2.2 Evropa tura.
Ukupno je osvojeno 85 poena, od toga Stević je doneo 59, a Gabor Kasa 26!
Steviću je za prvo mesto u generalnom plasmanu pripalo 40 bodova, bio je treći uz drugoj etapi i zaradio je dva boda, a za drugo mesto u trećoj etapi dobio je pet bodova. Za tri dana u žutoj majici pripalo mu je ukupno 12 poena (po četiri za svaki dan na vodećoj poziciji)  i njegov bilans je 59 poena.
Kasi je za četvrto mesto u generalnom plasmanu pripalo 12 bodova, za pobedu u  drugoj etapi dobio je osam bodova i za treće mesto u petoj etapi dva boda. Proveo je i jedan dan u žutom i zaradio četiri poena, ukupno 26!
Stević je pred trku „Kroz Srbiju“ bio 45. na rang listi Evrope tura sa 99 bodova. Za pobedu u „Kupu gradonačelnika“ u Moskvi (kategorija 1.2) osvojio je 40 bodova, za drugo mesto u generalnom plasmanu na trci „Pet krugova oko Moskve“ (kategorija 2.2) zaradio je 30 poena.
Za peto mesto u trci „Velika nagrada Jurmale“ (kategorija 1.2) Letoniji osvojio je deset bodova, bio je šesti u prvom delu trke „Banjaluka Beograd“ (osma bodova) a u drugom delu bio je sedmi i pripalo mu je šest bodova. Obe trke su bile u kategoriji 1.2, Za drugo mesto u etapi na „Pet krugova oko Moskve“ dobio je pet poena.


Mnogo uspeha u bogatoj karijeri

Ivan Stević (31 godina) je u karijeri osvojio dve svetske medalje na B šampionatima – zlato u Kejptanu 2007. i plasirao se na OI u Pekingu i srebro u Eglu u Švajcarskoj 2003. i plasirao se na OI u Atini. Ima i pobedu u etapi na trci ekstra kategorije Oko Džordžije 2006. Prošle godine je osvojio titulu šampiona Srbije u drumskoj vožnji. Pobednik je i  klasika Beograd – Čačak 2009. i 2010.  Bio je šampion države i 2005. i 2009. U etapi na Kroz Srbiju od Čačka do Valjeva pobedio je 2005. Pobeđivao je na klasičnim trkama u SAD „Si oter“ i „Tri veli“. Bio je peti na MI 2005. i osvojio je drumsku titulu na Šampionatu Balkana 2009. u Turskoj….

Svi srpski biciklisti pobednici trka “Kroz Srbiju”

Na trci „Kroz Srbiju“ od vozača iz Srbije pobeđivali su

  • Radoš Čubrić (1965. i 1970.),
  • Momčilo Lajzer (1976.),
  • Dragić Borovićanin (1982.),
  • Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.),
  • Rajko Čubrić (1988. i 1989.),
  • Zoran Ilić (1992.),
  • Saša Gajičić (1997. i 2001.),
  • Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)
  • Ivan Stević (2011.).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.