Klub Fruškogorac obeležiće 22. septembra “Svetski dan bez automobila”

posted in: Stare vesti | 0

Biciklistički klub Fruškogorac iz Sremske Kamenice, u saradnji sa BS Vojvodine i društveno političkim i sportskim organizacijama Novog Sada, organizovaće 22. septembra promotivnu vožnju kojom će se u okviru “Evropske nedelje mobilnosti” (16- 22. septembar) obeležiti 22. septembar “Svetski dan bez automobila”.
Dobrodošli su svi koji žele da se svojim biciklom provozaju u uslovima poštovanja saobraćajnih propisa u periodu od 17 do 18 sati od Trga Slobode sledećim ulicama: Njegoševa do Trifkovićevog trga, Miletićeva, Zlatne grede, Pašićeva, Trg Marije Trandafil, Temerinska, Jovana Cvijića, Kisačka, Jovana Subotića, Bulevar Mihajla Pupina, Žarka Zrenjanina, Stražilovska, Bulevar Cara Lazara, Fruškogorska, Bulevar Despota Stefana, Balzakova, “1.300 kaplara”
do Ribarskog ostrva…


Po završetku biciklističke ture na Ribarskom ostrvu nastaviće se druženje uz porciju pasulja, gde će svaki učesnik potpisom potvrditi opredelenje za očuvanjem životne sredine.
– Želimo da obeležavanjem “Svetskog dana bez automobila”doprinesemo razvoju biciklističke kulture, širenju svesti o značaju očuvanja sredine u kojoj živimo kao i popularisanju alternativnih načina prevoza – istakla je Jadranka Bjelica u ime organizatora, kluba Fruškogorac.- Evropska unija je 2002. pokrenula inicijativu da se menjaju i prilagođavaju svakodnevni načini putovanja po gradu i ostavljanjem automobila kod kuće učini veliki korak prema poboljšanju kvaliteta vazduha i unapređenju života i zdravlja svakog pojedinca. Želju svojih građana uvidele su i lokalne vlasti, pa je ova manifestacija postajala simbol zalaganja za čistiju urbanu okolinu u kojoj svake godine učestvuje sve više gradova. Prošle godine “Svetski dan bez automobila” organizovan je 2.221 gradu iz 42 države, čime je broj stanovnika, potencijalno upoznatih sa potrebama promene saobraćaja u urbanim sredinama, narastao na preko 220 miliona.
Glavna tema “Evropske nedelje mobilnosti” za 2011. je “”Alternativna mobilnost”. Evropska unija je prihvatila čitav niz ambicioznih ciljeva koje treba ispuniti do 2020: smanjenje emisije štetnih gasova za 20 procenata, uz istovremeni porast energetske efikasnosti u istom procentu, kao dostizanje 20 procenata učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji. Jedan od glavnih problema koji stoji na putu ostvarenja ovih ambicioznih ciljeva je stalan porast automobilskog saobraćaja. Dodatni problem predstavlja činjenica što velika većina automobila koji se kreću u saobraćaju i dalje za svoje kretanje koriste motore koji sagorevaju štetne naftne prerađevine.
– Bicikl, kao idealno i ekološki najčistije prevozno sredstvo igra veliku ulogu u svim planovima da se smanji učešće automobila u saobraćaju – dodala je Jadranka Bjelica.-Vožnja biciklom, takođe, pretsavlja najbolji vid popularisanja energetski efikasnijih oblika prevoza i nastojanje da se što brže pređe na prevozna sredstva koja ne zagađuju okolinu ili efikasnije koriste energetske izvore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.