Planinci počinju lov na olimpijske bodove za London 2012.

posted in: Rezultati | 0
REPREZENTACIJA SRBIJE U PLANINSKOM BICIKLIZMU

Reprezentacija Srbije u planinskom biciklizmu od ponedeljka 1. februara okupiće se na pripremama u organizaciji Biciklističkog saveza Srbije. Baza je Sušanj kraj Bar, a selektor Ivan Davosir i trener reprezentacije Igor Jemcov radiće sa Bojanom Đurđićem (Radnički, Kragujevac), Borisom Popovićem (Ris sajkling Novi Sad), Ivanom Jovanovićem (Metalac, Kraljevo), Ivanom Tomićem (Progresiv, Beograd), Oliverom Štrbcem (Fanatik), Akošom Brindzom (Kapriolo, Bačka Topola) i Aleksom Marićem (Crvena zvezda).
– Nama su naredne dve godine presudne u borbi za plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. Svi bodovi koje sakupimo do 31. decembra 2011. računaće nam se za ispunjenje olimpijske norme. – kaže selektor Ivan Davosir. – Zahvaljujem se rukovodstvu BSS koje je podržalo naš program, jer ćemo u martu i aprilu imati čak sedam međunarodnih trka i  za njih moramo da se dobro pripremimo. Od uspešnog starta zavisiće i konačan olimpijski bodovni saldo. Moramo da budemo među 24 nacije na svetskoj rang listi ako želimo da imamo vozača u Londonu. Sa ovim biciklistima, mislim da cilj nije nedostižan.
Davosir i Jemcov planiraju na pripremama, pre svega, rad na „sakupljanju“ kilometara. Voziće na drumskim biciklima, ali će ako vreme dozvoli, nekoliko puta izaći i u kamenjare:
– Početkom marta planirmo učešće na dve trke u tri dana u Antaliji u Turskoj u visokoj kategoriji C – 1  i posle dve sedmice i na trci C – 3 kategorije u Grčkoj. Za ove trke održaćemo izbornu trku krajem februara, otvorenu za sve vozače iz Srbije. Zbog finansijske situacije odustali smo od odlaska na trke u Izraelu, iako je ova zemlja domaćin Prvenstva Evrope  u junu. Šampionat sveta je u Kanadi početkom septembra. Naša liga startuje u aprilu i imaćemo zaista dobar program – smatra Davosir.
Prvenstvo Balkana održaće se u maju u Kragujevcu. Srpski biciklisti su na ovim takmičenjima uvek imali zapažene plasmane, pre dve godine Bojan Đurđić je osvojio zlato, a prošle godine je Boris Popović zauzeo treće mesto.
– Medalje na Balkanijadi se podrazumevaju i ovo takmričenje je jedan od najvažnijih ciljeva u sezoni. U Kragujevcu, 23. maja na stazi u Šumaricama imamo obavezu da se ljubiteljima biciklizma predstavimo u najboljem svetlu – obećao je Ivan Davosir. – Posle duže vremena imamo zdravu konkurenciju, mesto u reprezentaciji niko nije kaparisao i odlazak na trke mora da se zasluži.
Srbija je prošlu godinu završila na 33. mestu svetske rang liste sa 438 bodova.  Bile su rangirane 74 zemlje. Na 24. mestu Namibija je imala 699 bodova. Najbolji plasman na pojedinačnoj svetskoj rang listi imao je Bojan Đurđić  koji je bio 96. u konkurenciji 1.564 biciklista, sa 240 poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.