„Planom do forme“

posted in: Stare vesti | 0

Biciklistički klub Elit iz Novog Sada u saradnji sa BS Vojvodine i firmom Pansport, organizovao je veoma uspešne seminare „Planom do forme 1 i 2“, koje su, u dva dana, pratila 32 trenera iz Hrvatske, BiH i Srbije (Jagodina, Valjevo, Beograd, Sombor i Novi Sad).
– Veoma smo zadovoljni odzivom, posebno drugog dana, kada je održana i radionica koji je vodio Tibor Tarjan, biciklistički trener i u kojoj su aktivno sudelovali polaznici – istakla je predsednik BK Elit Eva Hatala, profesor, naša najuspešnija biciklistkinja svih vremena koja je otvorila seminare i pozdravila učesnike i goste. – Još jednom se pokazalo da naši treneri vole da čuju šta ima novog u struci i da razmene iskustva a za to, između ostalog, i služe ovakva okupljanja.

Prvi deo seminara „Planom do forme“, bio je repriza seminara održanog u proleće. Teme su bile „Planiranje biciklističke sezone“, „Fiziologija srčane frekfencije“, „Dopunska ishrana“, „Razni aspekti pristupa izdradi godišnjeg plana“ i „Zašto UCI licenca amaterima“. Predavači su bili Monika Belanović diplomirani trener fitnesa, Tibor Tarjan biciklistički trener i Nebojša Subić nacionalni komesar UCI.
Drugi deo seminara, koji je inače bio planiran da se održi u aprilu pa je odložen, obuhvatio je nekoliko veoma interesantnih oblasti. Profesor dr Franja Fratrić, koji je i vrhunski trener u triatlonu, govorio je na temu „Laktati u trenažnom procesu“. Istakao je, između ostalog da je vema važno pratiti kiselost krvi kod takmičara koja se meri laktatima i da vrhunski treneri pažljivim planiranjem treninga mogu da odlože ovu pojavu. U drugom delu bilo je reči i o anaerobnom alaktatnom energetskom sistemu, anaerobnom laktatnom energetskom sistemu i aerobnom energetskom sistemu gde se intenzitet vezuje za maksimalnu potrošnju kiseonika i koji je posebno značajan u biciklizmu. Na kraju, ukazao je na ogromnu važnost kvalitetnog, brzog i uspešnog oporavka sportista posle velikih napora kao i o određivanju anaerobnog i aerobnog praga kao važnih pokazatelja u sistemu treninga.
Predstavljena je i knjiga „Dijagnostika treniranosti sportista“ autora Nenada Sudarova i Franje Fratrića.
Na temu „Sportska ishrana“ govorila je Monika Belanović ukazavši između ostalog i na pojavu „dobrih“ i „loših“ masti i da su dobre masti, uz ugljene hidrate najbolji izvor energije u biciklističkom sportu. Dala je i konkretne primere kako treba da izgledaju kvalitetni i dobro izbalansirani obroci, naglasivši, posebno, da je za dobru ishranu i sportista i rekreativaca najvažnija – umerenost.
Tibor Tarjan vodio je radionice sa temom “Izrada plana za poslednjih osam mikrociklusa do glavnog takmičenja“ u koje su se, sa velikim entuzijazmom i voljom, uključili i svi polaznici.
Seminarima su prisustvovali i generalni sekretar BS Srbije Petar Rokvić, predsednik BS Beograda Nebojša Popov kao i predstavnici BS Vojvodine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.