Žolt Der u kragujevačkom Radničkom!

posted in: Stare vesti | 0

Državni šampion u drumskoj vožnji za ovu godinu, učesnik šampionata sveta u Melburnu, pobednik etape na trci u Boliviji Žolt Der (27 godina) potpisao je ugovor sa klubom Radnički iz Kragujevca i obaveza sa na jednogodišnju vernost sa mogućnošću produženja na još godinu dana. Der je ove sezone vozio za profi tim „Partizan Srbija“.
Ugovor su na prigodnoj svečanosti potpisali Der i predsednik Randičkog Branko Ostojić.
– Naš cilj je jasan, želimo osvajanje šampionske titule, pojedinačno i ekipno i to u obe olimpijske discipline, drumskoj vožnji i planinskom bicklizmu. Dolazak tako kvalitetnog bicikliste kakav je Der sigrno će pomoći ne samo da zabeležimo vrhunske rezultate, nego i da popularišemo sport među mladima u Kragujevcu i privučemo nove takmičare. Takođe, jedan smo od retkih klubova koji aktivno podstiču i podržavaju paraolimpijski sport kroz tandem biciklizam, pa je realno očekivati da u narednoj sezoni, neko od naših članova ostvari normu za olimpijske i paraolimpijske igre – naglasio je prvi čovek biciklista Radničkog, Branko Ostojić.

Žolt Der, koji krajem sedmice odlazi sa reprezentacijom u kojoj je i još jedan član Radničkog Predrag Prokić, na trku „Oko Meksika“ je rekao:
– Radnički je dobro organizovan i vođen klub i ima kvalitetan program. Trudićemo se i da ispunimo želju predsednika da Kragujevac dobije olimpijca u biciklizmu…
Kragujevčani će imati odličan sastav u drumskom biciklizmu. U ekipi su državni šampion Žolt Der i vicešampion Goran Šmelcerović, nekadašnji prvak Predrag Prokić kao i mlađi vozači Lazar Filipović, Vuk Arsić, Stefan Paunović i Nemanja Vuković. Radnički će na drumu imati i ekipu kadeta.
Najbolje takmičare u planinskom biciklizmu predvodiće državni i balkanski prvak Bojan Đurđić, a u odbrani ekipne titule pomoći će mu Mirko Skandarski juniorski šampion države i Balkana, Vuk Arsić, Stefan Paunović i junior Luka Nikolić.
Tandem bicikliste (paraolimpijska disciplina), predvodiće pilot Vladimir Potrić i kopilot Lazar Filipović (zvanični državni prvaci), a takođe Nemanja Stanković i Milan Petrović koji se zahvaljujući dobrim međunarodnim rezultatima već nalaze u granicama olimpijske norme (među prvih dvadeset u svetu)
U stručnom štabu Radničkog su sportski direktor Aleksandar Marić, sa pomoćnicima Slobodanom Vasiljevićem (planinski biciklizam), Zoranom Živkovićem (ciklo kros) i Markom Pavlovićem (paraolimpijski biciklizam), a za bicikle brinuće mehaničar Ivica Todorov.
– Ovih dana se javilo još nekoliko mladih vozača koji žele da karijeru nastave u našem klubu. U obe discipline, drumskom i planinskom biciklizmu, imamo ekipe sastavljene od iskusnih vozača sa bogatim reprezentativnim iskustvom i mladih takmičara koji imaju od koga da uče i to ih najverovatnije i privlači u klub. Spisak nije konačan, a sve će zavisti od programa koji budemo usvojili – kaže Aleksandar Marić – Korišćenjem pozitivnih iskustava iz ranijeg perioda po slovenačkom modelu, formirali smo biciklistički pul u kojem se nalaze uspešna preduzeća i ustanove. Generalni sponzor je DOO „Srećković kvadrati“ (Šabac), a generalni pokrovitelj Skupština grada Kragujevca. Uz bicikliste će biti i ugledne firme „Prvako“ (Kragujevac), Mine d.o.o. (Kragujevac), „Krosroud“ Kragujevac (izrada biciklističke opreme), „Prizma“ (Kragujevac), SZR „Krug“ (Kragujevac), „Grafički centar Đukić“ (Šabac), „Atlantik“ (Jagodina), „Kragujekspres“, SZR „Pireli“, SG „Line“ i „Ikstrim sport“ (sve iz Kragujevca). Ciklo pul niije konačan, zaintersovano je još nekoliko uglednih organizacija iz osiguranja i proizvodnje bicikala.

Uspesi Žolta Dera

Žolt Der je karijeru počeo u subotičkom Spartaku. Potom je 2004. prešao u Partizan i u crno beloj majici vozio je i 2005. U 2006. je bio član italijanske profi ekipe Endeka, 2007. u „P Nivo betonekspresu“ iz Budimpešte, 2008. i „Ćentri dela kalcatura Partizan“, 2009. u „Ćentri dela kalcatura“, a 2010. je bio u profi timu „Partizan Srbija“.
2004: 3. na Šampionatu SCG – hronometar i 4. na Šampionatu SCG – drum.
2005: 1. na Šampionatu SCG – hronometar, 5. na Šampionatu SCG – drumska trka, 8. na trci „Kroz Srbiju“ (četvrto mesto u 3. etapi), 10. na „Predsedničkoj trci“ u Turskoj (peti u 4. etapi).
2006: 1. u četvrtoj etapi na trci „Kroz Srbiju“, 1. na Šampionatu SCG – hronometar, 2. na Šampinatu SCG – drum, 5. u etapi na trci „Kroz Srbiju“, 19. na trci „Oko Valensije“.
2007: 1. na Šampionatu Srbije – drum, 2. na Šampionatu Srbije – hronometar, 1. na „Velikoj nagradi Betonekspresa“, 1. u etapi na trci „Kroz Srbiju“ (Vranjska Banja – Smederevo), 1. u sedmoj etapi „Predsedničke trke“ u Turskoj, 1. u petoj etapi „Predsedničke trke“, 1. u drugom delu trke „Beograd – Banjaluka“, 2. u šestoj etapi „Predsedničke trke“, 5. na „Velikoj nagradi Palme“, 5. u klasiku „Beograd – Čačak“, 10. na B šampionatu sveta u Kejpataunu – hronometar, 20. na B šampinatu sveta u Kejptaunu – drumska trka.
2008: 1. u petoj etapi na trci „Kroz Srbiju“, 1. u trećoj etapi „Oko Halkidikija“, 2. na Šampionatu Srbije – hronometar, 2. u prvoj etapi trke „Kroz Srbiju“, 2. u četvrtoj. etapi trke „Kroz Srbiju“, 2. u trećoj etapi „Oko Halkidikija“, 2. u četvrtoj etapi „Oko Meksika“, 3. u osmoj etapi „Oko Meksika“, 4. na Šampionatu Srbije – drum, 4. u drugoj etapi „Kroz Srbiju“, 4. na „Velikoj nagradi Burgasa“, 7. u klasiku „Beograd – Čačak“, 8. u šestoj etapi trke „Kroz Srbiju“, 40. na „Velikoj nagradi etrurske obale“ (kategorija 1.1).
2009: 1. na Šampionatu Srbije – hronometar, 1. u generalnom plasmanu na „Gemenc kupu“ u Mađarskoj, 2. u generalnom plasmanu na trci „Kroz Srbiju“ (druga mesta u prvoj i četvrtoj etapi, treći u sedmoj, peti u drugoj, sedmi u petoj, nosio žutu majicu), 2. mesta u prvoj i drugoj etapi „Gemenc kupa“, 2. u petoj etapi „Oko Bugarske“, 9. na MI u Peskari – drum, 15. na MI u Peskari – hronometar, 19. VN Kranja (kategorija 1.1), 81.“Setimana Bergamaska“ (kategorija 2.1).
2010: 1. na Šampionatu Srbije – drum, 1. na trci „Kup gradonačelnika“ (kategorija 1.2) u Moskvi, 1. u trećoj etapi „Vuelta Bolivija“, 3. u prvoj etapi „Vuelta Bolivija“, 4. u drugoj etapi „Kroz Srbiju“, bio je 5. i 6. u dve trke „Banjaluka – Beograd“, dva 5. mesta na „Oko Bugarske“ (druga i peta etapa), 6. u prvoj i četvrtoj etapi „Pet krugova oko Moskve“, 7. u trećoj etapi „Pet krugova oko Moskve“, 8. u drugoj etapi „Vuelta Bolivija“, 9. u generalnom plasmanu „Pet krugova oko Moskve“, 10. u drugoj etapi „Kroz Srbiju“, deseti u šestoj etapi „Oko Bugarske“, 12. na „VN Betonekspresa“, 14. na „Memorijalu Olega Djačenka“ u Moskvi, 38. u generalnom plasmanu „Oko jezera Ćinghua“ u Kini (ekstra kategorija, 15. u devetoj, 16. u četvrtoj i 19. u osmoj etapi), 99. na Šampionatu sveta u Melburnu – drum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.